AVM’lerin döner kapı tercih etmesi 5 evi ısıtıyor

35 ülkede ve 20 bin noktada ülkemizi gururla temsil eden giriş ve geçiş çözümleri markası Metaxdoor; AVM, hastane ve otellerde kayar kapılar yerine döner kapıların tercih edilmesinin yıllık enerji tasarrufunda yüzde 75’e kadar etki yapacağını vurguluyor. Kayar kapı yerine döner kapı tercih ederek sağlanacak enerji tasarrufuyla 5 evin yıllık ısınma ihtiyacı karşılanırken yılda 15 ton karbon gazı salınımını engellemek mümkün.

Her türlü bina için giriş ve geçiş çözümleri konusunda Türkiye’de TÜV belgesine sahip ilk marka statüsüyle üretim yapan ve yaklaşık 15 senedir sektöre yön veren Metaxdoor’un ürünleri enerji tasarrufuna da yüzde 75’e varan oranlarda katkı sağlıyor. 5-11 Haziran Çevre Koruma Haftası nedeniyle açıklamada bulunan Metaxdoor Yönetim Kurulu Başkanı Tuba Arslan, çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu doğrultuda son dönemde enerji verimliliği, yeşil bina gibi kavramların önem kazandığını ifade eden Arslan, AVM’lerin yenileme projelerinde enerji verimliliği açısından döner kapıları tercih ettiğini söyledi. Arslan: “Döner kapılar, enerji tüketimini ve zararlı gaz emisyonlarını azaltmak için çok iyi çözümdür. Normal kapı kullanımında döner kapıya oranla iç ve dış ortam arasında ortalama 8 kat daha fazla hava transferi olur. Bunun anlamı, 8 kat daha fazla havanın ısıtılması veya soğutulmasıdır. Soğuk hava sıcak havadan daha yoğun olduğu için içeri ve dışarı arasında basınç farkı oluşur ve bu fark havayı kapıdan ve çatlaklardan geçmeye zorlar. Esen rüzgar bu basınç farkını artırır. Döner kapı, iklimlendirilmiş havanın özgürce dolaşmasını engeller. Normal kapıda ise bir balon misali hava açık kapıdan hızlıca geçer. Döner kapı izolasyon malzemeli sabitlerle sürekli temas halinde kaldığı için daima kapalı kalır. Yalnızca bir bölmesindeki hava içeri giren kişiyle birlikte transfer edilir. Enerji kaybının gerçekleştiği 3 veya 4 saniyelik zaman dilimi düşünüldüğünde döner kapıdan sağlanan enerji tasarrufunun önemi büyüktür.’’ açıklamalarında bulundu.

Döner kapılar, 15 ton karbon gazı salınımını engelliyor

Bilim, teknoloji ve mühendislik konularında dünyanın en iyi teknik üniversitesinden biri olarak gösterilen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)’nde döner kapıların enerji verimliliği üzerine bir araştırma yapıldı. Bunun için üniversitede kayar kapı üzerine döner kapı kullanıldı. Böylece üniversite, sadece bir kış mevsiminde 7500 Dolar doğalgaz tasarrufu sağladı. Bu, yaklaşık 15 ton CO2 gazı salınımını engellemek anlamına geliyor. MIT araştırma sonuçlarına gore normal bir kapıdan her geçişte kaybedilen enerji bir otomobili 92 metre sürmek, 1 kilometre jogging yapmak, masa lambasının 1,5 saat boyunca ışık vermesi, florasan lambanın 4,5 saat boyunca ışık vermesiyle eşdeğer. Döner kapı kullanarak yıllık enerji tasarrufu yüzde 75, önlenen CO2 salınımı (ton) 15, kazanılan enerjinin yılda ısıtabileceği ev sayısı 5, kazanılan enerjinin 100 wattlık bir ampülü yakabileceği yıl sayısı 29 olarak tahmin ediliyor.

Metaxdoor

2002 yılında Tuba Arslan ve Soner Arslan tarafından 24 metrekarelik bir alanda kurulan Metaxdoor, her türlü bina için giriş ve geçiş çözümleri sunmaktadır. Bugün Hadımköy’deki 2000 metrekarelik yerinde üretilen döner kapılar, kayar kapılar, hastane ve klinik oda kapıları, 90 derece açılır kapılar 35 ülkeye ihraç edilmektedir. Metaxdoor, giriş ve geçiş çözümleri konusunda, Türkiye’nin ilk TÜV belgesine sahip markasıdır. Sektörünün lider markası Metaxdoor’un müşterileri arasında Zorlu AVM, Cevahir AVM, Raffles Otel, Galleria AVM, Olimpia AVM, Radison Blue Pera, Güneşli Hilton Otel, Soyak Kristal Kule, Maltepe Onkoloji Hastanesi, İstanbul Cerrahi Hastanesi gibi markalar bulunmaktadır.