Balıkesir kentsel dönüşüme hazır

Balıkesir kentsel dönüşüm zirvesi, Balkonuk Center’da düzenlendi… Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nin Balıkesir ayağına sektörel internet sponsoru olan imarpanosu, zirvede konuşulanları canlı anlatımla sundu.

Emre KULCANAY - imarpanosu.com / ÖZEL HABER
Emre KULCANAY  Balıkesir 

 Balıkesir kentsel dönüşüm zirvesi, Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi Balıkesir ayağı,  Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Yardımcısı Şahin Tahsinbadem, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur’un açılış konuşmalarıyla başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Ticaret Odası’nın destek sağladığı zirveye ayrıca Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği ve TÜBİTAK MAM gibi kurumlar da destek veriyor… Öte yandan zirvenin ana sponsorları arasında Riskli Alanlarda Risksiz Çözümler sunan Erşat Müşavirlik ile sektörel iletişim sponsoru, Türkiye’nin imar ve kentsel dönüşüm platformu imarpanosu.com da zirveyi destekliyor.

imarpanosu.com CANLI AKTARIYOR…

İşte İmarpanosu.com Genel Yayın Yönetmeni Emre Kulcanay’ın canlı anlatımı ile Balıkesir’deki Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nden önemli açıklamalar…

Fahri Ermişler (Balıkesir Ticaret Odası Başkanı):

“Balıkesir’de 88 bin konutun kensel dönüşümle yenilenmesi gerekmektedir. Ticaret odası için kurumlarla işbirliğine hazırız. Önce Türkiye, Önce Balıkesir Önce İnsan diyorum. hoşgeldiniz.”

Şahin Tahsinbadem (ÇŞB Altyapı Kentsel Dönüşüm müdür yardımcısı):

“Depremlerin ardından kentsel dönüşüm planları uygulanmaya konuldu. Deprem eylem planlarının yayınlanmasının ardından 6306 sayılı kanun yayımlandı.

Balıkesir’de 2 milyon tl faiz desteği sağlanmaktadır. Balıkesir’de Edremit ilçesinin riskli alan ilan edilmesi teklif edildi. Balıkesir’de Gönen ilçesi riskli alan ilan edilmiştir.”

Ahmet Edip Uğur (Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı):

göreve geldiğimiz günden bu yana balıkesiri hazırlamaya çalıştık. Köprüler, yollarla altın halkanın ucunda olan bir en güzel beldesi Balıkesir…

Balıkesir ne yazık ki kentleşmesini tamamlayamadı. Son 40-50 yılda kenti tarım arazilerine doğru genişletmişler.

uöncelikle büyük yatırımlar ile oluşacak istihdamın yerleşeceği güvenli alanlar oluşturmalıyız.

Şehrin depreme karşı güvenliğinden kendimizi sorumlu görüyoruz.

2400 konutluk Yeni Karesi konut projemizle ilk adımı attık. Dönüşüm için ihtiyaç duyduğumuz rezerv alanlarını oluşturuyoruz. Bu etkinlikten beklentim, Balıkesir’in dönüşüm planlarının kıyaslanarak tartışılmasını istiyorum.”

Management Plus Danışmanlık ve Eğitim’in organizasyonuyla Balıkesir Balkonuk Center’da bugün (22 Ekim 2015, Perşembe) saat 09:30’da başlayan zirvede açılış konuşmalarının ardından TÜBİTAK MAM-Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. dr. Ekrem Zor özel oturumda Deprem Riski ve Kentsel Dönüşüm İlişkisi‘ni anlatıyor…

Ekrem Zor:

“Sismik tehlike paylarını hesaplıyoruz. Zemin hesapları tersine çevirebiliyor… Balıkesirin de zemin etüd çalışmalarını tamamlayıp raporlayacağız. Balıkesirin deprem data altyapısını kuracağız…”

1. OTURUM: KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİ VE YAPILMASI GEREKENLER

Management Plus Danışmanlık ve Eğitim Genel Müdürü Haldun Ersen’in moderatörlüğünde başlayıp süren zirvenin ilk oturumunda Kentsel Dönüşümün Önemi ve Yapılması Gerekenler tartışılıyor… Atlas Conceptia Yönetim Kurulu Başkanı Tavit Köletavitoğlu‘nun oturum başkanlığındaki oturumda konuşmacılar sırayla söz alıyor;

Tavit Köletavitoğlu:

“Türkiye şehircilik hareketlerine hazırlıksız yakalandı. Sanayai devrimi ve kentleşmenin dışında kaldık. Türkiye’de şehirleşme şehrin çekmesi, kırın itmesi şeklinde oluştu. Türkiye bugün şehirleşmede önde ülkelerden biri olsa da şehirleşme politikaları açısından sorunlu bir ülkedir.

türkiye ve balıkesir’in kentsel dönüşümü kurumsal firmalarla gerçekleşmelidir.

tüm unsurlarıyla kentsel dönüşümde bilimsel verilere dikkat ediyoruz.

