İdris Güllüce: 28 Şubat anıları kitap olsun

İdris Gülüce, 28 Şubat’ın yıldönümünde ilginç bir öneride bulundu: “28 Şubat anıları kitap olsun, bin sene sonra dahi onlara rahmet olmadığını insanlık anlasın”… İşte Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin Esenler’de yaptığı konuşmadan o bölüm…

Emre Kulcanay / İmarpanosu.com

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Esenler’de katıldığı “Yeni Türkiye’nin Şehir Vizyonu’ konferansının 28 Şubat tarihine denk gelmesiyle ilgili olarak konuşmasına 28 Şubat’a dair İstanbul Esenler’den başlamak üzere tüm Türkiye’de gerçekleşmesi için önerisini paylaştı. Güllüce, “28 Şubat anıları kitap olsun, bin sene sonra dahi onlara rahmet olmadığını insanlık anlasın” dedi.

Esenler Belediyesi ve İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği’nin (AY-BİR) dün (28 Şubat 2015, Cumartesi) Dr. Kadir Topbaş Kültür Merkezi’nde düzenlediği konferansta konuşan Bakan Güllüce, merhum Başbakanlardan Necmettin Erbakan ile 28 Şubat döneminde yaşadığı anı anlatarak, Erbakan ile seyahati sırasında radyodan dinlediği haberde başörtülü bir kız öğrencinin polisten kaçarken kamyonun altında kalarak bacağını kaybetmesi üzerine saatlerce ağladığını ifade etti. Bakan Güllüce, Tuzla Belediye Başkanı olduğu dönemde yaşadığı bu anıyı anlatarak başladığı konuşmasında Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’dan Esenler’de yaşayan vatandaşların 28 Şubat anılarını bir araya getirerek kitaplaştırmasını istedi.

İdris Güllüce konferanstan önce İstanbul Kitapçısı mağazasını açtı, aldığı kitapların parasını kasada ödedi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, konuşmasının 28 Şubat’a ayırdığı bölümünde Dr. Kadir Topbaş Kongre Merkezi’ni dolduran Esenlerliler’in “Esenler seninle gurur duyuyor” sloganına “Biz Esenler’le gurur duyuyoruz sevgili gençler. “Bin yıl sürecek, bunların kökünü kazıyacak” denilmesine rağmen kökünüz kazınmadığı için biz sizinle gurur duyuyoruz” diye cevap vererek konuşmasına başladı.

Salondaki protokolü ve Esenlerliler’i “Selamün Aleyküm” diyerek selamlamasına dikkat çeken Güllüce, kendisinden önce konuşma yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın ’emekli bir paşa’ olduğunu söyleyerek, “Eski Türkiye ile yeni Türkiye’nin farkı ne derler biliyor musunuz?.. Akif denen adam Bedir’de kalmış yahu diyen bir dönemle; burada çıkıp “Selamün Aleyküm” deyip başlayarak milletin bütün kutsallarına saygı gösterilmesi gerektiğin söyleyen bir paşa, eski Türkiye ile yeni Türkiye arasındaki farktır. Aradaki fark bu” dedi.

İdris Güllüce 28 Şubat’ı anlatıyor…

İşte Bakan Güllüce’nin konuşmasından o bölüm ve 28 Şubat önerisi:

“Tabii 28 Şubat benim, belki çenemi hiç kapatmadan konuşacak kadar dramatik şeylerle doludur. Benim doğum yerim Erzurum, büyüklerimizle oturup konuştuğum zaman ağlamaya başlarlardı. Ermeni işgalini hatırlarlardı, Ermeni mezalimini hatırlarlardı, işte nasıl zulüm edilmiş; nasıl ev yakılmış, nasıl cami yakılmış… Ve bunları sonuna kadar anlatamaz, ağlarlardı… O kuşak o mezalimi çekmiş onları bize anlatırdı, Allah hepsinin makamını cennet eylesin.

