Boğaziçi İmar Kanunu değişikliğinde son durum

Boğaziçi İmar Kanunu’nda yapılacak değişiklikle İstanbul Boğazı’na kıyısı olan ilçeler, Beyoğlu, Beşiktaş, Sarıyer, Üsküdar ve Beykoz’da kentsel dönüşüm hızlanacak. Boğaz’daki belediyeler bu kanun değişikliğini bekliyor… Peki son durum ne? Açıklıyoruz…

ÖZEL HABER

Boğaziçi İmar Kanunu’nda yapılması beklenen değişiklik, İstanbul Boğazı’na kıyısı olan ilçeler Beyoğlu, Beşiktaş, Sarıyer, Üsküdar ve Beykoz’da inşaatları hızlandıracak. İstanbul Boğazı’na sahili olan bu belediyeler, 2960 sayılı Boğaziçi İmar Kanunu’ndaki o değişikliğin gerçekleşmesiyle birlikte hummalı bir çalışma içine girecekler ve Boğaziçi sahil ve öngörünüm bölgesindeki alanlarda kentsel dönüşüm ve inşaat faaliyetleri hızlanacak…

Boğaziçi İmar Kanunu’nda hangi madde değişecek? Nasıl olacak?

İstanbul Boğazı Belediyeleri tarafından tüm çalışmaları tamamlanan kanun taslağı, başkent Ankara’da son halini alıyor… Henüz hangi milletvekili tarafından Meclis’e sunulacağı netleşemeyen kanun değişikliği ile kanundaki 10’uncu maddenin değiştirilmesi bekleniyor.

İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği hangi çalışmaları yaptı?

Boğaziçi Kanunu’nda değişiklik için yıllardır çaba gösteren Beyoğlu, Beşiktaş, Sarıyer, Kadıköy, Üsküdar ve Beykoz Belediyeleri, en son Haziran 2014 ve Ocak 2015’te Boğaziçi İmar Planı Çalıştayı düzenledi. Çalıştayın İstanbul Taksim’de 9-10 Ocak 2015 tarihlerinde gerçekleşen ikinci ayağında İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği Başkanı ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek görüş belirttiler.

Boğaziçi İmar Kanunu 10. Madde nasıl değişecek?

1983 yılında çıkarılan 2960 sayılı İstanbul Boğaziçi İmar Kanunu’nda ‘tarihi ve tescilli eserler’ haricinde yapılaşma yasak… Boğaz silüetinin korunması için 1985 yılında yapılan değişiklikle kat yüksekliği bazı mahallelerde 4 katı (15,50 metre), bazı mahallelerde ise 5 katı (15,50 metre) geçemiyor…

Boğaziçi İmar Kanunu 10’uncu Maddesi ‘İmar Planlarının Yapılması, Onayı ve Tadili’nde yapılacak değişiklikle kat yüksekliğinde, 4-5 kattan daha fazla kata izin verilmesi bekleniyor…

10’uncu madde değişikliğiyle binanın üzerine inşa edildiği arsa ile inşaat metrekaresinin oranını belirleyen Taban Alanı Kat Sayısı (TAKS) oranı da yüzde 15’ten yüzde 25’e çıkarılması planlanıyor. Örnekle açıklayacak olursak, 1000 metrekare arsa üzerine daha önce yüzde 15 TAKS oranı ile 150 metrekare tabanlı inşaat yapılırken oranın yüzde 25’e çıkmasıyla aynı arsada daha geniş tabanlı 250 metrekare alana inşaat yapılabilecek.

Boğaziçi İmar Kanunu’ndaki değişiklik ne zaman olacak? 

Boğaziçi İmar Kanunu’nun 10’uncu maddesinde yapılması planlanan değişikliğin Haziran 2105’te gerçekleşecek genel seçimden önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçmesi bekleniyor…

Mevcut 10. Madde ne diyor? 

2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nun İkinci Bölümü’nü oluşturan Planlar ve İmar Uygulamarı başlığı altında İmar Planlarının Yapılması, Onayı ve Tadili alt başlıkl 10. Madde şöyle;

“Madde 10 – (Değişik madde: 03/05/1985 – 3194/48 md.)

“Gerigörünüm” bölgesinde Taban Alan Kat Sayısı (T.A.K.S.) azami %15 ve 4 katı (H = 12.50 m. irtifaı), “Etkilenme” bölgesinde ise gene Taban Alanı Kat Sayısı (T.A.K.S.) %15 ve 5 katı (H = 15.50 m. irtifaı) geçmemek şartı ile konut yapılabilir. Daha önce belediyeye bilabedel terk edilmiş veya edilecek olan alanlar bu hesaba dahil edilir. Hesabat brüt alan üzerinden yapılır. 01/01/1982 den sonra alınmış “Yüksek Anıtlar Kurulunun” kararları ile 22/07/1983 onay tarihli planda kazanılmış haklar saklıdır.

Ancak, kat alanı ve irtifa ne olursa olsun İmar Kanununun ilgili maddelerine göre yapı sahipleri ruhsat ve iskan alma mecburiyetinde olup, bu işlemler yalnızca ilgili İlçe Belediye Başkanlıklarınca avan ve tatbikat projelerine göre verilir.

Gerekli görüldüğü takdirde “Boğaziçi Alanı” için yapılan planların revize edilmesi “gerigörünüm” ve “etkilenme” bölgelerinde 3030 sayılı Kanuna göre, “sahil şeridi” ve “öngörünüm” bölgelerinde İstanbul Büyük Şehir Belediyesince hazırlanarak Belediye Meclisinin kararı ve Belediye Başkanının onayından sonra “Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu” onayı ile yürürlüğe girer.

İlgili kamu kurum ve kuruluşları ile meslek kuruluşları, Büyük Şehir Belediye Başkanlığında bir ay süre ile ilan edilen “Sahil Şeridi” ve “Öngörünüm” bölgeleri ile ilgili planlara itiraz edebilir. Ancak, itirazlar yürürlüğü durdurmaz. Belediye Başkanlığı planı itirazları ile inceler ve görüşünü de ekleyerek Belediye Meclisine sunar. Belediye Meclisi durumu bir ay içinde inceleyerek karara varır. Netice, Büyük Şehir Belediye Başkanının ve Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulunun onayı ile kesinleşir.

Plan değişiklikleri de aynı usule göre yapılır.

İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu: Başbakan veya görevlendireceği Başbakan Yardımcısı veya bir devlet bakanı başkanlığında Milli Savunma, Bayındırlık ve İskan, Kültür ve Turizm, Ulaştırma, Tarım Orman ve Köyişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlarından oluşur. Kurulun sekreterya görevini Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yürütür.

Boğaziçi İmar Müdürlüğünün bütçesi, personeli ve gelirleri de İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığına aktarılır.”

Boğaziçi Kanunu’nda yapılacak değişiklikler ilk ve en detaylı şekilde Türkiye’nin imar ve kentsel dönüşüm portalı imarpanosu.com‘da olacak…

Emre Kulcanay / imarpanosu.com