GYO hisseleri düşüyor

GYO hisseleri sektördeki vergi avantajının kaldırılacağı haberi sonrası satıcılı seyrediyor.

Ekonomi yönetiminin gayrimenkul yatırım ortaklıklarına (GYO) sağlanan yüzde 20 vergi avantajını aşağı çekecek ya da tamamen kaldıracak bir düzenleme üzerinde çalıştığı haberi sonrası endeksten negatif ayrışan GYO hisseleri yüzde 1 civarı satıcılı seyrediyor.

Sabah gazetesinde bugün yer alan bir haberde, Meclis’te bekleyen Gelir Vergisi Yasası kapsamında yapılacak düzenleme ile gayrimenkul sektörüne sağlanan mevcut vergi avantajında değişikliğe gidilmesinin planlandığı belirtildi. Buna göre, GYO’lara tanınan yüzde 20’lik kurumlar vergisi muafiyetinin kaldırılması ya da aşağı çekilmesi masada.

Haberin ardından GYO hisselerinin negatif tepki verdiğini belirten TEB Yatırım/BNP Paribas Analisti Toygun Onaran, “Ekonomi yönetimi vergi gelirlerini artırmakla ilgili çözüm arayışına girdiğinde GYO’lara sağlanan vergi avantajı konusu gündeme geliyor. GYO’lara sağlanan yüzde 20 vergi avantajının kaldırılacağı haberleri geçen yıl da çıkmıştı” dedi ve ekledi: “Ancak GYO’ların bu kadar yaygınlaşması, kayıtdışının çok yoğun olduğu inşaat sektörünün kayıt altına alınmasına fayda sağladı. GYO’lardan alınacak yüzde 20 vergi ile kayıtdışı çalışan inşaat sektöründeki vergi kaybı kıyaslanamaz.”

BIST-100 endeksi saat 1023’te yüzde 0.2 artıda seyrederken, negatif ayrışan BIST gayrimenkul yatırım ortaklıkları endeksi ise yüzde 1.2 düşüşle hareket ediyor.

GYO endeksinde en fazla satış gözlenen hisselerden Emlak Konut GYO yüzde 1.48 düşüşle 2.67 liradan, Torunlar GYO hisseleri yüzde 1.14 kayıpla 3.48 liradan, Halk GYO hisseleri yüzde 1 düşüşle 1 liradan işlem görüyor.