Dolmabahçe Ortaköy turizm planı askıdan indiriliyor

Dolmabahçe ile Ortaköy arasında yer altında 2 kata kadar imar izni veren Dolmabahçe – Ortaköy Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nda Turizm Tesis Alanları plan notu değişikliği, 28 Mart Salı günü askıdan indiriliyor. Plan değişikliğine göre bölgede spa, havuz, kütüphane ile hastane birimleri yapılabilecek. İşte tüm plan notları ile o değişiklik…

Dolmabahçe – Ortaköy Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nda Turizm Tesis Alanları plan notu değişikliği, 28 Mart 2017 Salı günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından askıdan indiriliyor.

BAŞAKŞEHİR İKİTELLİ TEPEÜSTÜNE DE YER ALTINA İMAR VERİLDİ! HABER İÇİN TIKLAYIN!

İBB, 34970 dosya numaralı Dolmabahçe – Ortaköy Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nda Turizm Tesis Alanları plan notu değişikliğine ilişkin 1/5000 ölçekli plan tadilatını 13 Ocak’ta onayladı ve 27 Şubat’ta ilanen askıya çıkardı.

28 Mart Salı günü mesai bitiminde askıdan indirilecek ve uygulamaya konulacak plan değişikliği ve detaylar şöyle;

PLAN UYGULAMA HÜKÜMLERİ
1. PLAN GENEL HÜKÜMLERİ

1.1- Bu plan, plan paftaları, plan açıklama raporu, plan hükümleri ve Beşiktaş Kentsel Sit Alanı Kültür Varlıkları yeraltı yer üstü envarter paftaları ve listeleri (K.V. yeraltı ve yerüstü envanteri) ile kaynaklarla mevcut ve kayıp korunması gerekli kültür varlığı araştırma paftaları ve listeleri (mevcut ve kayıp korunması gerekli kültür varlığı araştırma envanteri) ile beraber ayrılmaz bir bütündür.

1.2 – Planlama alananda yapılaşma şartları; yakın çevresindeki K.V. yeraltı ve yerüstü envanteriyle mevcut ve kayıp korunması gerekli kültür varlığı araştırma envanteri, geleneksel mimari ve kentsel doku göz önünde bulundurularak Beşiktaş kentsel sit alanı ve Boğaziçi silüetini olumsuz etkilemeyecek şekilde belirlenecektir.

1.3. – 2863/3386/5226 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve “Koruma Amaçlı İmar Planları ve çevre düzenleme projelerinin hazırlanması, gösterimi, uygulaması, denetimi ve müelliflerine ilişkin usul ve esaslara ait yönetmelik” gereği koruma amaçlı imar planı tanımında belirtilen diğer hususlarla birlikte ele alınarak planın uygulama etap ve programları belirlenecektir.

1.4 – Donatı alanlarındaki korunması gerekli kültür varlıkları kamu mülkiyetine geçinceye kadar ilgili kültür varlıklarını koruma (K.V.K.) bölge kurulunun uygun kararı alınması ve maliklerince koruma ve onarımlarının sağlanması şartı ile kullanılabilecektir.

1.5 – Bu planda ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planlarında belirlenen 3194 sayılı Kanun’da belirtilen donatı alanları kamu mülkiyetine geçmeden uygulama yapılamaz. Plan üzerinden kesin ölçü alınamaz. Ölçek nedeni ile plana aktarılamayan ek donatı alanları ve donatı alanı sınırları mülkiyet, kadastral doku hassasiyetinde 1/1000 ölçekli planlarda kesinleştirilecektir.

1.6- Planda gösterilen ulaşım sistemi içindeki yeraltı kavşak çözümleri getirilen alanlarda yapılacak kazılarda korunması gerekli kültür varlığı kalıntıları çıkması halinde belgeleme çalışmaları yapılarak korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesi durumunda, yeraltı müzeleri, sergileme galeri terasları vb. çözümlemeler getirilebilir. Bu kapsamda yapılacak projeler ilgili K.V.K. bölge kurulu kararı ile uygulama yapılır.

1.7- Taşıt yolları genel ulaşım sistemini ve ortalama yol genişliklerini tanımlamakta, genel ulaşım şemasını göstermektedir. K.V. yeraltı ve yerüstü envanterinin korunması doğrultusunda yol genişlikleri ve imar istikametleri 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planlarında belirlenecektir. Planda belirtilen yol genişliğinden farklı olarak kısmi daralma ve genişlemeler yapılabilir. Planlama alanındaki özgün sokak dokuları korunacak ve geliştirilecektir.

