artas

970x250

artas 1.alt .320x100 1 2

Eviniz ve cebiniz ısınsın

Havaların soğumaya başladığı şu günlerde ısı tasarrufu konusu bir kez daha gündeme geldi. Kombi ve ısıtıcılara alternatif olarak geliştirilen yeni nesil tasarruf çözümleri, faturanızı düşürecek ve cebinizden daha az paranın çıkmasını sağlayacak.

Kış ayları artık kendini göstermeye başladı. Özellikle geçtiğimiz hafta sıcaklıkların hızla düşmesi evlerdeki ısıtma sistemlerini çalıştırmaya yetti. Kombiler, elektrikli ısıtıcılar çalışmaya başladı.

Hürriyet‘ten Ahmet Can‘ın haberine göre; Bain & Company’nin hazırladığı verilere göre Türkiye’de konutların yüzde 85’inde doğru ısı yalıtımı mevcut değil. Bu yıl giderek akıllanan cihazların hedefi ise tasarruf. Paylaşılan bilgilere göre evlerde her 1 derecelik ısı tasarrufu edildiğinde bunun elektrik veya doğalgaz faturasına olan katkısı ortalama yüzde 5 civarında. Başka bir değişle ufak bir farklılık bile cebinizde hatırı sayılır paranın kalmasını sağlıyor.

Ancak ısınırken tasarruf yapabilmek için kombi veya ısıtıcıların yanı sıra farklı önlemler de almak gerekiyor. Geliştirilen yeni nesil çözümler, tasarruf edebilmenizi kolaylaştırırken ülke ekonomisine katkıda bulunmanızı da sağlıyor. Bu hafta kombi ve ısıtıcılara alternatif olarak hangi yöntemlerin ısınırken tasarruf ettirebileceğini araştırdık. Yeni nesil teknolojilerle geliştirilen birçok ürün, yapılabilecek tasarrufu artırmaya aday. Radyatör vanalarından yeni nesil izolasyon malzemelerine kadar birçok ürün artık raflarda yer alıyor.

DİJİTAL RADYATÖR VANASI

İnternete bağlanan ısıtma sistemlerinde son örneklerden biri kalorifer radyatörlerinin vanaları oldu. Danfoss şirketinin geliştirdiği ‘Link’ ürün serisinde vana, üzerinden düğmelerle ısı ayarlaması yapılmasını sağlıyor. İki adet kalem pille çalışan cihaz, çocuk kilidi, açık pencere tespiti ve donmaya karşı koruma özellikleriyle dikkat çekiyor. Bu ürünü kullanabilmek için Link serisindeki kontrol ünitelerini de satın almak gerekiyor.

YALITIMDA NASA TEKNOLOJİSİ

İsonem, bir NASA projesinde geliştirilen seramik mikro kürecikleri termal boyasında kullanıyor. Hem iç hem de dış cephede kullanılan bu özel boya, düşük ısı iletkenliğine sahip. Yüzde 40’lara varan miktarda enerji tasarrufu sağlıyor. Ürün, iç cephe duvar ve tavan boyası olarak kullanıldığında içeride oluşan radyan ısıyı yine içeriye yansıtıyor. Dış cephede kullanıldığında ise güneş ışınları ile gelmekte olan radyan ısıyı tekrar dışarıya yansıtılıyor. Ayrıca su ve ses yalıtımı da sağlayan ürün, 18 kilogramlık paketler halinde satılıyor. 345 TL

YÜZDE 35’E VARAN TASARRUF

HYDROMX, kapalı devre ısıtma ve soğutma sistemlerinde suyun yerine kullanılan bir sıvı. ‘Nano-TermoTM’ teknolojisi kullanan ürün, ısı transferinde verimliliği artırarak yüzde 35’e varan tasarruf sağlıyor. Ürün, Türkiye, İngiltere, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail ve Hindistan olmak üzere 20 ülkede kullanılmaya başlandı. Şirketten paylaşılan bilgilere göre ise ürün, Türkiye’de 2 sezonda kendini amorti ediyor. Kullanım ömrü 15 yıl olan HYDROMX, tonaj olarak satılıyor. 8.500 dolar + KDV

BİNA ÖMRÜ KADAR DAYANIKLI

Pakpen’in geliştirdiği teknolojiyle üretilen ‘Pakboard XPS’, yüksek yoğunluk direnciyle binaların ısı yalıtımını sağlıyor. Yüzde 50’ye varan ısı tasarrufu sağlamayı vaad eden ürün, bina ömrü kadar dayanıklı olmasıyla dikkat çekiyor. Zemin, çatı ve duvar gibi farklı alanlarda kullanılabiliyor. 5 farklı ebatta üretiliyor. Pakboard XPS’in en önemli özelliklerinden biri ise HFC adındaki zararlı gazları içermediğinden dolayı yeşil binalara uygun olması. Ürün metrekare bazında satılıyor. 40 TL

Hürriyet