Gençler ‘AVM’ yaşlılar ‘esnaf’ diyor

Gümrük Bakanlığı, alışveriş alışkanlıkları için 4 bin kişiyle bir anket yaptırdı. Ankette, gençler AVM’leri, yaşlılar ise esnafı tercih ettiğini belirtti.

Hükümet, vatandaşların alışveriş tercih ve yönelimlerini belirlemek için 4 bin kişi ile yüz yüze görüşerek müşteri anketi yaptırdı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan çalışmada, vatandaşlara “alışveriş merkezleri mi esnaf mı?” diye de soruldu. Ankette gençlerin AVM’yi tercih ettiği gözlenirken, 50 yaş üstü müşterilerin ise esnafı seçtiği belirlendi. Kadınlar da erkeklere göre daha fazla AVM’leri tercih ettiğini söyledi. Ankette ortaya çıkan sonuçlar esnafın sosyal yönlerinin önemini de ortaya koydu. Esnafın büyük marketlere karşı ikili ilişkiler yoluyla tercih edilir hale geldiği gözlendi.

YAŞLILAR SOHBET İSTİYOR

Müşterilerinin önerilerinin de tespit edildiği çalışmada ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. Gençlerin yaşlılara kıyasla büyük oranda AVM’yi tercih ettikleri, 50 ve üzeri yaştaki müşterilerin ise ağırlıklı olarak esnafı ve onlarla yaptıkları sohbetleri tercih ettikleri görüldü. AVM’lerin tercih edilmesinin en önemli sebebinin ürünlerin kalitesi ve çeşitliliği olduğu belirtildi. Ankette ortaya çıkan sonuçlar alışverişlerde sosyal yönün önemini de ortaya koydu. Büyük marketlere karşı bir fiyat avantajına sahip olamayan esnafların da müşteriler ile kurdukları ikili ilişkiler nedeniyle tercih edildikleri belirtildi. Her mahallenin köşesinde yer alan esnaf ve sanatkârların bu mahallelerin sosyal dokusunun bir parçası olduğu da anket sonuçları ile ortaya konmuş oldu.

‘TEKNOLOJİYİ TAKİP ETSİNLER’

Bakanlık anket sonucuna göre esnafın daha iyi konuma gelebilmeleri için yapması gerekenleri de sıraladı. Buna göre esnafın ürün çeşitliliğini artırması gibi genç müşteriler için teknolojiyi de yakından takip etmelerinin önemi vurgulandı. Esnafın esnaf çarşıları kurması da önerildi.

Sabah / Barış Şimşek