artas

970x250

artas 1.alt .320x100 1 2

Konut alırken risk almayın

Konut satışlarında son 3 yılın rekoru kırılıyor. TÜİK’in nisan ayı verilerini de içeren raporu, konut alımında tercihleri de göz önüne serdi. Konut satışları ekonominin motor gücü olmaya devam ederken, konut satışlarında patlamaya hazır risk faktörü ile ilgili uzmanlardan uyarı geldi: “Konut alırken risk almayın, profesyonel destek alın.”

2013 yılında yaşanan konut satışları yükselişine rağmen 2014 yılını kısmi bir geri çekilme ile tamamlayan ekonominin lokomotif sektöründe, 2015 satışlarıyla yüzler güldü. TÜİK verilerine göre yılın ilk dört ayı sonucunda konut satışları 416.535 olarak gerçekleşirken bu rakam son 3 yılın rekoru oldu.

2015 Nisan ayı sonunda oluşan verilere göre tüm alt kategorilerde 2014 yılına göre artışların yaşandığı sektörde, ipotekli satışlar geçtiğimiz yıl yaşadığı büyük geri çekilmeyi yaşanan satışlarla neredeyse kapattı. Satış adedi bakımından konut alıcılarının tercihi 139.288 adetle yine 2. el konutlarda, banka kredisi kullanmadan yapılan satışlar yönünde oldu.

2015 yılının ilk 4 ayı toplamında, 2. el konutlarda, banka kredisi kullanmadan yapılan satışları sırasıyla, 115.739 adetle 1. el konutlarda banka kredisi kullanmadan yapılan satışlar izledi. Üçüncü sırada 94.529 adetle 2. el konutların ipotekli satışları yer alırken, son sırayı ise 1. el konutların ipotekli satışı yer aldı.

ERTUĞRUL BUL: “MAKSİMUM GÜVENLİKLİ SATIN ALMA TECRÜBESİ”

2. el konutlarda, banka kredisi kullanmadan yapılan satışlar konut satışlarında profesyonellerin en az yer aldığı ve vatandaşın-vatandaşa konut satışı olarak tanımlanan kategori.

Diğer satış türlerinde banka, inşaat firmaları vb. profesyoneller satışın tarafı oluyor. 2. el konutlarda, banka kredisi kullanmadan yapılan satışların alıcı veya satıcı tarafında da profesyoneller yer almıyor ve en riskli satış türü olarak dikkat çekiyor.

Gayrimenkul alım satımının özellikle alıcı açısından önemli riskler içerdiğini ve bu nedenle profesyonellerden yardım alınarak yapılması gerektiğini belirten FU Gayrimenkul Genel Müdürü Ertuğrul Bul, profesyonellerin yer almadığı, vatandaşların kendi aralarında yaptıkları konut alım satımında riskin daha büyük olduğunu belirtiyor. Bu riski en aza indirgemek için www.saglamtapu.com web sitesi üzerinde online çalışan SAĞLAM TAPU’nun hizmete sunulduğunu söyleyen Bul, “Son 3 yılın istatistiklerinde gördüğümüz satışlardaki artış, risklerin de artması anlamına geliyor. SAĞLAM TAPU hizmeti, kredi kullanmadan gayrimenkul almak isteyen Türkiyeli vatandaşlara, konforlu ve hukuki açıdan güvenli bir gayrimenkul edinimi tecrübesi vaat ediyor. SAĞLAM TAPU, yatırımın riskini minimuma indiren, tapu işlemleri öncesinde başlayan katmanlı kontrolleri, tapuda yapılan alım-satım işlemleri esnasında da sürdürerek maksimum güvenlikli bir satın alma tecrübesi yaratmayı hedefliyor” dedi.

SAĞLAM TAPU’da hizmeti satın alan müşteriler için gayrimenkulün kayıtlı bulunduğu tapu müdürlüğünde tapu kütüğü incelemesi ile başlayan iş süreci, müşterinin SMS, e-posta ve telefonla bilgilendirilmesi ile devam ediyor.

Tapu işlemlerinin başlamasının ardından hazırlanan evrak müşterinin iradesi ve tapu kütüğü ile uygunluğu tekrar kontrol ediliyor. Hazırlanan evrakın hukuki uygunluğu sağlanırken, tapu kayıtları itibariyle kısıtlamalar anlamına gelen ‘takyidat’ riskinin de olası sonuçları belirtiliyor, böylelikle müşterinin nezdinde tapu işlemlerinin kolay anlaşılır kılınması hedefleniyor.

FU Gayrimenkul Genel Müdürü Ertuğrul Bul, “Bu hizmet sayesinde gayrimenkul almak isteyenler tapuda ‘Okudum’ yazarak attıkları imzanın kapsamını biliyor ve gönül rahatlığı ile gayrimenkul ediniyor. SAĞLAM TAPU, alıcının ‘OKUDUM’ demesinin yanında ‘AÇIKLIKLA ANLADIM’ diyebilmesi için var” diye bilgi verdi.

FU Gayrimenkul Yatırım Danışmanlık A.Ş.

FU Gayrimenkul, 20 banka ve 30 banka dışı finans ve finans dışı kuruluşun, verdikleri kredilerin veya verdikleri bayiliklerin teminatı olarak tesis ettikleri ipotek işlemlerini sigorta güvencesi ile gerçekleştirmek üzere 2005 yılında kuruldu. FU geçtiğimiz yıl, Türkiye sınırlarını aşarak Berlin’de de faaliyete başladı. T.C. Berlin Başkonsolosluğu nezdinde kurulan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yurtdışı Temsilciliği’ndeki tapu işlemlerinde Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının, Türkiye’ye gelmeden gerçekleştirecekleri tapu işlemlerinde de hizmet veriyor. Sektörünün işlem sayısı bakımından lider kuruluşu olan FU, Türkiye’nin 81 ilinde, KKTC’de ve Berlin’de 396 hukuk bürosu ve 604 avukat kapasitesi ile 5964 banka şubesine, Bankaların Destek Hizmeti Almalarına İlişkin Yönetmelik kapsamında faaliyetlerini sürdürüyor.