1.8- Planlama alanının tamamı birinci derecede deprem bölgesidir. Parsel ölçeğinde yapılacak jeolojik-jeoteknik etüt raporlarında gerekli görülen önlemler alınarak deprem yönetmeliği şartlarına göre uygulama yapılacaktır. Zemin jeolojik-jeoteknik etüt raporları İstanbul İmar Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde belirlenen esaslara uygun hazırlanacaktır. Plan ve plan notlarında belirtilen irtifa ve yoğunluklar jeolojik-jeoteknik etüt raporları doğrultusunda gerekiyorsa düşürülecektir.

1.9- Planda belirtilen kültürel tesis alanları ve sosyal kültürel tesis alanlarında, bu alanlarda Vakıflar Genel Müdürlüğü, vakıflar, üniversiteler ve kamu kurum ve kuruluşları da kendi mülkiyetlerindeki taşınmazlarda planda verilen bu işlevi kendi bünyesinde kültürel tesis alanı ve sosyal kültürel tesis alanı olarak kullanabilir. Özel mülkiyete ait taşınmazlar ise söz konusu taşınmaz planda belirtilen donatı işlevini gerçekleştirecek kamu kurumu mülkiyetine geçinceye kadar ilgili kurumların olumlu görüşleri alınması halinde, planda öngörülen donatı alanı malikince kullanılabilir.

1.10- Plan sınırları içinde; olumsuz etki yapacak gürültü ve titreşim kaynağı işletmeler, çevre kirletici, yanıcı, yakıcı, parlayıcı, patlayıcı maddeler içeren gayrısıhhi müesseseler ile zararlı imalat ve depolama faaliyetlerine izin verilemez.

1.11- Planda gösterilen ticaret alanlarında, yol boyunca lineer düzenlenen alanlar sembolik gösterilmiş olup, gelişim gösterdiği yoldan cephe alan ilk sıra parsel olarak sınırları mülkiyet kadastral doku hassasiyetinde 1/1000 ölçekli planlarda kesinleştirilecektir.

1.12- Planda gösterilen kentsel sosyal ve kentsel teknik altyapı alanlarında 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı doğrultusunda ilgili kurum ve kuruluşlarına uygun görüşleri alınmak, çevre yapılanma ve irtifa değerleri aşılmamak kaydıyla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca onanmak ve ilgili kültür varlıklarını koruma bölge kurulundan uygun görüş alınmak şartı ile avan projesine göre uygulama yapılabilir.

1.13- Planda ve plan notlarında belirtilmeyen konularda İstanbul İl İmar Yönetmeliği, Otopark Yönetmeliği şartları geçerlidir.

1.14- Plan alanında kalan tüm fonksiyon alanlarında ilgili emsal değerleri terk edilen alanlar sonrası oluşan net parsel üzerinden hesaplanacak ve uygulanacaktır.

1.15- Plan sınırları içinde cemaat vakıflarına ait korunması gerekli kültür varlığı parsellerinde imar planındaki fonksiyonun uygulanabileceği gibi dini, hayri, eğitsel, sıhhi, sosyal ve kültürel alanlardaki ihtiyaçları karşılamak üzere ilgili kültür varlıklarını koruma bölge kurulunca belirlenecek fonksiyonlar doğrultusunda uygulama yapılacaktır.

1.16- Planlama alanında eğitim, sağlık, kültürel, idari ve sosyal tesis alanlarına ayrılan yerlerde ve açık ve kapalı spor alanlarında 1/5000 ölçekli plan doğrultusunda uygulama yapılabilir.

Turizm amaçlı yapılarda, tek bağımsız bölüm olarak binanın tamamının konaklama tesisi yapılması ve otopark ihtiyacının parsel bünyesinde karşılanması kaydıyla bodrum katlar, sinema, konferans salonu, tiyatro, müze, sanat galerisi, fitness, spor merkezi, yüzme havuzu, spa merkezi, termal tesis, kütüphane, yemek salonu, balo salonu, sergi salonu gibi sosyal ve kültürel birimler olarak kullanılmak koşuluyla emsale dahil değildir. Açığa çıkan bodrum katlarda TAKS sınırı açılamaz. Bu yapılarda zemin kat yüksekliği 7 metreye kadar düzenlenebilir.

