artas

970x250

artas 1.alt .320x100 1 2

TOKİ Başkanı: Gayrimenkulde Avrupa’dan sıyrıldık

TOKİ Başkanı Turan, “Türkiye, Avrupa’da önemli gayrimenkul yatırımlarının olduğu ülke” dedi. İstanbul Finans Merkezi’ne 2 milyar dolar yatırım planlandığını açıkladı.

Fransa’nın Cannes kentinde devam eden uluslararası gayrimenkul fuarı MIPIM 2016’da konuşan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, Türkiye’nin, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) ve Üçüncü Havalimanı gibi yapımı devam eden ve tamamlanan projelere bakıldığında yatırım açısından Avrupa ve bölge ülkeleri arasından sıyrıldığını söyledi. Turan, “Türkiye yatırımcılar için güvenli mi?” sorusu üzerine “Londra, Paris, Berlin ne kadar güvenliyse İstanbul da o kadar güvenli bir şehir. Terör sadece Türkiye’ye mahsus değil, dünya şu anda bununla mücadele ediyor. Yatırımcılarımıza Türkiye’nin olanaklarını tanıtacak bir organizasyonda bulunmaktan mutluyuz” ifadelerini kullandı.

Yıl sonuna kadar 60 bin konut

Turan, yılın ilk 2 ayında 11 bin konut ihalesi yaptıklarını, Mart-Nisan aylarında 11-12 bin konut için ihale yapacaklarını belirterek, “Yıl sonuna kadar 60 bin, 2016-2019 arasında 250 bin, 2016-2023 arasında da 500 bin konut üreteceğiz. Hiç konut sahibi olmayan vatandaşlarımıza konut yapacağız” diye konuştu.

İFM’ye 2 milyar dolar

Turan açıklamasında İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) projesine de değinerek, “Nisan ayı itibarıyla İFM farklı bir evreye geçiyor. Dünyadaki diğer ölçekleri ile kıyaslanamayacak derecede önemli olan bu proje için yaklaşık 2 milyar dolar yatırım planlanıyor. Bu projeyi, Üçüncü Havalimanını, burada daha açıklanmayan projeleri görmek bile Türkiye’nin güvenli bir liman olup olmadığının cevabıdır” diye konuştu. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da İFM’nin altyapılarının büyük oranda tamamlandığını belirterek, merkezde inşaatların bu yıl itibarıyla başladığını, 2018 sonunda kısmen biteceğini, 2020 yılına kadar da etaplar halinde bitirilmesinin planlandığını söyledi. Kurum, Emlak Konut’un bu yıl 15-20 bin konut yapmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.

Belediyeler yatırımcı peşinde

Bu arada il ve ilçe belediye başkanları da MIPIM 2016’ya projeleriyle katıldı. İşte başkanların fuar izlenimleri:

Enver Yılmaz (Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı): “Ünye Limanı ile ilgili Roterdam merkezli bir firmayla, Çikolata Park ile ilgili olarak da görüştük. Ordu’ya yapılmasını istediğimiz Hilton ve Sheraton’un üst düzey yöneticileriyle görüşme yaptık. ‘Yatırım yapalım, ilinize gelelim, destek olalım, bize yer gösterin’ dediler. Henüz birinci gün olmasına rağmen sergilediğimiz 5 proje için de almamız gerekeni aldık.”

Ahmet Edip Uğur (Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı): “Bandırma’da düşündüğümüz liman ve sanayi ile ilgili Hollandalı bir şirketin yetkilileri ‘Buraya 15 milyar dolar yatırım yapmaya hazırız’ diyorlar. Yabancı yatırımcıda algımızın kötü olduğuna dair bir şey yok.”

Lütfü Savaş (Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı): “Fırsatlar her zaman olumlu dönemde gelmez. Şu anda fırsatı kollamak lazım. Suriye’de yaşananlar nedeniyle Hatay’a yatırım ve turist gelmedi ve şehir bu dönemde geriye gitti. Savaş sonrası en büyük pozitif getiriyi Hatay alacak. Daha ilk saatlerde 5 yabancı yatırımcı ile görüştük”

Yeni Yüzyıl