artas

970x250

artas 1.alt .320x100 1 2

İnşaat için ‘strateji belgesi’ isteniyor

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2019 Nisan Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapor, inşaat ve bağlantılı sektörlerde hareketliliğin düşük olduğunu ve inşaat faaliyetlerinde canlanma beklentisinin zayıf olduğunu ortaya koydu.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2019 Nisan Ayı Raporu’nu açıkladı. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra hızlı bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

Hazır Beton Endeksi 2019 Nisan Ayı Raporu’nda bütün endekslerin eşik değerin altında olması; inşaat ve bağlantılı sektörlerde hareketliliğin düşük olduğunu ve inşaat faaliyetlerinde canlanma beklentisinin zayıf olduğunu ortaya koydu. Bütün endekslerin “U” hareketini sergilemesi, mevsimselliğe bağlı bir yukarı çıkışa işaret etmekle birlikte, eşik değerin altındaki endeksler, bu ivmenin oldukça yetersiz olduğunu gösterdi.

Hazır Beton Endeksi 2019 Nisan Ayı Raporu’na göre Faaliyet, Beklenti ve Güven Endekslerinin tamamı önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergiledi. Geçen yılın nisan ayında başlayan inşaat faaliyetlerindeki yavaşlama birinci yılını doldurmuş olmasına rağmen sektör, başladığı yerden oldukça uzak görünmektedir. Özellikle Güven Endeksi’nin hem en düşük endeks olması hem de geçen yılın aynı dönemine kıyasla en fazla düşüş gösteren endeks olması, önümüzdeki dönemde sektörde toparlanma yaşanma ihtimalinin oldukça sınırlı olduğunu ortaya koydu.

“İnşaat sektörü strateji belgesinin hazırlanması ve uygulanması sürecine sonuna dek katkı ve destek sunacağız”

Hazır Beton Endeksi 2019 Nisan Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Bütün endekslerin eşik değerin altında olması; inşaat ve bağlantılı sektörlerde hareketliliğin düşük olduğunu, inşaat faaliyetlerinde canlanma beklentisinin zayıf olduğunu ifade etmektedir.” dedi.

İnşaat sektöründeki ekonomik gelişmeleri değerlendiren Yavuz Işık, “Geride bıraktığımız yılın son çeyreğinde %8,7 gibi ciddi bir oranda daralan inşaat sektörü 2009 küresel krizinden sonraki en kötü performansını sergilemektedir. Bütün göstergeler 2018 ve 2019 yıllarında inşaat sektörünün, diğer sektörlere kıyasla, ‘negatif’ ayrıştığına ve bu ayrışmanın devam ettiğine işaret etmektedir.” dedi.

İnşaat sektörünün canlandırılması için önerilerde bulunan Yavuz Işık, “Kapsamlı, uzun vadeli, çok yönlü bir yol haritası ortaya konulmadığı sürece inşaat sektörü kendi yolunu bulmaya çalışacak, bu da inşaatın ve bağlantılı sektörlerin çok daha fazla kan kaybetmesine neden olacaktır. Bu noktada, önceki yıllarda makine, yurt dışı müteahhitlik, demir-çelik, tekstil-konfeksiyon, turizm gibi pek çok sektör için hazırlanmış olan strateji belgesinin bir benzerinin inşaat sektörü için de kapsamlı ve geniş katılımlı olarak hazırlanmasını talep ediyoruz. Ekonomi yönetimi tarafından ortaya konulan yeni istihdam yaratma kapasitesine ulaşmak için inşaat sektörünün, yeni ekonomik koşullar altında planlı bir şekilde hareket etmesi gerekmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanımızın liderliğinde özel ve kamu kesiminden bütün tarafların katılımı ile inşaat sektörü strateji belgesinin oluşturulması önemlidir. Türkiye Hazır Beton Birliği olarak böyle bir strateji belgesinin hazırlanması ve uygulanması sürecine sonuna dek katkı ve destek sunacağız.” dedi.