Bina Tamamlama Sigortası nedir?

Bina Tamamlama Sigortası ne demek? Bina Tamamlama Sigortası nasıl işler? Bina Tamamlama Sigortası hak sahibine hangi güvenceleri verir? Bina Tamamlama Sigortası ne işe yarar? İşte 11 Mart 2015 tarihinden bu yana yürürlükte olan Bina Tamamlama Sigortası hakkında tüm detaylar… 

Bina Tamamlama Sigortası nedir? Bina Tamamlama Sigortası nasıl uygulanır? Bina Tamamlama Sigortası tüketiciyi nasıl korur? Bina Tamamlama Sigortası ne zamandan beri var? Bina Tamamlama Sigortası genel şartları neler? İşte Bina Tamamlama Sigortası hakkında her şey…

Bina Tamamlama Sigortası ne zaman yürürlüğe girdi?

Hazine, uzun süredir beklenen bina tamamlama sigortasının genel şartlarını 16 Mart 2015 tarihinde yayınladı. 11 Mart’tan itibaren tüm maketten konut satışları zorunlu sigorta kapsamında olacak.

Halk arasında maketten konut satışı olarak da bilinen, ön ödemeli konut satışında sigorta zorunluluğu geçen hafta Hazine Müsteşarlığı’nın sigorta genel şartlarını yayınlaması ile resmen başladı.

Geçtiğimiz yıllarda mali sıkıntıya düşerek, arka arkaya iflas eden inşaat şirketleri nedeniyle binlerce kişi mağdur olunca, 2013 yılının sonunda uygulamaya giren yeni Tüketici Kanunu’na, ön ödemeli konut satışları için bina tamamlama sigortası adı altında zorunlu sigorta maddesi eklenmişti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 2014’ün Mayıs ayında, bina tamamlama sigortasının detaylarını açıklamasına rağmen sigortanın uygulanabilmesi için Hazine’nin genel şartları belirlemesi bekleniyordu. Hazine, sigortanın genel şartlarını yayınladı ve böylece konutzede dönemini kapatacak bina tamamlama sigortası resmen başlamış oldu.

Bina Tamamlama Sigortası nedir?

Artık, 11 Mart’tan itibaren tüm maketten konut satışları sigorta kapsamında olacak. İnşaat şirketleri, konut satışına başlamadan önce konut adedi 30 ve üzeri olan projeler için bina tamamlama sigortası yaptıracak; sigortanın primlerini de inşaat şirketi ödeyecek. Hazine’nin belirlediği şartlara göre, sigorta şirketleri, ön ödemeli konut satış projesi için poliçe düzenleyecek ve ön ödemeli satışa konu kısmı için sigorta teminatı belirleyecek.

İnşaat süresi içinde inşaat şirketinin iflas etmesi ya da sözleşmede belirtilen sürenin üzerinden 12 ay geçmesine rağmen halen konutları teslim edememesi durumunda, devreye sigorta girecek. Sigorta şirketi, tüketicinin konut için o tarihe kadar ödediği peşinat ve taksitler dahil tüm bedeli tüketiciye yasal faizi ile birlikte ödeyecek.

DENETİM SİGORTA ŞİRKETİNDE

Sigorta şirketleri, sigorta yapacağı inşaat şirketinin mali yapısını, geçmiş tecrübelerini detaylı inceleyerek, poliçe düzenleyecek. Sigortacı, inşaat şirketini riskli görür, projeyi bitiremeyeceğine karar verirse sigorta yapmayacak ya da ek teminatlar isteyebilecek. Aynı şekilde inşaat süresi içinde şirket, sigortacıya karşı yükümlülüklerini yerine getirmez, mali yapısını bozacak girişimler içinde bulunursa; sigorta şirketi sözleşmeyi sona erdirecek ve bunu da Bakanlığa bildirecek. Böylece riskin en aza inmesi ve tüketicinin mağdur olmaması için inşaatın, başlamasından bitimine kadar geçen süre içinde sigorta şirketleri denetim görevini yürütecek.

Hürriyet Gazetesi‘nin 17 Mart 2015 tarihli haberine göre; sigortanın primleri ise inşaattaki konut sayısına, projenin süresine ve bedeline göre sigorta şirketleri tarafından serbestçe belirlenecek.

İsterse inşaatı sigorta şirketi bitirecek

Hazine’nin açıkladığı bina tamamlama sigortasının genel şartlarına göre, sigorta şirketleri isterlerse sigortaladıkları inşaatı tamamlayıp, tüketicilere konutları teslim etme görevini de üstlenecek. Buna göre, inşaat şirketinin iflas etmesi ya da konutları süresinde teslim edememesi halinde sigorta şirketi ya tüketicinin zararını karşılayacak ya da inşaatı devralıp, başka bir müteahhit ile anlaşarak, konutları tamamlayıp, tüketiciye teslim edecek. Bu durumda konutların yeni teslim tarihi 24 ayı geçemeyecek.

Bina tamamlama sigortası nasıl işleyecek?

– İnşaat şirketi, maketten konut satışına başlamadan önce zorunlu olarak bina tamamlama sigortası yaptıracak.

– Sigorta, inşaat şirketinin iflasını ya da projede belirtilen süre içinde konutu tüketiciye teslim edilememe risklerini kapsayacak.

– Riskin gerçekleşmesi halinde sigorta şirketi, tüketicinin konut için yaptığı peşinat ve taksitler dahil tüm ödemeleri yasal faizi ile birlikte ödeyecek.

– İnşaat şirketinin projeye aykırı hareket etmesi ile kamu kurumlarının herhangi bir nedenden projeyi durdurması sigorta kapsamının dışında tutuldu.

– Sigortanın primlerini inşaat şirketi ödeyecek ve primler sigorta şirketleri tarafından serbestçe belirlenecek.

BİNA TAMAMLAMA SİGORTASI GENEL ŞARTLARINI BİLGİSAYARINIZA İNDİRMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN!