Sertifikayla % 20 indirimli ev fırsatı

TOKİ öncülüğünde başlatılan gayrimenkul sertifikası tüketiciye yarayacak. Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin, “Sertifikayla konut almak ortalama yüzde 20 ucuza gelecek” dedi.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) öncülüğünde Makro İnşaat’ın Park Mavera 3 projesinde uygulanacak gayrimenkul sertifikasının ilk ihracı Vakıf Yatırım tarafından 29-31 Mart’ta gerçekleştirilecek. Bir sertifikanın 42.5 lira olacağı ihraç hakkında bilgi veren Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin, “Sertifika sayesinde müteahhit tarafından bankaya faiz, tedarikcilere vade farkı ödenmeyecek. Bu sayede konut daha uygun fiyatlara mal edilecek, yatırımcılar da uygun fiyatla konut alabilecek. Sertifika ile konut almak ortalama yüzde 20 daha ucuza gelecek” dedi.

1 M2 100 SERTİFİKA

Kemal Şahin, inşaat firmasıyla ortalama metrekare fiyatının pazarlığını yaptıklarını belirterek, sertifika adet fiyatını ortalama metrekare fiyatına göre belirlediklerini söyledi. Park Mavera 3 projesinde ortalama metrekare fiyatının 4 bin 250 lira olduğunu belirten Şahin, “Buna göre sertifika fiyatını 42.5 lira olarak belirledik. 1 metrekare 100 sertifika ile alınabilecek. 1 metrekareyi 100’e bölerek düşük rakamlarla yatırım yapılabilmesinin önünü açtık. Diyelim ki daire fiyatı 600 bin lira. Sertifika fiyatı da 42.5 lira. Bunu bölerek kaç sertifika ile daire alınabileceğini söylüyoruz” dedi.

TOPLAM 3.37 MİLYON PAY İHRAÇ EDİLECEK

Yeni bir finansal yatırım aracı olacak gayrimenkul sertifikası, TOKİ’nin garantörlüğünde Makro İnşaat’ın Park Mavera 3 projesinin yüzde 30’u için uygulanacak. Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası pay başına 42.5 liradan halka arz edilirken, 143 milyon lira değerinde toplam 3.37 milyon adet pay ihraç edilecek. Yoğun talep alınması durumunda ise projenin yüzde 50’sinin ihracı söz konusu olacak. Yeterli sertifikayı biriktirerek ev almak isteyenler ise tapu devrinde yüzde 1 KDV ve tapu harcı ödeyecek.

10 FİRMA DAHA YOLDA

Yeni bir finansman yöntemi olan sertifikaya özel sektör de büyük ilgi gösteriyor. Şahin, “Büyük firmalarla da görüşmelerimiz sürüyor. Şu anda 10 firma ile masadayız. Kesinleşince isimlerini açıklarız ancak ikinci sertifika ihracı yapma ihtimalimiz çok yüksek” diye konuştu.

Sabah / Seda Tabak