Mehmet Özçelik, ‘Konutta balon endişesi Türkiye için söz konusu değil’

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik, Almanya’nın Frankfurt kentinde Uluslararası Bankacılar Forumu (IBF) ve Maleki Grup tarafından düzenlenen “Türk-Alman Yatırım Zirvesi 2016’da, Türkiye’deki inşaat sektörünün durumu ve TOKİ’nin projelerine ilişkin bilgi verdi.

Dünyada inşaat sektörünün 2000’li yıllardan beri dalgalandığını belirten Özçelik, “Ancak Türkiye, başta Avrupa olmak üzere dünyada ortaya çıkan ekonomik yavaşlamaya karşılık ciddi bir duraklama içine girmemiştir. Kamu, özel veya kamu-özel sektör işbirliği modelleriyle gerçekleştirilen birçok inşaat yatırımları oldukça başarılı bir şekilde devam etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'nın Frankfurt kentinde Uluslararası Bankacılar Forumu (IBF) ve Almanya’nın önde gelen finansal iletişim şirketlerinden Maleki Grup tarafından düzenlenen "Türk-Alman Yatırım Zirvesi 2016" başladı. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkan Yardımcısı ve İdari İşler Müdürü Dr. Luise Hölscher, zirve kapsamında düzenlenen panelde bir konuşma yaptı. ( Abdulselam Durdak - Anadolu Ajansı )
 

“TOKİ’nin sosyal konutlarına 3-4 kat talep geliyor”

Özçelik, başta ABD olmak üzere dünyada bazı ülkelerde yaşanan konutta balon endişesinin Türkiye için söz konusu olmadığına dikkati çekerek, şunları söyledi: “Özellikle İdaremizin ürettiği sosyal konutlara 3-4 kat talep gelmektedir. Bu bağlamda konut kredilerindeki büyüme yüzde 15 oldu. Yabancılara 2013 yılında 12 bin, 2014 yılında 19 bin ve 2015 yılında da 23 bin konut satıldı. Sadece 2015 yılında satılan konutların değeri yaklaşık 5 milyar dolardır.”

Yaklaşık 2 milyon kişinin inşaat sektöründe istihdam edildiğini aktaran Özçelik, sektörün toplam istihdamdaki payının ise yüzde 8 olduğunu ifade etti.

TÜRK İNŞAAT SEKTÖRÜNDEN AVRUPALI YATIRIMCILARA ÇAĞRI: “İSTANBUL'A İNANAN, KAZANIR”

“TOKİ deneyimi diğer ülkelere ilham kaynağı olmaktadır”

TOKİ’nin 2023 hedeflerine de değinen Özçelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “TOKİ’nin 2023 hedefi 1 milyon 200 bin konuttur. Bunun için planlarımızı yapmış durumdayız. Bu yıl yaklaşık 60 bin nitelikli ve kaliteli konutu ihale edeceğiz. Açıklıkla belirtmek isterim ki Türkiye’nin sosyal konut alanındaki deneyimi özellikle konut sorunu olan ülkelerde son derece dikkat çekmekte ve ilham kaynağı olmaktadır.”

TOKİ