Karot nedir?

Karot ne demek? Karot nedir? Karot çalışması yapmak ne demektir? Karot raporu nedir? Karot raporu ne işe yarar? Karot niçin yapılır? Karot çalışması neden yapılır? Karot ne anlama gelir? İşte cevaplar…

Karot kelimesi İngilizce’de Havuç kelimesine karşılık gelmektedir. Havuca benzemiş olmasından dolayı, havuç anlamına gelen, ‘karot’ kelimesi ile adlandırılmıştır. Böylece, betonu silindir şeklinde delme işine KAROT, bu işi karot makineleri ile yapanlara da ‘karotçu’ ismi verilmiştir.

Silindir şeklinde betonun delinmesi, beraberinde beton binalarda ihtiyaç duyulan ve gibi işlerinde yapılmasına olanak sağlamıştır.

– Hiç bir deliği hesap etmeden yapılan inşaatlarda en çok kullanılan yöntemdir.

– Beton testi yapılması için yapılan uygulamadır.

Karot ile ilgili çalışmalar ilk olarak Almanlar tarafından gerçekleştirilmiştir. Almanlar betondan numune almak için araştırmalar sonucunda, şimdilerde karot makineleri olarak adlandırdığımız makineyi icat etmişlerdir.

Hiçbir şekilde darbe vermeden, demir donatılı ve donatısız zeminde, 45º- 90º lık açılarla , Q20 çap Q700 çap arası, 600 cm derinliğe kadar delim yapılabilmektedir.

Sonuç itibariyle karot kelimesi denince, akla ilk gelen sözlük anlamı beton delme, beton kesme makineleri ve uygulamaları akla gelmektedir.

Karot, kavram olarak Core Drill olarak adlandırılır.

İlk karot alma makinesi 1864’de İsviçre’li bir mühendis tarafından yapılırken, bugünkü sondaj makinelerinin çalışma prensibini ortaya koyan, ilk karot alma makinesi İsveç’li maden mühendisi Craelius tarafından 1885 yılında yapılmıştır. Bu makine ile, betonu silindir şeklinde delerek, silindir içerisinde kalan ve havuca benzeyen betonu çıkartmayı başarmışlardır.