Balıkesir hataları tekrar etmeme konusunda çok şanslı.

En büyük şans ise yerel inisiyatif…

Ali Yüksel (Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü):

“kentsel dönüşüm yasası eskidi.

Belediye kanunu ya da polis mevzuatında riskli bina tahliyesinin düzenlenmesi lazım.

Avni Çelik (Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı): 

“Balıkesirde kentsel dönüşüm farkındalığı var. Bundan dolayı çok mutluyum. Ziraat ve işbankası kumbara yapmıştı. Jetonu sallamak gerekiyor düşürmek için. Belediye başkanını da tebrik ediyorum.

kentsel dönüşüm çemberinden dünya daha önce geçti. Londra, Trafalghar’ı değiştirdi, Paris patlamak üzereydi Le Defans’ı düzenledi ve rahatladı…

bizim bir ayıbımız var maalesef konutlarımız ve toprağımız deprem riski taşıyoruz. Her ne kadar fay kırıklarını taşısak da…

imar mevzuatına aykırı olmayan ama deprem açısından sıkıntılı konut stoğumuz var. Ya kırarak dökerek yaparız ya da toplumsal mutabakatla…

kentsel dönüşüm geçmişimize bakınca renkli görüntüler var: tarihi yarımada nasıl açıldı? Roma ne kadar suçluysa biz de o kadar suçluyuz ama bu suçta yalnız olmadığımızı biliyorum.

suriyelilerimiz var ama ondan önce kendi suriyelilerimiz var. Gecekondular şehirleri sardı.

İmar kanunu rahmetli Özal sayesinde çıktı.

kentsel dönüşüm girişimci ve sosyal mutabakat oladan olmazdı.

umarım ki bugün kentsel dönüşüm diye başladığımız çalışma iyi bir kentsel yenileme veri tabanı ile yeni bir kentsel dönüşüme neden olacak bir çalışma olmasın.

köyde yaşayanların köye borcu var ama kentte yaşayanlar kentlilere borçlu.

kentli artık meydan istiyor, sosyalleşme ve eğlence istiyor…

y kuşağını atladık z kuşağını yönetmeye çalışıyoruz.

akademisyenler beni mazur görsünler. Bugün yapılanlar kentsel dönüşüm değil parsel bazında yapılan bir kentsel yenilemedir…

kentsel dönüşümün bir fırsat olmasını diliyorum.

insan zor yetişiyor sevgili balıkesirliler… Üç dönem kuralının kalkmasını sevinçle karşılıyorum.

Suriyeliler için alman devletine kiralamak üzere konutları tamamlayacağız….

güneyde 300 bin metrekare alanı yenileyeceğiz, henüz tanışmıyoruz ama Marmaris Belediye başkanı ile tanışacağım.

almanya’nın tuzu kuru bizim tuzumuz da çulumuz da ıslak… Ama yerel yönetimlerin ilgisi lazım.

biz girişimciler olarak Allah’tan 50 lira isteyen vatandaşa validen gelen 48 lira fıkrasında olduğu gibi….  2 lirası kesilmemiş destek görelim….

Makbule Yönel Maya (TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü): 

hak sahibi, müteahhit ve kamu kurumları memnun olmadan kentsel dönüşüm yapılamaz.

fikirtepe örneğinde, 2 adada 50 parsel 13500 metrekare alanda çalıştık.

hak sahibi benim dairem yan daireden daha çok para eder diyor… Şerefiyelendirmenin hakkaniyetle yapılması gerekiyor…

Yaptığımız çalışmaları hak sahipleriyle konuşuyoruz. Kentsel dönüm işinde birden fazla firmayla çalışan projeler görüyoruz.

Recep Haki (Bireysel Krediler Bölüm Müdürü):

“burada riskli alan dönümlerine başladığımız belediyelerimiz var. Nakit akımını yürütüyoruz. Finansman konusuna hacim olarak değil sosyal sorumluluk olarak bakıyoruz.”

Doç. Dr. Pelin Pınar Özden (İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi- Kamu Yönetimi):

Toplumsal sorunların azaltılması amaçlanmalı dönüşümle…

yaşam ve mekan kalitesine toplu olarak bakılmalı.

en çok yoksul mekanların iyileştirilmesi için çalışılırken bir yanda da rant gerçeği var.

biz eski mekanları yenileyebiliyoruz ama o insanları aynı bölgede tutamıyoruz, uzaklaştırıyoruz. Böyle de bir problem var…

yaşam kalitesini yükseltmeye çalışırken mekan ayrışmasına yol açabiliyoruz… Yenilenmiş alanlara daha varsıl kimseler yerleşiyor…

