Kartal’daki boş fabrika binalarını özel okullar istiyor

Kartal’da başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle fabrikalar şehir dışına taşınırken fabrikalardan kalan binalara özel okullardan yoğun bir talep gelmeye başladı.

Gayrimenkulde 200 milyar dolarlık bir hacim oluşturulması hedeflenen Kartal bölgesindeki kentsel dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. 20’den fazla fabrika binasının okula dönüştüğü bölgede, diğer binaları kiralamak ve yeni sezon hazırlıklarına erken başlamak isteyen okullar yarışa girdi. Görevi üretim yapmak olan binalar ise artık eğitim için hizmet verecek…

300’den fazla projenin dönüşümden geçtiği bölgede şehir merkezinde bulunan fabrikalar, şehir dışına taşınırken fabrikalardan kalan binalara yoğun bir talep var. Başta özel okullar olmak üzere AVM ve özel hastanelerin son bir yılda Kartal’daki 2 bin metrekare ve üzeri binalara olan talebi %65 arttırdığını belirten Gayrimenkul Danışmanı Gamze Özlü, gelen bu talep yoğunluğunun boşalan fabrika binalarının ticari imar açısından okul, AVM veya hastanelere dönüştürülebilmesine imkan tanımasında önemli rol oynadığını söyledi.

Ticari imarlı bölgelerde konut yapılamadığını, bu nedenle boşalan fabrikaları özel okul, AVM veya özel hastanelere dönüştürülmesinin mümkün olduğunu ifade eden Gamze Özlü, şuana kadar bölgede 20’den fazla fabrika binasının okula dönüştüğü ve diğer binaları kiralamak için yeni sezon hazırlıklarına erken başlamak isteyen okulların adeta sıraya girdiğini belirtti.

Aylık kirası 80 Bin TL’den başlıyor, 300 Bin TL’ye kadar çıkıyor

Gayrimenkul Danışmanı Gamze Özlü…

Şehir dışına taşınan fabrikaların bıraktığı ve atıl durumda olan binaların aylık kirasının 80 Bin TL’den başladığını belirten Gamze Özlü, bu fiyatın 300 Bin TL’ye kadar çıktığını söyledi. Özlü şöyle konuştu: “Kartal-Pendik bölgesindeki çoğu plastik, boya ve çeşitli sanayi ürünlerinin imal edildiği fabrikalar, başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları ardından, şehir dışındaki daha modern ve teknik donanıma sahip binalara taşındı. Fabrikalar şehir dışına taşınırken onlardan kalan boş binalara AVM ve özel okullardan talepler geldi. Ancak son aylarda özel okulların yoğun bir şekilde bölgeye rağbeti söz konusu. Gelen taleplerin yüzde 65’i Kartal’da fabrika binası arayan özel okullardan oluşuyor. Okullar ticari imarlı binalarda hizmet verebildiği için boşalan fabrikaları kullanabiliyorlar. Genelde okullar özellikle 2 bin metrekare ve bahçeli olan binaları tercih ediyor. Bu nedenle kiralar ise 80 ile 300 Bin TL arasında değişiyor. Talepler halen yoğun bir şekilde gelmeye devam ediyor. Artık Kartal’da boşalan fabrika binaları eğitim alanında hizmet vermeye devam edecek. Binaların atıl durumda kalmasındansa yeniden değerlendirilesi ülke ekonomisine katkı sağlaması açısından da oldukça önemli”.