artas

970x250

artas 1.alt .320x100 1 2

‘Güneşi kaçırmayalım’

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği’nin (GENSED) Yönetim Kurulu Başkanı seçilen Halil Demirdağ, “Güneş enerjisi sektörü ne kadar büyürse, ekonomimiz de o kadar hızlı büyür. Bu büyük fırsatı kaçırmayalım. Hep birlikte güneşin ekonomimizi canlandırması için çalışalım” dedi.

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği’nin (GENSED) Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenen Halil Demirdağ, ilk açıklamasında Türkiye’nin güneş enerjisi alanındaki potansiyeline dikkat çekti. Güneş enerjisi sektörünün önemli yatırımcılarından Smart Energy’nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Demirdağ, GENSED olarak sektörün gelişiminde önemli bir rol üstleneceklerini vurgularken, “Cari açıktan istihdama kadar pek çok olumlu yansıması olan bu potansiyelin değerlendirilmesi için çalışacağız. Çünkü güneş sanayisi ne kadar büyürse, Türkiye ekonomisi de o kadar hızlı gelişir” dedi.

GENSED’in 24 Mayıs’ta gerçekleşen 5’inci Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın ardından bir değerlendirme yapan Halil Demirdağ, önceki başkan Prof. Dr. Şener Oktik ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederek, yeni döneme ilişkin hedeflerini paylaştı. Güneş enerjisi alanında Türkiye’nin değerlendirilmeyi bekleyen çok büyük bir potansiyeli olduğuna dikkat çeken Demirdağ, güneş enerjisi sanayicilerini bir araya getiren GENSED’in bu potansiyelin değerlendirilmesi için önemli katkılarda bulunacağını dile getirdi. Demirdağ, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de güneş enerjisi alanında yatırım yapan sanayiciler olarak bizim ülkemizin geleceği için çok önemli bir misyonumuz var. Eğer ülkemiz güneş enerjisi alanındaki şansını daha iyi kullanırsa kaynaklarımızın yurtdışına çıkması önlenebilecek ve cari açık gelecek nesillerin sırtına yük olmaktan çıkacaktır. Kurulan her 10 MW’lık güneş enerjisi santrali yıllık 1 milyon dolar değerinde petrol ve doğalgaz karşılığı elektrik üretimine eşit. Panellerin 30 yıla kadar ömrü olduğu düşünülürse bu rakam 30 milyon dolara ulaşıyor. Bu yıl 5 bin MW’dan fazla güneş enerjisi santralinin devreye girmesi, 500 milyon dolar değerindeki elektriğin doğal bir kaynak olan güneşten üretilmiş olması anlamına geliyor. Üstelik, gökyüzünü görebildiğimiz her yerde elektrik üretebilen güneş enerjisi teknolojisine yatırım yapmak yeraltındaki kaynakları aramaktan ve değerlendirmekten çok daha az maliyetli. Güneş enerjisi teknolojilerine verilecek destek, ekonomimizin en zayıf halkası olan cari açık sorunun çözülmesine katkı sağlayacak ve milli enerji politikalarının güçlenmesine yardımcı olacaktır. Temiz enerji demek, doğalgaz ve kömürde dışa bağımlılığımızın azalması ve böylece ekonomimizin katlanarak gelişmesi demek. Bu büyük fırsatı kaçırmayalım ve hep beraber güneşin ekonomimizi canlandırması için çalışalım.”

HEDEF; DÜNYADA SÖZ SAHİBİ OLMAK

Güneş enerjisinin yeni fırsatları beraberinde getiren ciddi bir iş kolu olarak geliştiğine işaret eden Demirdağ, şunları söyledi: “Bu sektör enerji bağımsızlığına ve cari açığın kapanmasına katkıda bulunmanın yanı sıra, yeni pazarlar açarak yeni istihdam imkanlarının oluşmasını da sağlayacaktır.Enerjiyi yerin altında değil, gökyüzünde aramalıyız. Gökyüzünü görebildiğimiz her yerden elektrik üretebilen güneş teknolojinin peşini bırakmamalıyız. Biliyoruz ki işimiz hiç kolay değil ama Türkiye’deki güneş enerjisi sektörünün daha da büyüyüp güçlenmesi, inovasyonu, Ar-Ge’si ve yüksek kalitesiyle adından söz ettirmesi için elimizden geleni kararlılıkla yapmaya hazırız. Türkiye’yi, tüm dünyada en hızlı büyüyen yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisi alanında dünya çapında söz sahibi yapmak adına azimle çalışacağız. En büyük hedeflerimizden biri de bu.”

Demirdağ, GENSED olarak sektörü ilgilendiren konularda aktif rol alacaklarını ve yatırımcıların sesi olacaklarını dile getirerek, “Sektörde faaliyet gösteren diğer derneklerle de uyum içinde çalışarak birbirini tamamlayıcı çalışmalar yapacağız. Sektörümüze ve ülkemize katkı sağlayabilmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.

GENSED’İN YENİ YÖNETİMİ İŞ BAŞI YAPTI

Halil Demirdağ’ın Başkan olduğu GENSED’de Başkan Yardımcılıklarını Artun İstepan Şabciyan (Staubli Bölüm Müdürü), Evren Evcit (Zorlu Enerji Genel Müdür Yardımcısı), Mustafa Herdem (Else Enerji Genel Müdürü), Tolga Murat Özdemir (Konar Enerji CEO’su) üstlendi. Saymanlık görevine Cemil Tolun’un (Solaredge Ülke Müdürü) seçildiği GENSED’in yeni yönetiminde ayrıca şu isimler yer aldı: Arda Yalı (Elin Elektrik CEO’su), Hakan Daltaban (IBC Solar Genel Müdürü), Mehmet Cemil Çetin (Halk Enerji Direktörü), Doç. Dr. Mustafa Tırıs (T-Dinamik Genel Müdürü) ve Nevzat Taşkın (Vergo Genel Müdürü).

Üç dönemdir yönetim kurulu başkanlığını yürüten Prof. Dr. Şener Oktik de GENSED Onursal Başkanı olarak seçildi.

SMART ENERGY

Yenilenebilir enerji sektöründeki yatırımlarına 2009 yılında Güneydoğu Avrupa’da başlayan Smart Energy, halen Balkanlar’da ve Türkiye’de hizmet vermektedir. Smart Energy mühendislik hizmetlerinin yanı sıra, yatırımcı olarak da güneş enerjisi sektörünün gelişimine katkıda bulunmaktadır. Smart Energy’nin kendi GES (Güneş Enerjisi Santrali) yatırımları, 2017 yılı itibariyle yurtiçi ve yurtdışında toplam 100 MW’ı aşmıştır. Türkiye’de ve Avrupa’da büyümeye devam eden Smart Energy, Çin Devlet firması SUMEC’in ortaklığında Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Tembelova’da 23.500 metrekarelik alanda faaliyete geçirdiği güneş paneli fabrikasında üretim yapmaktadır.