Nerede yerinden edilme var nerede yok bakılması gerekiyor….bunlar için dünyada sosyal programlar uygulanıyor…

ayşe teyze fransız balkonunda tarhana kurutamıyor… Olay bu…

2. OTURUM: BALIKESİR’DE YEREL YÖNETİMLER AÇISINDAN KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ VE PLANLANAN PROJELER

Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi Balıkesir’in öğleden sonraki ikinci ana oturumunda Kentsel Strateji Kurucu Ortağı, ünlü şehir planlamacı Faruk Göksu’nun oturum başkanlığında Balıkesir’ de Yerel Yönetimler Açısından Kentsel Dönüşüm Süreci ve Planlanan Projeler tartışılıyor… İşte oturumun konuşmacıları ve özel açıklamaları…

Faruk Göksu:

vizyon, tasarım ve sosyal etkiye hesaba katarak planlar yapmalıyız… klasik imar planlarıyla şehirleri değiştiremeyiz. Balıkesir bu açıdan çok şanslı. İyi ki Balıkesir, İstanbul ve Ankara gibi düzensiz gelişmemiş…

şimdi üçüncü dönüşüm sürecinde ayrışmalara giriyoruz.

balıkesir dinamik kent….

Fahri Ermişler (Balıkesir Ticaret Odası Başkanı):

Biz bu zirveyi planlarken balıkesiri de düşünüyoruz. Btso’nun yüzde 25’i 400 müteahhit üyesi var. Biz de bu üyelerimizle masanın bir ayağından tutacağız.

bundan sonra plan yaparken özellikle deprem haritası ve şehir planlarını takip edeceğiz.

1950’lerden itibaren meydana gelen göçlerden balıkesir de payını düşeni aldı.

2015-2020 arasında 68 bin konut ihtiyacı var balıkesirin…

Şehir merkezinde 45 bin konut var. Umarım bundan sonraki süreçte hem büyükşehir belediyesinin büyük projelerinde hem de bizim mikro projelerimizde yer almak için çalışmalara başladık.

Yücel Yılmaz (Karasi Belediye Başkanı):

balıkesire örnek olacak çalışmalara imza atacağız. 2023 vizyonunda şehir, medeniyet ve insan isimli kitap geldi ak parti’den… Sorumluluğu görünce biraz ürktüm. Büyükşehir başkanım ve diğer başkanların da desteğiyle başarılı olacağımıza inandık.

kentsel dönüşüm zihinsel dönüşümle birlikte başlamalı…

43 köyümüz ve 27 mahallemiz var. Buralar için bir çalışma yaptık. Balıkesirin ilçeleri merkez kadar güçlü…. Bizim yeni karesi’ye sağlam binalar yapmamız lazım. Kentsel dönüşümü duyan rant için geliyor…. Oysa ki kentsel dönüşümü daha güzel ve yaşanabilir şehir için yapmamız lazım.

Şerafettin Engüdar (Bandırma Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı):

Göçle gelen kitlelerin barınma sorunlarını çözecek, tutarlı ve etkin politikalar üretemediğimize inanıyorum. Kentlerin büyük çoğunluğunun afet riski altında olduğu ortaya çıktı.

Hüseyin Sarı (Erdek Belediye Başkanı):

Almanya’da mühendislik eğitimi branşlara ayrılmış. Ama her biri kendi dalında çalışabiliyor.

93 yıl geçti… 99 depreminden sonra şehir güzelleştirmesine soyunduk. Bağdat caddesinde kentsel dönüşüm var, Erdek’te ruhsatı olmayan köy evleri var.

piyasada iş bulamayan plancılar belediyeye girmeye çalışıyor.

erdek’te çalışacak mimar bulamıyorum. İnşaat sektörünü hala lokomotif sektörü diye biliyoruz….

çakılda ve karşıyaka mahallelerinde kaçak yapılar var. Krediyle dönüşüm yapamayacaklarına göre…. Bu işi devletin yapması lazım.

bugün çakıl mahallesinde yangın çıksa itfaiye söndüremez, cadde 1,5 metre… Lüks projelerden önce acil yaşam konutlarının yapılması lazım…

Abdullah Yenigün (Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili):

riskli alanla ilgili çalışmamız yok onu belediyeler bakanlıkla yapıyor. Balıkesirde 2015 için kira bedeli 635 tl… 18 ayı geçemiyor.

2013-2014 yıllarında yaklaşık 100 adet riskli yapı tespit raporu inceleme ve onay işlemi gerçekleşirken 2015 yılında Ekim ayında 267 adet riskli yapı bulunuyor….

Caner Bingöl (ENSPD Kurucu Ortağı):

balıkesir 1 milyon 800 bin metrekare, tarım ve turizm süreçlerine sahip. Merkezde ise kentsel dönüşüme kalkışınca kentin üzerinde havamania kabusu var…

İlçelere 1 milyon turist giderken Balıkesir 1 tane bile turist getiremiyor…

 

imarpanosu.com