artas

970x250

artas 1.alt .320x100 1 2

Ev hayali senet yüzünden kabusa dönmesin

Banka kredilerinde faiz oranlarının geçmiş dönemlere oranla yüksek olması, ev sahibi olmak isteyenleri yüzde 55 gibi çok yüksek oranla senetli satışlara yöneltti. Onursal Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, “Ev sahibi olmak isteyenler konutu inşa eden firmayı iyice araştırılmalı, yapı ruhsatını görmeden senetle ev alma işine kesinlikle girmemeli” diyor…

Son zamanlarda artan senetli satışlar ticarette ‘güven’ dönemini yeniden başlatırken, uzmanlar konut satışlarını kolaylaştırmak için yapılan senetli satışlarda mağduriyetler yaşanmaması için yeni ev alacakları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Ankara’da faaliyet gösteren ve Türkiye’nin en önemli gayrimenkul firmalarından biri olan Onursal Gayrimenkul’un Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, faizlerin geçmiş dönemlere oranla yüksek seyri nedeniyle banka kredisi kullanma oranının son aylarda iyice azaldığını belirterek, faizden kaçanların senetli satışlara yöneldiğini söyledi.

“Tüketicinin son gözdesi senet”

Bu yılın Ocak-Nisan döneminde Türkiye’de 416 bin 535 konut satıldığını hatırlatan Öngün, “Mayıs ayında konut satın alan müşterilerde banka kredisine başvuranların oranı yüzde 21, peşin alım oranı ise yüzde 24 civarlarında gerçekleşti. Aynı dönemin senetli satışlarına baktığımızda ise yüzde 55 gibi çok ciddi bir rakam karşımıza çıkıyor. Ev sahibi olmak isteyenlerin büyük çoğunluğu senedi tercih etmiş. Senetli satışların bu denli yükselmesinin en önemli nedeni bankalara oranla daha düşük faiz ve uzun vade seçeneğine sahip olması. Ayrıca, yabancılara konut satışının banka kredisi ile yapılamaması da senet kullanımını yaygınlaştırıyor” şeklinde konuştu.

“Senetli satışta en büyük risk konut sahibinin”

Ev hayalini senetli alımlarla gerçekleştirmek isteyenlerin yüksek faiz ve banka masraflarından kaçarken farklı riskleri de üstlerine aldıklarının altını çizen Öngün, şöyle devam etti:

“İnşası tamamlanmış bir evi satın alanların riskleri daha az oluyor. Ancak henüz inşaat aşamasında olan bir evi senetle satın almak farklı riskleri de beraberinde getiriyor. Ticaretin en önemli kuralı güven. Ev almak isteyenler karşılarındaki kişilere tam anlamıyla güvenmedikleri sürece senetli alışa yönelmesin. Tüketiciler, senetle ev satın almak istedikleri firmanın daha önce tamamladıkları işleri iyice araştırmalı, referanslarını öğrenmeli. Geçtiğimiz yıl Tüketici Kanunu’na eklenen ‘yapı ruhsatı alınmadan konut satışı yapılamayacağı’ maddesi de bir diğer önemli nokta. Senetle ev almak isteyenler ruhsatsız projelerden uzak dursun. Aksi taktirde bir türlü tamamlanamayan bir inşaata ve ortadan kaybolan bir müteahhite denk gelme olasılıkları artabilir. Bu nedenle senetle ev almak isteyen tüketiciler, özellikle marka değeri yüksek firmaların hayata geçirdiği marka projelere yönelsin.”