Gül Baba kimdir? Türbesi nerede?

Gül Baba kimdir? Gül Baba Türbesi nerede? Gül Baba Türbesi Macaristan Budapeşte'de mi? Macaristan'daki Gül Baba Türbesi kim tarafından onarıldı? Gül Baba Vakfı Başkanı Adnan Polat, Gül Baba Türbesi için neler yaptı? Gül Baba Türbesi görevlisi Macar rehberin anlatımıyla türbenin hikayesi imarpanosu.com Youtube kanalından yayınlandı, video haberde...

Gül Baba kimdir? Gül Baba Türbesi nerede? Gül Baba Macaristan’a nasıl geldi? Gül Baba Türbesi Macaristan Budapeşte’de nerede? Gül Baba Vakfı, Gül Baba Türbesi için neler yaptı? Gül Baba Vakfı Başkanı Adnan Polat’ın Gül Baba Türbesi hakkında çalışmaları neler? İşte Gül Baba Türbesi görevlisi Macar rehberin anlatımıyla Gül Baba Türbesi videosu ve detaylar…

Gül Baba kimdir?

Saygın bir bektaşi dervişi olan Gül Baba, 1541 yılında Türk ordusu ile Budin’e gelmiştir. Efsaneye göre, şehrin fethi onuruna düzenlenen Şükran Günü’nde camiye dönüştürülen Nagyboldogasszony (Hz. Meryem’in Göğe Kabulü) Kilisesinde – bugünkü adı ile Mátyás Kilisesi’nde – 2 Eylül 1541 tarihinde vefat ettiğine inanılmaktadır.

Bazı kaynaklara göre, dervişin çocukluk arkadaşı olan ve yas tutan Padişah, Gül Baba’nın tabutunu bizzat kendisi taşımıştır. Kanûnî Sultan Süleyman, Halifeliği zamanında eskiden derviş-asker olan Gül Baba’yı şehrin koruyucu azizi olarak ilan etmiştir.

Gül Baba Türbesi nerede?

Gül Baba Türbesi, 16. yüzyılda Budapeşte’nin Gül Tepesi (Rózsadomb) üzerine inşa edilen bir Türk türbesidir. Gül Tepesi (Rózsadomb) efsaneye göre adını, Türk dervişi sayesinde buraya getirilen güllerden aldığına inanılmaktadır.

1543-1548 yılları arasında Gül Baba Türbesi, 3. Budin Beylerbeyi olan Yahya Paşazade Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Ayrıca türbenin yan tarafına bir Bektaşi Tekkesi de inşa edilmiştir.

Daha sonra, Budin’in geri alınmasının ardından Gül Tepesi, Cizvitlerin Budin karargahına dönüştürülmüştür. Cizvit Tarikatı’nın dağıtılmasının ardından ise yeniden bir Türk ziyaret mekanı haline gelmiştir.

Türbe, Budapeşte’nin mimari anıtları arasında önemli bir rol oynayan, benzersiz bir kutsal ve sanat tarihi değerine sahip olan, eşsiz tarihi ve mimari bir eserdir.

Bina, ülkemiz gibi, çalkantılı bir geçmişe sahiptir, ancak bugün eski ihtişamını yeniden kazanmıştır. 1914 yılında Türbe, Macar ulusal anıt eseri olarak ilan edilmiştir. O tarihten beri birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir.

imarpanosu.com