Şimdi bizim kuşak da 28 Şubat’la ilgili sonraki kuşaklara anlatacağımız ama ağlamadan bitirebilip bitiremeyeceğimizden endişe ettiğimiz anılarımız var. Ve mesela bir tanesini söyleyeyim; saatlerce başımın döndüğü, oturup ağladığım bir olaydı…

“Erbakan Hoca çok büyük şaka yaptı, 27 Şubat’ta öldü, 28 Şubatçılara iyi bir mesaj verdi”

Mavi Marmara’da bir toplantı var; rahmetli Erbakan Hoca’mızın düzenlediği bir toplantı. Bu vesileyle, tabii tarihte çok büyük bir şaka yaptı. 27 Şubat’ta öldü ve 28 Şubat’çılara iyi bir mesaj verdi. Onu da söyleyeyim, Allah mekanını cennet etsin.

Bakan Güllüce’yi ağlatan 28 Şubat haberi

Toplantıya doğru gidiyoruz, o zaman ben Tuzla Belediye Başkanı’yım; “Şu radyoyu bir aç evladım” dedim, şoför açtı. Haber şu: “Bursa’da başörtüsünden dolayı sınıfa alınmayan imam hatipli öğrencilere polis copla saldırınca polisten kaçan kız çocuğu kamyonun altında kaldı ve bacağı koptu. Arabayı durdurdum ve aşağı indim. Saatini bilemiyorum, ne kadar ağladım… Çünkü çok aciz kalmıştık, çok moralsizleşmiştik. Kızı tanımayız ama ümmetin bir kızıydı o. Ve bu dünyada kendi milleti aracılığıyla kendi ekmeğini yiyenler aracılığıyla zulme uğrayan bir milletin çocukları olmuştu.

Bakan Güllüce’nin Belediye Başkanı Göksu’nun ricası: “28 Şubat anılarını bir kitapta toplayın”

Sayın Tevfik Başkanım; bu teknik, hukuki, ulvi, kültürel organizasyonlarda sizi oldukça takdir ettiğimi her zaman söylüyorum. Esenler halkıyla iyi örtüştünüz. Esenleri seviyor dedi sayın Kaymakamımız, nasıl sevmeyiz; Biz Esenleriz, Esenler biziz her zaman. Size şimdi bir –yaşça sizden birkaç yaş büyüğüm, belediye başkanlığında da kıdemliyim sizden, bulunduğum konum itibariyle de böyle bir vazife vermek demeyelim de- ricada bulunma hakkım olduğunu düşünüyorum;

Bütün vatandaşların 28 Şubat anılarını toplayıp bunu kitaba dönüştürün. Unutulmasın bunlar. Bu milletin teker teker fertleri 28 Şubat’ta neler çekti? Anılarını yazsınlar, bunları siz kitaba dönüştürün, bunlar kalıcı hale gelsin.

“28 Şubatçılara 1000 yıl sonra da rahmet olmadığını insanlık anlasın”

Bin sene sonra birisi aldığı zaman Esenler’deki ve Türkiye’deki insanlar, 28 Şubat zalimlerinden neler çekmişler bunları bilsin ve hatırlasınlar; bin sene sonra dahi onlara rahmet olmadığını insanlık anlasın. O anılar yüzlerce cilt kitap dahi olsa kalıcı hale dönüşsün, çünkü söz uçar yazı kalır demiş atalarımız. Burada olan herkes, herkese Tweet vs. ile de iletsin; Esenler bu işin merkezi olsun. Var mıyız Başkanım? Tamam başladık. Herkes 28 Şubat’ta duyduğu, gördüğü bütün anıları yazıya döksün, bir tanesi benimki –ben bin tane söylerim de- işte bir tanesini anlattım şimdi. Onbin tane anlatırım değerli Başkanım. Bir tanesi bu…

Efendim, aynı güne denk gelmesi iyi mi oldu kötü mü oldu onu bilemiyorum. Yusuf Balcı hocamızı, İslam Ülkeleri Organizasyonu Yazarlar Birliği çalışmalarından dolayı kendisini kutluyorum.”

İdris Güllüce: Hızla yeni şehirler oluşturmamız lazım

Bakan Güllüce’den TMMOB’a ince mesaj