İslami mortgage 1 yılda hazır

Türkiye’de İslami mortgage sistemini geliştirmek için çalışmalara başladıklarını söyleyen TVF Başkanı Mehmet Bostan, “Faizsiz enstrüman talep görür. Bir yılda faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz” dedi.

Türkiye Varlık Fonu (TVF) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bostan, İslam Kalkınma Bankasının Özel Sektör Kurumu (ICD) ile Türkiye’de “İslami mortgage” geliştirme üzerinde çalışmalarının olduğunu ve ICD ile çerçeve anlaşması imzaladıklarını söyledi. Basın mensuplarıyla sohbet toplantısında biraraya gelen Bostan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bostan, TVF’nin Türkiye’nin mega projelerini finanse edebileceğini, ülkeye gerçekten değer yaratacak, dünyada da Türkiye’nin etkin olarak ortaya çıktığı alan ve endüstrilerde etkin olacağını söyledi. Gazetecilerin, “Fonu halka açacak mısınız?” sorusu üzerine Bostan, “Bu yapılabilecek işlerden bir tanesi ama buna daha var” yanıtını verdi.

Fon bünyesindeki varlıklarla ilgili bir takım incelemeler yapıldığını, bunlarla ilgili teşhis süreci yaşanacağını, önümüzdeki 1-2 yılın bu teşhis süreciyle geçirileceğini söyleyen Bostan, TVF’nin dinamik portföy yönetimi yapan bir yer olacağını söyledi. Fonun aktif büyüklüğüne ilişkin soru üzerine Bostan, “Biz değerleme çalışması yaptırdık. Burada 40 milyar doların üzerinde bir piyasa değeri çıktı. 200 milyar dolarlık da aktif büyüklük var. Piyasa değeri beklentimizin üzerinde çıktı” yanıtını verdi. “Varlık fonu hangi alanlarda yatırım yapacak?” sorusuna Bostan, son dönemde dünyadaki bazı varlık fonlarının Silikon Vadisinde ofis açtığını, bu fonların bir takım teknoloji, sosyal medya, telekom, biyoteknoloji, enerji şirketlerinin azınlık hisselerini satın aldıklarını ifade etti. Bostan, davet gelmesi durumunda Kanal İstanbul’a finansman sağlayabileceklerini söyledi.

ÇERÇEVE ANLAŞMASI İMZALADIK
TVF Yönetim Kurulu Başkanı Bostan, İslami mortgage üzerinde çalıştıklarını açıkladı. İslam Kalkınma Bankasının Özel Sektör Kurumu ile bir çerçeve anlaşması imzaladıklarını duyuran Bostan, “Faizsiz bir enstrüman olacak. İlk defa İslami mortgage olacak. Çalışmaları 3 ay içerisinde kuruluş aşamalarını tamamlamak istiyoruz ve 1 yıl içerisinde de faaliyete geçmeyi arzu ediyoruz. Anlaşma çerçevesinde katılım mortgage şirketi kurup ev sahibi olmak isteyenlere uzun vadeli faizsiz kredi sağlamayı planlıyoruz” dedi. Kanun kendilerine her türlü para piyasası, sermaye piyasası işlemi yapabilme yekisini verdiğini ancak “Piyasalarda herhangi bir işlemimiz olmadı” diyen Bostan, “Yerli otomobilde olmak ister misiniz?” sorusuna “Katma değer kazandıracak her işte olmak isteriz” yanıtını verdi.

Karar