artas

970x250

artas 1.alt .320x100 1 2

Erdoğan: ‘İstanbul’un kıymetini bilmedik, bu şehre ihanet ettik hala da ediyoruz’

Esenler’de 60 ülkeden 192 sivil toplum kuruluşu ve üniversitenin katılımıyla gerçekleştirilen Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de belediyelerin iktidar olmanın ve iktidarda kalmanın kilidi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Esenler Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi’nin özel oturumunda önemli mesajlar verdi. Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kongre Merkezi’nde düzenlenen oturuma; İstanbul Milletvekilleri Burhan Kuzu, Ahmet Hamdi Çamlı, Nureddin Nebati ve Ravza Kavakçı Kan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, Esenler Kaymakamı Hulusi Şahin, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, çok sayıda üniversite rektörü ile kalabalık bir davetli topluluğunun yanı sıra 60 ülkeden 192 sivil toplum kuruluşu ve üniversitenin temsilcisi katıldı.

İNSANLIK KARANLIK BİR TÜNELDE İLERLİYOR

Özel oturumda ilk konuşmayı yapan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, dünyada şehirlerin yaşadığı sorunların aynı olduğunu ifade etti. İnsanlığın karanlık bir tünelde ilerlediğinin altını çizen Başkan Göksu, “İnsanlık tarihi ile özdeş tarihi olan bir medeniyetin çocukları olarak bizler, dünyanın her zaman olduğu gibi vicdanı olmayı, özellikle zat-ı devletlerinizin son 15 yıldır Türkiye’ye koyduğunuz vizyonla beraber, artık dünyanın her bir köşesindeki insanlığın, bir mazlum için ses çıkacaksa, bir gariban için ses çıkacaksa, bir yolda kalmış için ses çıkacaksa bunun Türkiye’den ve Türkiye’nin lideri Recep Tayyip Erdoğan’dan çıkacağını bildiği bir dünyada yaşıyoruz. Bu bağlamda zirveden üç önemli çıktı bekliyoruz. Ülkemizin tanıtımı, yerel ölçekte yaşanan sorunlara küresel bakış açısıyla çözüm ortaklığı yapmak ve Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları ile buraya katılan sivil toplum kuruluşları arasında bir iletişim ağının kurulmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

ŞEHİRLER HAYATIN TAM DA MERKEZİ

Göksu’nun ardından söz alan Ak Parti Çevre Şehir Ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan da, şehirlerin hayatın tam merkezi olduğunu vurgulayarak, “İçinde yaşadığımız coğrafya, bugün maalesef şehirlerin birikimlerini yitirdiği, acıların vuku bulduğu bir anlama büründü. Şehirlerde, sadece yapıları, eserleri değil bu yapıların bizlere hissettirdiği duyguyu, şehirlerin ruhunu, ortak dilini geleceğe taşımaya çalışmalıyız. Bu nedenle 60 ülkenin burada bir araya gelmesini önemsiyoruz” dedi.

MEDENİYET ŞEHİRDİR, ŞEHİR DE MEDİNE’DİR

Alkışlar ve “Türkiye seninle gurur duyuyor” sloganları eşliğinde kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerine, zirvenin hayırlara vesile olmasını dileyerek başladı. Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi’nin hem sivil toplumu, hem akademik çevreleri hem de ana vazifesi doğrudan vatandaşa hizmet olan belediyeleri bir araya getirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şehirlerin serencamı aynı zamanda insanlığın serüvenidir, yolculuğudur. Şehir, sadece mekan değildir, bunun ötesinde insanın, hayata, kendine ve etrafındaki tüm varlıklara dair tasavvurunun tecessüm etmiş halidir. Bizim fikir dünyamızda medeniyet şehirdir, şehir de Medine’dir. Medine, İslam medeniyetinin kurucu ve sembol şehri olmuştur. Batı medeniyetinde ise Atina ve Roma’dır. Bu iki model arasındaki temel fark, İslam medeniyetinde Yaradan’la yaratılan arasındaki ilişki şehre yansırken, Batı’da bu karşıtlık ve çatışma üzerinden şekillenmiştir. Medine’de çarşı ile cami, medrese ile pazar yeri, ölümle hayat bir bütündür” ifadelerini kullandı.

“İSTANBUL’UN KIYMETİNİ BİLMEDİK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında, İstanbul’a da ayrı bir yer açtı. Kadim şehirlerin karakterlerini kaybetmeden yeniyi bünyelerinde erittiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul bu açıdan gerçekten müstesna bir şehirdir. Ama biz İstanbul’un kıymetini bilmedik. Biz bu şehre ihanet ettik, hala da ihanet ediyoruz. Ben de bundan sorumluyum. Ben çocukluğumu arıyorum İstanbul’da. Bazı şehirler iyi yazılmış kitap gibidir. Okumaya, anlamaya, onu yaşamaya doyamazsınız. Başlar ve o kitabı bitirirsiniz. Nasıl bir kitap, satır aralarına gizlenmiş bilgi hazineleriyle doluysa İstanbul’un da her sokağında saklı bir tarih, asırlık bir tecrübe vardır. İstanbul, Fatih Sultan Mehmet Han’dan beri kültürün, sanatın, ilmin ve ticaretin payitahtı olmuş bir şehir. Bugün de İstanbul, onca yaşadıklarına rağmen halen ayaktadır. Ancak bugün ki haline üzülüyorum. Bugün binalarımız yükseldikçe ufkumuz kararıyor. Şehirlerimiz giderek milyonlarca insanın hep birlikte yalnız olduğu yerlere dönüşüyor. Gösteriş, şatafatın arttığı, hamiyetsizliğin yaygınlaştığı bir dönemde yaşıyoruz. Ne yazık ki, sevgi de, merhamet de, hoşgörü ve tahammül de azalıyor, adeta insanın kimyası bozuluyor. insanı ve tabiatı merkeze almayan hiç bir projenin benim gözümde hiçbir değeri yoktur” şeklinde konuştu.

MİLLETİN BİZDEN BEKLENTİSİNİN FARKINDAYIZ

Türkiye’de belediyelerin iktidar olmanın ve iktidarda kalmanın kilidi olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yerel yönetim eğer bu yanıyla güçlü değilse hiçbir partinin iktidarda kalma şansı yok. 2019 yılındaki seçimlerin anahtarı Mart ayındaki seçimdir. Milletin bizden beklentisinin farkındayız. Vatandaşların taleplerini anlamak zorundayız. Bu hakikati ıskaladığınız anda geriye gidiş de başlamış demektir” dedi.

Konuşmalarının ardından Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Âb-Rû’larda Su Kasidesi” tablosunu takdim etti.

Esenler Belediyesi