İmar planında turizm tesisi, özel sağlık tesis alanı, özel eğitim alanı, özel sosyal kültürel tesis alanı fonksiyonlarına ayrılan bölgelerde ve imar planı notlarına göre bu fonksiyonların yapılabildiği alanlarda yapılacak olan turizm tesisi, özel sağlık tesisi, özel eğitim tesisi, özel sosyal kültürel tesisi binalarında, binanın tek bağımsız bölüm olarak yapılması, bağımsız bölüm olarak ticaret ve konut birimlerinin bulunması ve otopark ihtiyacının parsel bünyesinde karşılanması kaydıyla birinci ve ikinci bodrum katlarda bu fonksiyonlara hizmet edecek şekilde yapılan konferans salonu, toplantı salonu, tiyatro, müze, sanat galerisi, teknik odalar, personel soyunma-giyinme odaları, personel yemekhanesi, tesis yönetimi ile ilgili idari birimler, spor merkezi, spa, yüzme havuzu, kütüphane, mescit, yemek salonu, balo salonu, ameliyathane, morg, laboratuvar, görüntüleme merkezi, yoğun bakım ünitesi, temizlik odaları vb. birimler yapılabilir, emsale dahil değildir. Bu alanlarda doğal zemin kotu üzerine çıkan kısımlarda TAKS değeri aşılamaz. Turizm tesislerinde bağımsız bölüm oluşturmamak kaydıyla tesise hizmet edecek şekilde ticari birimler yer alabilir. Zemin kat yüksekliği 7 metreye kadar yapılabilir.

İmar planında donatı alanı olarak ayrılan alanlar (yol, yeşil alan, park alanı, çocuk bahçesi alanı, okul alanları, sağlık alanları, belediye hizmet alanı, idari tesis alanı, toplu taşıma ve triyaj alanları vb. kamu kullanımına ayrılmış tüm alanlar) kamu eline bedelsiz geçmeden parselin imarlı kısımlarında uygulama yapılamaz.

II. ARAZİ KULLANIM KARARLARI

II.A. KONUT YERLEŞME ALANLARI

II.A.1- Planda belirtilen yoğunluk değerleri, plan amaç hedef ilkeleri doğrultusunda konut alanlarında doyurma yolu ile ulaşılan nüfus değerinden elde edilen brüt yoğunluktur. 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planlarında,

“Konut fonksiyon alanı (HA) x Yoğunluk =Nüfus” denklemini sağlayacak şekilde konut alanları nüfusu belirlenecektir.

II.A. 2 – Planda getirilen yoğunluk bölgeleri:

AZ YOĞUN KONUT ALANLARI:
200 Kİ/HA brüt yoğunluklu alanlar

ORTA YOĞUN KONUT ALANLARI:
600 Kİ/HA ve 800 Kİ/HA brüt yoğunluklu alanlar

YOĞUN KONUT ALANLARI
1000 Kİ/HA brüt yoğunluklu alanlar

ÇOK YOĞUN KONUT ALANLARI
1200 Kİ/HA brüt yoğunluklu alanlar

II.B. KENTSEL ÇALIŞMA ALANLARI

II.B.1. BELEDİYE HİZMET ALANLARI

Belediye hizmet alanları içinde; büyükşehir ve ilçe belediyeleri belediye teknik altyapı ve yönetim hizmet birimleri yer alacak, teknik gereksinimler doğrultusunda düzenlemeler yapılacaktır. Bu alanlar atık yönetimi, ayrıştırma, yeniden kazanımı gibi kirletici birimler olarak kullanılamaz.

Plan değişikliği onama sınırı

Bu plan notu ile meri plan notları arasında çelişki olması halinde plan tasdik tarihinden önce iskan (yapı kullanma izin belgesi) sürecini tamamlamamış yapılar da geçerli olacaktır. ile yapı kullanma izin belgesi almış yapıların 1. ve 2. bodrum katlarında uygulanır.

DOLMABAHÇE ORTAKÖY TURİZM PLAN DEĞİŞİKLİĞİNİ BİLGİSAYARINIZA İNDİRMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN!

imarpanosu.com