Depreme dayanıklı konutlarda oturan sayısı belli oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depreme dayanıklı konutlarda oturan vatandaş sayısını ve hedeflerini açıkladı. Ülke Mekansal Strateji Planı ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Kararnamesi hakkında son durum bilgilerini de paylaşan Bakan Kurum'un açıklamaları şöyle...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bakanlığın 2020 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, “22 milyon vatandaşımız depreme dayanıklı konutlarda oturuyor” dedi. İşte o cümleler…

“İNŞAATLAR TAMAMLANINCA 35 MİLYON VATANDAŞ”…

Kurum, “Bugüne kadar yaptığımız denetimlerle tam 22 milyon vatandaşımızın depreme dayanıklı konutlarda güven içinde oturmasını sağlamış olduk. Devam eden inşaatlarımızı da tamamladığımızı düşünürsek, nüfusumuzun yüzde 45’ine, 35 milyona ulaşmış ve 35 milyon vatandaşımızı sağlam güvenli konutlarında oturtmuş olacağız.” dedi.

Ülke Mekansal Strateji Planı çalışmalarına başladıklarını anlatan Kurum, planı 2020 yılında tamamlayacaklarını dile getirdi.

Türkiye’nin dijital dönüşümüne geçişinde önemli bir kilometre taşı olarak görülen Coğrafi Bilgi Sistemleri Kararnamesi’nin yayımlandığını hatırlatan Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buna göre, şehirlerimizin yeşil alan ve donatı ihtiyaçları anlık olarak takip edilebilecek ve gerekli yatırımların yönlendirilmesi sağlanacak. Şehirlerimizin 3 boyutlu dijital ikizlerini oluşturduk. 2020 yılında sistem tüm belediyelerimizin kullanımına açılacak. Böylelikle, yapılar izlenecek ve kaçak yapılar dijital olarak takip edilip önlenebilecek. Yüksek maliyetlere sebep olan mükerrer veri üretiminin önüne geçilecek.”

Yeşil alan miktarını 15 metrekareye çıkarma hedefiyle 81 ilde 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefine yönelik çalışmalara süratle devam ettiklerini vurgulayan Kurum, 6 ilde büyüklüğü 4 milyon 900 bin metrekare olan 13 millet bahçesinin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirdiklerini, bugüne kadar 60 ilde yaklaşık 35 milyon metrekare alanda 134 millet bahçesi belirlediklerini söyledi.

2020 yılında 38 ilde millet bahçesini hizmete sunacaklarını bildiren Kurum, 2023 yılına kadar tüm millet bahçesi projelerini tamamlayacaklarını ifade etti.

Türkiye’de 2 bin 469 doğal sit alanı ve 18 Özel Çevre Koruma (ÖÇK) bölgesi bulunduğuna işaret eden Murat Kurum, “Hedefimiz, ülkemiz yüzölçümünün yaklaşık yüzde 9,6’sı oranında olan koruma alanı büyüklüğümüzü OECD ortalaması olan yüzde 17’ye çıkarmak.” diye konuştu.

MOGAN GÖLÜ’NE EKOLOJİK KORİDOR

Kurum, Salda Gölü çevresi ile Karaburun ve Ildır Körfezi’ni ÖÇK Bölgesi ilan ettiklerini bildirerek şunları kaydetti:

“Toplam doğal sit alanı büyüklüğümüzü 2 milyon hektardan 2,5 milyon hektara çıkarıyoruz. 22 ilimizde ekolojik koridorlar oluşturuyoruz. Ankara’da içerisinde Mogan Gölü’nün de olduğu ekolojik koridorumuzun uzunluğu, tam 35 kilometre olacak. Tüm bunların yanında, insanımızın yaşam kalitesini arttırmak amacıyla, 60 bin metrekarelik gürültü bariyeri, 3 bin kilometre bisiklet yolu ile 3 bin kilometre yeşil yürüyüş yolu ve 60 kilometre çevre dostu sokak yapacağız.”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıklamalarının hepsini okumak ve izlemek için aşağıdaki habere tıklayın:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’dan önemli açıklamalar! VİDEO