artas

970x250

artas 1.alt .320x100 1 2

AVM’lerin kazancı enflasyonun üzerinde

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Mayıs ayı sonuçları açıklandı. Detaylar tablolarla haberde...

Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre metrekare verimliliği 2018 Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 13,9 artarak, enflasyonun yüzde 2,2 üzerinde yer aldı ve 246 puana ulaştı.

AVM’lerde kiralanabilir alan (m²) başına düşen cirolar Mayıs 2018’de İstanbul’da 1108 TL, Anadolu’da 827 TL olarak gerçekleşmiştir. Türkiye geneli metrekare verimliliği ise Mayıs 2018’de 939 TL olarak gerçekleşti.

Mayıs’ta da Metrekare Verimliliğinde En Yüksek Artış Teknoloji Kategorisinde…

Mayıs ayında, kategoriler bazında metrekare verimliliğinde en yüksek artış teknoloji ve hipermarket kategorisinde yaşandı. Verilere göre teknoloji kategorisinde kurda yaşanan değişikliklerden, hipermarket kategorisinde ise Ramazan ayının etkisi ile metrekare verimliliği artışı yaşandığı gözlemleniyor.

Enflasyondan arındırılmadan, geçtiğimiz yılın Mayıs ayı ile karşılaştırıldığında AVM’lerdeki teknoloji kategorisi metrekare verimliliği yüzde 34,1 hipermarket kategorisi metrekare verimliliği yüzde 26,9 diğer* alanlar kategorisi metrekare verimliliği yüzde 15,9 artış gösterdi. Giyim kategorisi metrekare verimliliği yüzde 11,3, yiyecek içecek kategorisi metrekare verimliliği yüzde 8,7 ve ayakkabı kategorisi metrekare verimliliği yüzde 1,7 ile artış yaşandı.

Enflasyon göz önüne alındığında ise geçtiğimiz yılın Mayıs ayı ile karşılaştırıldığında giyim, yiyecek içecek ve ayakkabı kategorilerinde metrekare verimliliklerinde düşüş gözlemleniyor.

Ziyaret Sayısı Endeksi

Mayıs 2018 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 3’lük bir azalış yaşandığı gözlemleniyor.

AYD Başkanı Hulusi Belgü…

AVM Endeksi Mayıs 2018 sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü: “AVM cirolarının geçtiğimiz Mayıs ayına göre %13,9 artmasının yanı sıra enflasyonun %2,2 üzerinde seyretmesi perakendecilerimiz için önemli ve sevindirici bir detay… Kategoriler bazında ise Nisan ayındakine çok benzer bir tablo gözlemliyoruz. Ramazan ayına denk gelen Mayıs süresince hipermarket kategorisinde kayda değer artış var. Teknoloji kategorisi de metrekare verimliliği açısından yükselişini sürdürüyor. Giyim, ayakkabı ve yiyecek kategori ciroları ise enflasyonun oranının bir miktar altında yükseliş gösterdi. Bu durum, giyim ve ayakkabıda yeni sezon olması dolayısıyla ziyaretçilerin fiyatlara daha temkinli yaklaştığını ve alışveriş yoğunluğunu azalttığını gösteriyor. Yaz sezonunun indirime girmesiyle birlikte bu kategorilerde halihazırda yükselişte olan ciro endeksinin enflasyonun üzerinde bir artış oluşturabileceğini söylemek mümkün” açıklamalarında bulundu.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği

AVM Sektörüne sorumlu liderlik yapmak ve sektörün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 2009 Mart ayında 16 kurucu üyeyle yola çıkan AYD, (Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği) bugün üyelerinin kontrolündeki AVM’ler ile sektörün % 70‘inden fazlasını temsil etmektedir.

AYD Türkiye’de takriben 53,5 milyar dolarlık yatırımı ve 480 bin nitelikli istihdamı temsil etmektedir. Özellikle son 10 yılda Türkiye ekonomisinin dördüncü büyük sektörü haline gelmiş olan Perakende Sektörü ve AVM’ler birlikte ülke ekonomisine yerli ve yabancı yatırımcılar olarak önemli katkılar sağlamaktadırlar.

AYD, Alışveriş Merkezlerinin, tüketicilere keyifli alışveriş imkânı veren, perakende sektörüne katma değer yaratan, kent ile bütünleşen ve dünya standartlarında mekânlar olmasını sağlamak amacı ile perakendeciler, tüketiciler ve sektörel çözüm ortaklıkları ile birlikte perakende sektörünün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak üzere çalışmalarını sürdürmektedir.

Akademetre

Türkiye’nin yerli sermaye ile kurulu en büyük araştırma şirketlerinden olan Akademetre Research & Strategic Planning, yerel kodların yaklaşımıyla tasarlanan araştırma modelleri ile etkinlik alanını ülke dışına çıkararak firma özelliklerine uygun stratejik çözümlerle müşteri ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Akademetre, kalıplaşmış yaklaşımlara son vererek, bilginin daha etkin ve yetkin kullanımına olanak tanımak, yaratıcı ve sonuç odaklı araştırma yöntemleri geliştirmek amacıyla 2000 yılında kurulmuştur.

Akademetre, pazar ve pazarlama araştırmaları başta olmak üzere, genellikle araştırmayı isteyen firmanın pazar ortamını tanımlayabilmesi, pazarın tehditlerini ve fırsatlarını belirleyebilmesi ve rekabet avantajı yaratacak konumları tespit edebilmesini sağlayan verilerin elde edilebilmesini amaçlamaktadır. Bu noktada hangi ürün veya hizmetlerin pazara sunulması gerektiği, pazara ulaşabilmek için hangi kanalların var olduğunun tespiti, hangi niş pazarın seçilmesi gerektiği gibi konuları ortaya çıkarma amacı taşımaktadır.

Pazarda halihazırda faaliyet gösteren rakip firmaların ürün ve özellikleri, bunların hedef tüketicileri ile ilgili davranışları ortaya çıkarmaktadır. Akademetre’nin ortaya koyduğu stratejiler, çok yönlü olarak firmaların pazarla ilgili bütün davranışlarının ayrıntılarıyla ele alındığı planlamalardır. Bu doğrultuda Türkiye’de etkinlik gösteren ulusal ve uluslararası şirketlerin çözüm ortağı olarak hizmet verir. Akademik araştırma yöntemlerini yaşama geçirerek, her soruna ilişkin ayrı bir model oluşturan Akademetre, araştırma sonuçlarını sahip olduğu know-how ile karşılaştırılabilmekte ve Türkiye ve bölgesel değerlendirmelerle desteklemektedir.