Asker kaçağının evine haciz gelebilir

Yoklama kaçakları dikkat! İdari para cezaları vergi dairelerinin yakın takibinde. Askerlikten sonra de e-haciz gelir ve hesaplarınız bloke edilebilir. Cezalar ise 40 bin TL’ye kadar ulaşıyor.

Askerlik çağına gelen gençleri ilgilendiren önemli bir konu var. Askerlik çağı geldiği halde yoklama yaptırmayanlara ya da kaçak duruma düşenlere idari para cezası kesiliyor. Daha sonra teslim olsanız veya polis zoruyla birliğinize getirilseniz bile bu ceza mutlaka uygulanıyor. Cezayı belirleyen ise kaçaklık süreniz. Bu rakam da 1111 sayılı Yasa’nın 39. maddesine göre 250’den başlayıp 40 bin liraya kadar çıkabiliyor. Kaçak olanlar 4 ay içinde teslim olurlarsa 250, süreyi 20 yıla uzatırlarsa 20 bin liraya varan rakamlarda ceza ödeyebiliyor. Eğer yakalanarak askere gitmişse ceza bin ila 40 bin lira arasında değişiyor. Üstelik bu rakamlar her yıl güncellendiği için sürekli artıyor. Yasaya göre cezanın tahsilatı tezkereden sonraya bırakılıyor. Yani ‘ben askerliğimi yaptım, bana ceza uygulanmaz’ diye düşünmeyin. Zamanaşımı da işlemiyor. Vergi daireleri sıkı takipte. Gönderilen tebligatlara rağmen ödeme yapılmazsa ceza e-haciz ile banka hesaplarınızdan tahsil ediliyor. Banka hesaplarına da bloke konuluyor.

PEKİ NE YAPMALI?

Gerek e-devlet uygulaması gerekse gib.gov.tr adresinden üzerinizde bir vergi ya da idari para cezası borcu olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Eğer varsa en kısa zamanda gidip vergi dairesiyle görüşerek detaylar hakkında bilgi almalısınız.

ANNELER EMEKLİLİK İSTİYOR

Daha önce de yazmıştım. Emeklilikteki borçlanma (satın alma) sisteminde, kadın-erkek eşitsizliği var. 2 çocuğu olan kadınların prim borçlanması 3 yıla çıktı ve 2.160 gün kazanma imkanı getirildi. Erkeklerde ise bu, askerlikle sınırlı. Erkekler işe giriş tarihlerini bir, hatta iki yıl geri çektikleri için avantajlı. Bu hak kadınlara da sağlanırsa işe girmeden önceki doğumları borçlanabilecekler.

Sabah