artas

970x250

artas 1.alt .320x100 1 2

Muammer İbrişim’i kaybettik

 

Türkiye’yi plastik ile tanıştıran ilk isimlerden olan ve ömrünü sektörün gelişimine adayan Muammer İbrişim, 96 yaşında hayata veda etti. Yenilikçi yaklaşımı ve girişimci kişiliği ile sektöre çok önemli katkıları olan İbrişim, plastiğin günlük yaşamın içine girmesinde de önemli rol oynadı. İş adamlığının yanında mucit kimliği ile plastik sektöründe ilklere imza atan Muammer İbrişim’in kaybı Türk plastik sektöründe derin üzüntü yarattı.
Plastik sektörünün Türkiye’deki ilklerine imza atan duayen iş adamı Muammer İbrişim, başarılarla dolu bir ömrü geride bırakarak son yolculuğuna çıktı. Bugün 8 milyon tonu geçen üretimiyle dünyanın en büyük üreticileri arasında yer alan Türk plastik sektörünün ülkemizdeki ilk girişimcileri arasında yer alan Muammer İbrişim, 1950’li yıllarda plastik üretimine başladı. Girişimci ve vizyoner kimliği ile Türk plastik sektörüne çok değerli katkılarda bulundu. Muammer İbrişim, her biri Türkiye’de bir ilk olan kendi icat ettiği ürünleri sundu. Aynı zamanda yanında yetişen pek çok ismi sektöre kazandırarak öncülük etti.

Muammer İbrişim’in vefatının ardından bir açıklama yapan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu şunları söyledi: “Merhum Muammer İbrişim’e Allah’tan rahmet, ailesine ve tüm sevenlerine sabırlar diliyorum. Kıymetli bir sektör duayenimiz ve yüce gönüllü bir ağabeyimizi kaybetmenin derin acısını duyuyoruz. Türk plastik sektörüne yaptığı katkıları unutmamız mümkün değil. Son olarak kendisini iki ay önce evinde ziyaret etmiş ve sektörümüze olan katkılarından dolayı plaket takdim etmiştik. Yaptığı işe tutkuyla sarılan, çalışkan ve her zaman bilime, yeniliğe inanan bir insandı. Sektörden bahsederken gözlerinden yayılan ışığı ve yenilik heyecanını bize bıraktığı en önemli miras olarak koruyacağız. Biz de ileride bu sektörde çalışacak genç arkadaşlarımıza ilham vermek ve kendisinin anısını yaşatmak üzere PAGEV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizdeki bir laboratuvara Muammer İbrişim’in adını vereceğiz.”

Türkiye’de ilk kez kendileri tarafından üretilen ürünleri sakladığı yerden çıkarırken İbrişim’in gözlerinde ilk günmüş gibi büyük bir heyecan ve iş sevgisi gördüklerini belirten Yavuz Eroğlu, “Mesleğine büyük bir tutku ile bağlı olan Sayın Muammer İbrişim, ülkemizde başlangıcı 1950’lere dayanan Türkiye plastik sektörünün el presleri ile üretim yapılan en zor dönemlerinde Tahtakale Telefon Sokak’ta mesleğe başladı. O günün şartlarında ilk plastik kapak, ilk plastik hamam tası, ilk plastik tespih, ilk plastik koçero, ilk plastik satranç takımı gibi nice ürünü üreterek plastiğin günlük yaşam içerisine entegre edilmesine ön ayak oldu ve plastik sektöründe bir çok ilke imza attı. Bugün Türk plastik sektörü dünyada altıncı, Avrupa’da ikinci konumduysa, dünyanın pek çok bölgesine plastik ürünlerimizi ihraç ediyorsak bu başarıda Muammer İbrişim gibi sektör duayenlerimizin çok büyük payı var. Onlardan aldığımız bu emaneti en iyi şekilde koruyup geliştirmeyi bir borç olarak biliyoruz” dedi.

Türk plastik sektörü Muammer İbrişim’i, “Yaptığım icatlar ve piyasaya sürdüğüm ürünlerle sektöre katkı sağlamaktan çok mutluyum. Her zaman plastikten daha fazla neler yapabilirim diye düşünürüm. Ben plastik ile hayatı kolaylaştıracak ve kırılmayacak ürünler yapıp geliştirdim. Bu işle hem para kazandım hem de insanlara faydalı oldum. Bu sektörün önü daima açıktır ve öyle kalacaktır. Marifet taklit ile olmaz buluş ile olur” sözleriyle hatırlayacak.