artas

970x250

artas 1.alt .320x100 1 2

Avrasya Tüneli, tarihi yarımada trafiğini hafifletecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, şantiyeyi ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi. Arslan’a deniz yüzeyinden 106 metre derinlikte bulunan, Avrasyol’un en derin noktasında bilgi verildi. Arslan, Avrasya Tüneli’nden geçiş ücretini açıkladı… İşte Avrasya Tüneli geçiş fiyatı…

Asya ve Avrupa kıtalarını ilk kez deniz tabanı altından geçen bir karayolu tüneliyle bağlayacak olan Avrasyol Projesi’nde çalışmalar hızla ve titizlikle sürüyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Avrasyol’un Avrupa çıkış noktasındaki son tabliye üzerinde basın mensuplarına açıklama yaptı. Bakan Arslan, “Avrasya Tüneli; İstanbul’a, Tarihi Yarımada’ya yük olmaya değil, yükünü almaya geliyor” diye konuştu. Bugün itibarıyla yüzde 82’si tamamlanan Avrasyol’un 2016 Aralık ayında tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor. Avrasyol ile İstanbul’da trafiğin çok yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe güzergâhında yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inecek. Sürücülere güvenli, konforlu ve pratik ulaşım imkânı sağlanacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından Kazlıçeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen ve inşaat çalışmaları Yapı Merkezi ve SK E&C ortaklığı tarafından yapılmakta olan Avrasyol Projesi’nin planlanan süreden önce hizmete girmesi için çalışmalar 7 gün 24 saat aralıksız olarak sürüyor.

Proje’nin İstanbul Boğazı altından geçen tünel ve yaklaşım yollarındaki inşaat çalışmalarının yüzde 82’si tamamlandı. Kazısı sona eren tünelin üst tabliye ve alt tabliye montajları ise tamamlandı. Klasik tünelcilik (NATM) metodu ile açılan karayolu tünellerinin de tamamlandığı proje kapsamında yol genişletme ve sanat yapıları çalışmaları sürüyor.

Arslan, deniz yüzeyinin 106 metre altında bilgi aldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 9 Haziran 2016 Perşembe günü Avrasyol şantiyesini ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. Arslan’a eşlik eden ATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, ATAŞ CEO’su Seok Jae Seo ve ATAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tanrıverdi, devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi. ATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, Bakan Arslan’ın Avrasyol Projesi’nin altına imza atan isimlerden biri olduğunu belirtti ve Bakan Arslan’a o dönemde imzalar atılırken çekilen anı fotoğrafını takdim etti.

Arslan, proje için özel olarak geliştirilen Tünel Açma Makinesi (Tunnel Boring Machine/TBM) ile tamamlanan Boğaz Geçişi’ne Asya yakasından girdi. Arslan ve basın mensupları Avrasyol içinde bir süre yürüdükten sonra Proje’nin depreme karşı dayanıklılığını artıran sismik contaların incelemesini yaptı. Bakan Arslan, deniz yüzeyinin 106 metre altında olan Tünel’in en derin noktasında basın mensupları ve Proje çalışanlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bakan Arslan, Avrasyol’un Avrupa çıkış noktasında bulunan son tabliye üzerinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bakan Arslan, ‘’Avrasya Tüneli rekorlar içeren bir proje. Avrasya Tüneli; İstanbul’a, Tarihi Yarımada’ya yük olmaya değil, yükünü almaya gelen Marmaray’ın kardeşidir. Ve o Avrasya ki dünya çapında ödüller almıştır. ‘Tünelciliğin Nobel’i, Oscar’ı’ ne derseniz deyin, alınabilecek en prestijli ödülleri aldı. Çevrecilik anlamında da ortaya katkı koyabilecek bir proje oldu ve bu alanda da ödüller aldı” dedi.

