artas

970x250

artas 1.alt .320x100 1 2

CHP kentsel dönüşüm için ne diyor?

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi), 1 Kasım milletvekilliği seçimleri için seçim bildirgesini dün açıkladı. Peki CHP kentsel dönüşüm için ne diyor? İşte CHP 1 Kasım seçim bildirgesi içindeki kentsel dönüşüm vaatleri… 

CHP kentsel dönüşüm vaatleri, partinin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından dün açıklanan 1 Kasım seçim bildirgesinde yer aldı.

SED yeniden CHP seçim bildirgesinde

Nef Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur ve Kentsel Strateji firmasının Kurucusu Şehir Plancı A. Faruk Göksu tarafından oluşturulan Kentsel Vizyon Platformu’nun tüm siyasi partilere sunduğu Sosyal Etki Değerlendirme (SED) önerisi, 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi 1 Kasım seçimlerinde de CHP seçim bildirgesinde yerini aldı…

SED RAPORU HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN!

İşte CHP’nin seçim bildirgesinde kentsel dönüşüm vaatleri…

KENTSEL DÖNÜŞÜM

– Kentsel dönüşümde, yetkiyi yerel yönetimlere vereceğiz.

– Kentsel dönüşümü, kent rantını değil, kent sakinlerinin refah düzeyini artırmanın bir aracı olarak göreceğiz.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE UZLAŞMACI BİR YAKLAŞIM BENİMSEYECEĞİZ

– Kentsel dönüşümde “Proje Meşruiyeti” ve “Proje Demokrasisi” ilkeleriyle hareket edeceğiz.

– Yurttaşlarımızın örgütlenmelerini ve kendi seçtikleri temsilciler aracılığıyla kentsel dönüşüm projelerinin karar süreçlerine katılımını sağlayacağız.

– Kentsel dönüşümün mekân ve yaşama dair olumsuz etkilerini kent sakinlerinin katılımıyla oluşturulacak projelerle en aza indireceğiz.

YERİNDE DÖNÜŞÜM ANLAYIŞI İLE HAREKET EDECEĞİZ

– Asgari yer değiştirme için yerinde dönüşüm modelleri geliştireceğiz.

– Kentsel dönüşümde aidiyeti ve komşuluk ilişkilerini gözeteceğiz.

– Yer değiştirmenin kaçınılmaz olduğu hallerde kayıpları tazmin edecek finans sistemleri geliştireceğiz.

– Kentsel dönüşüm projelerinde, ÇED’in yanı sıra Sosyal Etki Değerlendirme (SED) raporlarını da zorunlu kılacağız.

– Kentsel Dönüşümde Yeni Finansman Modelleri Geliştireceğiz

– Dönüşümün finansmanını sağlamak üzere “Kentsel Dönüşüm Fonu” kuracağız.

– Kentsel dönüşüm sonucunda yapılan konutların çapraz finansman modelleri ile dar gelirli hak sahipleri tarafından da alınabilmesine olanak sağlayacağız.

–  Kentsel dönüşüm fonuna kaynak sağlanması için “Proje Ortaklık Payı” (POP), “İmar Hakları Transferi”, AL-VER Bonusu ve Değerin Artış Paylaşımı (DAP) uygulamalarından faydalanacağız.

RİSK AZALTMA VE AFET PLANLAMASI

– Kentsel seyreltme yöntemiyle, deprem riski altındaki her yerde kolay ulaşılabilecek ve güvenli alanlar oluşturacağız. Bu alanların, amacı dışında kullanılmasını önleyeceğiz.

– Doğal afet riski yüksek olan yerleşim yerlerinde afete karşı alınacak önlemleri ve afet sonrası müdahale planlamasını yerel yönetimlerle birlikte hazırlayacağız.

– Risk azaltma kararlarının, risk altındaki bölgelerde yaşayan yurttaşlarla birlikte alınması için hem ulusal, hem de yerel ölçekli platformlar oluşturacağız.

– Belediyeler ile riskleri azaltmak üzere “sakınım planları” hazırlayacağız. • Kentlerde “sakınım planı” uygulamalarında, AFAD, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yerel yönetimler arasındaki görev ve sorumluluk dağılımını
yeniden düzenleyeceğiz.

RİSKLİ BÖLGELERDE KENTSEL DÖNÜŞÜME ÖZEL ÖNEM VERECEĞİZ

– Afet riski taşıyan alanlardaki kentsel dönüşümle ilgili mevzuatı yeniden düzenleyeceğiz.

– Afet riskinin yüksek olduğu yerlerde kaynakları artırarak kentsel dönüşüme hız kazandıracağız.

– Deprem riski taşıyan alanlarda, kentsel dönüşümü yurttaşlarımızın can güvenliğini tehlikeye atmadan gerçekleştirecek, güvenli konutlar üreterek hak sahiplerine vereceğiz.

KURUMSAL VE YASAL DÜZENLEMELER

– Yapı Denetim Kanunu, DASK Kanunu, Afet Risk Altındaki Alanların Dönüşümü Kanunu ve İmar Kanunu dâhil, tüm imar mevzuatını bütüncül ve yetki karmaşasını önleyecek şekilde yeniden düzenleyeceğiz.

– Kuracağımız “Risk Yönetimi Eşgüdüm ve Uygulama Merkezi” aracılığıyla, her alan, sokak ve yapı için risk haritaları ve risk azaltma planları hazırlayacağız.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) mevzuatını yeniden düzenleyeceğiz. Sistemin, riskleri azaltma hedefiyle işletilmesini ve yerel yönetimlerle bağlantılı kılınmasını sağlayacağız.”

CHP 1 KASIM SEÇİM BİLDİRGESİNİN TAMAMINI BİLGİSAYARINIZA İNDİRMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN!

AK PARTİ KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN NE DİYOR? 

MHP KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN NE DİYOR?

HDP KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN NE DİYOR?

imarpanosu.com