Fikirtepe beklemede…

Leke Fikirtepe: "Projeyi yarım bırakan firmalara uzanan yardım eli vatandaşa uzanmıyor... Mağdur sayısı 60 bini aştı"... FİDEM: "Kamu, Fikirtepe’ye kör, sağır oldu"... Bakanlık yetkilisi: "Çözüm için çalışıyoruz"... İşte detaylar...

8 yıldır kentsel dönüşümün konuşulduğu Fikirtepe hâlâ dönüşemedi. Son aylarda inşaatların yavaşladığı bölgede vatandaşlar mağdur. Evleri yıkılan ama yenisi yapılmayan hak sahipleri kamudan çözüm bekliyor. Pek çok kişi anlaştığı inşaat firmasından kira desteği alamadığı için geçim sıkıntısı yaşıyor. Bölgede 61 yapı adasından 41’inde sorun var.

İstanbul Kadıköy ilçesine bağlı Fikirtepe bölgesi adeta kentsel dönüşümün deneme tahtası oldu. 8 yıl önce başlayan dönüşüm süreci hala tamamlanamadı. Bölgede binlerce vatandaş yeni ev hayali kurarken, elindekinden de oldu. Kimi firmalar mali sorunlar nedeniyle projelerini bırakırken, kimi de inşaatı yavaşlattı.

Hürriyet‘ten Gülistan Alagöz‘e konuşan Leke Fikirtepe Platformu Sözcüsü Engin Akgüzel, 61 yapı adası olan Fikirtepe’de gelinen noktayı şöyle özetliyor; “Bölgede 15 proje bitti. 3’ünde iskan var, diğerlerinde tapu sorunu sürüyor. 5 yapı adasında firmalar işleri tamamen bıraktı. Toplam sorunlu yapı adası sayısı ise 41. Bunların kiminde yıkım yıllar önce yapıldı ama inşaat başlamadı. Kiminde ağır ilerliyor, kiminde birden fazla firma işin içinde diye süreç kilitlendi. Mağdur sayısı 60 bini aşıyor.”

KİRA YARDIMI YOK

Kimi firmaların uzun süredir kira desteğini kestiğini ve vatandaşların maddi zorluk yaşadığını belirten Akgüzel, “Fikirtepe’de bir yol düşünün bir tarafı devletten kira desteği alıyor, bir tarafı almıyor. Neden böyle bilen yok. Maddi seviyesi yüksek ilçelerde kamu desteği verilirken buraya verilmiyor. Komşularımız, dostlarımız zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor” dedi. Fikirtepe’deki sorunların gündeme gelmesinden sonra kamu yetkililerinin devreye girdiğini hatırlatan Akgüzel, “Çadır kurarak yaptığımız eylem sonrasında birçok yetkili ziyarete geldi. Geçen haziran ayında bize söz verildi. Ama şimdi kimseye ulaşamıyoruz.. Ne kira yardımı var, ne de bu inşaatların nasıl yapılacağına dair bir çözüm. Eğer Çevre ve Şehricilik Bakanlığı devreye girerse inanıyoruz ki sorunlar çözülür. Vatandaş yaptığı anlaşmalar üzerinden fedakarlık yapmaya da hazır. Yeter ki bize bir çözüm yolu sunulsun. Geçtiğimiz yıllarda bazı firmalar projelerini yarım bırakınca kamu devreye girmiş ve inşaatı üstlenmişti. Onlara yardım eli uzattılar bize neden uzatmıyorlar” diye konuştu.

YABANCILAR YERLEŞTİ

Dönüşüm sonrası bölgede nüfusunda azaldığını belirten Akgüzel, “Fikirtepeli halk ucuz ev bulmak için şehrin gelişim çeperlerine gitti. Afgan ve Özbek yabancılar da eski evleri 200-300 liraya kiralayarak buraya yerleşti. Bölgenin kimliği kayboldu” dedi.

ŞANTİYELER YAVAŞLADI

Bölgedeki derneklerden FİDEM’in Başkanı Ercüment Oruç da inşaatlarda yavaşlama olduğunu, kimi şantiyelerde işlerin durdurulduğunu söyledi. Oruç, “Kamu son aylarda elini Fikirtepe’den çekti. Kör, sağır oldular adeta. İnşaat firmaları ile hak sahipleri arasında köprü görevi görüp süreci yönetecek bir kamu kurumu olmadan Fikirtepe’de sorunların çözümü mümkün değil” diye konuştu.

FİYATLAR GERİLİYOR

Fikirtepe’de emlakçılık yapanların verdiği bilgiye göre konut fiyatları düşüyor. Nakit akışında sorun yaşayan firmaların ya da ev sahiplerinin ciddi oranda iskontolar yaptığını belirten yetkili, “Geçen yıl 600 bin liraya inşaat halinde satılan ev, bugün bitmiş halde 450 bin lira.

Geçtiğimiz günlerde büyük metrekareli bir ev 1 milyon 800 bin lira liste fiyatı varken 1 milyon 100 bin liraya satıldı”
dedi.

DÜZENLEME GELİYOR

Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilisi, sorunların çözümü noktasında çalıştıklarını dile getirdi. Ruhsat aşamasında olanlar için teminat ve tamamlama sigortası zorunluluğu geldiğini hatırlatan yetkili, “Bundan sonra mali ve teknik gücü olmayan dönüşüme giremeyecek. Ayrıca yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz. O da anlaşma yapıp haklı gerekçe olmaksızın işe başlamayan firmalar için. Fikirtepe’de de böyle örnekler var. O firmalara da inşaat yapamayacaksan vatandaşı meşgul etme diyeceğiz ve sözleşmelerin fesh edilmesini sağlayacağız. Başlamış ve yarım kalan projeleri de inceliyoruz. Sözleşme yapılan ve satış olan projelerde süreç maalesef çok hızlı ilerlemiyor. Bakanlık olarak bu noktada elimizden geleni yaptığımızı, çözüm yolu aradığımızı söyleyebilirim” dedi.

Hürriyet Gazetesi