Konuşmasında projeyle ilgili detayları paylaşan Bakan Arslan, şöyle devam etti:

“Bu rekor proje, İstanbul’da Tarihi Yarımada’daki trafiğin İstanbul’u daha fazla yormadan denizin altından Anadolu yakasına geçmesini sağlıyor. Anadolu yakasından da köprüleri kullanmadan 15 dakikada Avrupa yakasına geçme imkanı tanıyor. Avrasya Tüneli’nde inşaat olarak yüzde 82’ye geldik. Hedefimiz Aralık ayı içinde Avrasya Tüneli’ni bitirerek İstanbullunun hizmetine sunmak. Avrasya Tüneli’nden günde 120 bin araç, yılda yaklaşık 40 milyon aracın geçmesini bekliyoruz. Bu projenin getirdiği kolaylıklarla birlikte İstanbullular Avrasya Tüneli’ni çok tercih edecek ve 120 bin rakamını 1-2 sene içinde geçip, onun da üzerinde rakamlara çıkacağız. Avrasya Tüneli, 2.500 yılda bir olması olasılığı düşünülen en büyük depremde dahi en ufak bir hasar olmadan hizmete devam edecek.”

İki kıta arasında yolculuk süresi 15 dakikaya kadar inecek

Trafiğin çok yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında yolculuk süresi 15 dakikaya kadar inecek.

Avrasyol, sahip olduğu ileri teknoloji ile bu güzergahta güvenli ve konforlu yolculuk imkânı sağlayacak. Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi özellikler, yolculuk konforunu artıracak.

Avrasyol’un iki katlı olarak inşa edilmesi, yol güvenliğine sağladığı katkı sayesinde sürüş konforunu da olumlu yönde etkileyecek. Her katta 2 şeritten tek yönlü geçiş sağlanacak.

Sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk yapılması sağlanacak.

Karayolu ağını tamamlayan anahtar bağlantı ve İstanbul’daki mevcut havaalanları arasında en hızlı ulaşım olanağı olacak.

Trafik yoğunluğunun azalmasıyla egzoz emisyon oranı azalacak.

Tarihi yarımadanın doğusunda kayda değer oranda trafik azalması sağlayacak.

Boğaziçi, Galata ve Unkapanı köprülerindeki araç trafiğinde hissedilir rahatlama olacak.

Yapısı itibarıyla İstanbul’un siluetine zarar vermeyecek.

Avrasyol’un Asya girişi Harem’de, Avrupa yakası girişi ise Çatladıkapı’da yer alacak.

Tünel 7 gün 24 saat hizmet verecek.

Tünelde sadece minibüs ve otomobillerin kullanımına izin verilecek.

Araçlar OGS ve HGS sistemleriyle ödeme yapabilecek iken araç içindeki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.

Her 100 metrede bir yer alan acil durum telefonları, kamu anons sistemi, radyo anonsu ve GSM alt yapısı sayesinde yolculuk esnasında kesintisiz bir iletişim imkânı sağlanacak ve acil durumlarda bilgi akışı kesilmeyecek.

Tünel girişlerinde ve içerisinde 7/24 görev yapan her türlü donanıma ve eğitime sahip İlk Müdahale Ekipleri tünel içerisinde herhangi bir olaya birkaç dakika içerisinde müdahale edecek.

Avrasyol, 7.5 moment büyüklüğünde bir depreme göre tasarlandı. Boğaz altında inşa edilen sistem, İstanbul’da 500 yılda bir olacak en büyük depremde hiç hasarsız hizmete devam edebilecek, 2 bin 500 yılda bir olma olasılığı bulunan depremde ise küçük bakımlarla hizmete açılabilecek şekilde inşa ediliyor.

Dünyaya örnek olacak mühendislik başarısı

Avrasyol Projesi, toplam 14,6 kilometrelik üç ana bölümden oluşuyor. Proje’nin en önemli aşamasını 3,4 kilometre uzunluğundaki Boğaz Geçişi oluşturuyor. Boğaz Geçişi için dünyanın en gelişmiş TBM (Tunnel Boring Machine – Tünel Açma Makinesi) teknolojisinden yararlanıldı. TBM, günde 8-10 metre ilerleyerek, 3 bin 344 metrelik ve 16 aylık çalışmayı Ağustos 2015 tarihinde tamamladı. Toplam 1674 bilezikten oluşan tünelde, olası büyük bir depreme karşı dayanıklılığı artırmak amacıyla iki ayrı noktada sismik bilezik monte edildi. Özel olarak tasarlanan ve laboratuvarlarda test edilerek başarısı kanıtlandıktan sonra üretilen sismik bilezikler, mevcut çap ve sismik aktivite seviyesi göz önüne alındığında ‘TBM Tünelcilik’ sektöründe dünyadaki ‘ilk’ uygulama oldu. Ayrıca tüneldeki bileziklerin üretiminde kullanılan yüksek performanslı prekast beton segmanlar, 100 yıl servis süresi hedeflenerek, Yapı Merkezi Prefabrikasyon Tesisleri’nde üretildi. Uluslararası sertifika kuruluşunca yapılan analiz ve simülasyonlarda segman ömürlerinin en az 127 yıl olduğu rapor edildi. Proje kapsamında Asya ve Avrupa yakalarındaki tünel yaklaşım yollarında düzenlemeler devam ediyor. Mevcut 6 şeritlik yollar 8 şeride çıkarılırken, U-dönüşü, kavşak ve yaya hemzemin geçitleri gibi iyileştirmeler yapılıyor.

