artas

970x250

artas 1.alt .320x100 1 2

Şeyma Şehirli: Gayrimenkulde yeni yollar bulmalıyız!

EVA Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama Müdürü Şeyma Şehirli, koronavirüs krizinin en iyimser şekilde Mayıs sonuna kadar süreceğini ve bu kriz döneminde alışılmış şekilde devam etme olağanının imkansız olduğunu belirterek, “Bu dönemde yeni modeller düşünülmeli, daha az temas ile alım satım işlemleri gerçekleştirilmeye çalışılmalıdır” dedi. İşte o açıklama...

Türkiye’yi ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, hemen hemen bütün sektörleri derinden etkiledi. Konut alım satımı ve ev kiralamada da bilindik yöntemler yerini uzaktan işlemlere bırakmaya başladı.

Korku uzaktan işlemlere yönlendiriyor

Korona salgını aralık ayında Çin’in Wuhan şehrinde başladı ve çok kısa bir sürede küresel bir salgına dönüştü. Tüm dünyada benzer şekilde önlemler alınırken, korkulu virüsün yayılmaması için yönetimler evde kalınması gerektiğini her fırsatta tekrarlıyor. Konut alacaklar ya da kiralayacaklar ise virüs korkusuyla evi yakından görmek yerine online gezmeyi ve alım satımlar da ise uzaktan işlem gerçekleştirmeyi tercih ediyor.

Ekonominin çökmemesi için çalışmalıyız

Gayrimenkul sektöründe değerleme, danışmanlık, en iyi kullanım etüdü, proje değerleme, piyasa araştırmaları konularında öncü olan EVA Gayrimenkul Değerleme’ye göre, ekonomi bir şekilde devam etmeli. Devamlılığın sağlanması ekonominin çökmemesi için de tüm bu sıkıntılı sürece rağmen önlemler alınmaya devam ediyor.

Yeni modeller düşünülmeli, daha az temas sağlanmalı

EVA Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama Müdürü Şeyma Şehirli, koronavirüs krizinin en iyimser şekilde Mayıs sonuna kadar süreceğini ve bu kriz döneminde alışılmış şekilde devam etme olağanının imkansız olduğunu belirterek, “Bu dönemde yeni modeller düşünülmeli, daha az temas ile alım satım işlemleri gerçekleştirilmeye çalışılmalıdır” dedi.
Şehirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Henüz kiralamada örneklerini görmesek bile alım satım işlemlerinde uzaktan işlemler başladı. İnsanlar şu an beklemede. Neyin ne olacağı belirsiz olduğu için uzun süreli tahmin yapılamıyor. O nedenle hem kiralama hem de satış işlemleri mart ortası itibariyle oldukça yavaşladı. Özellikle yabancı alıcılara uzaktan online satış ve kiralama yapan ve dijital altyapısını bu şekilde kurmuş birçok firma alım satıma düşükte olsa devam ediyor.

Fiziksel temas olmadan da alıcıya konut sunabilmek mümkün

Bu durum yalnız yabancı alıcı için değil Türkiye’de yaşayan konut almak ya da kiralamak isteyen müşterilerin bu sürecin devam etmesi halinde bu şekilde hizmet veren firmalara yöneleceklerini gösteriyor. Konutun 3 boyutlu hareketli görselleri, çevresi, kat planları vb. dokümanları online olarak sunularak fiziksel temasta bulunmadan alıcılara tanıtmak mümkün.

Konut fiyatları düşecek

Sürecin konut fiyatlarına olan etkisini önümüzdeki dönemde net olarak göreceğiz. Alım satımın yavaşlamasının uzun sürmesi halinde konut fiyatlarını düşüreceği bir gerçek.

İhtiyaçların evrileceği bir döneme giriyoruz

Konutların yakında pazarlanma yöntemleri kadar kullanılan inşaat malzemelerinin de değişeceğini düşünüyoruz. Bu aşamada virüs ve bakteri tutulumunu engelleyen malzemelerin kullanıldığı konutlara ihtiyaç duyulabilir. İhtiyaçların evrildiği bir döneme giriyoruz.