İş güvenliğinde örnek performans

Avrasyol Projesi’nde 1800 çalışan görev alırken, inşaatta toplam 195 iş makinesi kullanılıyor. İş güvenliği ve sağlığı, proje süresince her zaman birinci planda tutuldu. Proje çalışanlarına 62 bin saat İş Güvenliği, Sağlığı ve Çevre Eğitimi verildi. İş güvenliği kurallarının eksiksiz şekilde uygulandığı Proje’de bugüne kadar ölümle sonuçlanan bir kaza yaşanmadı.

Saygın uluslararası ödüllere layık görüldü

Avrasyol Projesi, bugüne kadar birçok saygın ödül kazandı. Sahip olduğu yüksek standartlarla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) sürdürülebilirlik açısından en başarılı projelere verdiği ‘En İyi Çevresel ve Sosyal Uygulama Ödülü’ne layık görüldü. Ayrıca ITA – Uluslararası Tünel ve Yeraltı Yapıları Birliği tarafından 2015’te ilk kez düzenlenen ITA Uluslararası Tünelcilik Ödülleri’nin Büyük Projeler dalında ‘Yılın Projesi’ (ITA Major Project of the Year) ödülünü kazandı. Diğer ödüller ise şunlar:

Thomson Reuters Finance International (PFI) “En İyi Altyapı Proje Finansman Anlaşması”
Euromoney “Avrupa’nın En İyi Proje Finans Anlaşması”
EMEA Finance “En İyi Kamu-Özel Sektör Ortaklığı”
Infrastructure Journal “En Yenilikçi Ulaşım Projesi”

Kamu kaynağı harcanmıyor

Proje’nin tasarım ve inşaatını gerçekleştirecek olan Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. tünelin 24 yıl 5 ay süreyle işletilmesini üstlenecek. Proje yatırımı için kamu kaynaklarından hiçbir harcamada bulunulmuyor. İşletme süresinin tamamlanması ile Avrasyol kamuya devredilecek. Proje, Yap-İşlet-Devret modeliyle, yaklaşık 1.245 milyar dolarlık finansmanla gerçekleştiriliyor. Yatırım için 960 milyon dolarlık uluslararası kredi sağlandı. 285 milyon dolarlık öz kaynak Yapı Merkezi ve SK E&C tarafından temin edildi.

Avrasya Tuneli geçiş ücreti

Sabah Gazetesi haberine göre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan “Avrasya Tüneli’nde inşaat olarak yüzde 82’ye geldik. Hedefimiz yıl sonunda Avrasya Tüneli’ni bitirerek İstanbullunun hizmetine sunmak. Avrasya Tüneli’nden geçiş ücreti 5 dolar artı KDV olacak” dedi.

ATAŞ Hakkında

Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ), 2009 yılında İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesini gerçekleştirmek üzere kuruldu. Türkiye’den lider Yapı Merkezi ve Güney Kore’den SK E&C şirketleri, ATAŞ’ın iki ortağıdır. Yapı Merkezi, büyük çaplı genel müteahhitlik işlerinde 50 yıllık deneyimi ve birikimiyle evrensel düzeyde öncü projeleri hayata geçiren, Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen inşaat firmalarındandır. SK E&C ise Güney Kore’nin üçüncü büyük iş grubu olan SK Group’un inşaat ve mühendislik koludur. Yapı Merkezi ve SK E&C, dünyanın farklı bölgelerinde çok başarılı altyapı ve ulaşım projeleri gerçekleştiren dünya markası şirketlerdir.

www.avrasyatuneli.com