İstanbul Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi tamam

İstanbul Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi, İstanbul’un kentsel dönüşüm master planının öncülü olacak şekilde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından tamamlandı. İBB Kentsel Dönüşüm Müdür Yardımcısı Ayşe Gökbayrak, İstanbul Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi hakkında ilk bilgileri açıkladı…

Emre Kulcanay / imarpanosu.com – ÖZEL HABER-

İstanbul Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi, kentin kentsel dönüşüm master planının ilk adımı olacak şekilde hazırlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliğiyle hazırlanan İstanbul Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi, önümüzdeki günlerde basına açıklanacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar, şehir plancıları ve belediye başkanlarını hangi konularda uyardı? Detaylar için tıklayın!

İTÜ Taşkışla’da İTÜ, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen Kentsel Dönüşümde Yeni Yaklaşımlar panelinde konuşan İBB Kentsel Dönüşüm Müdür Yardımcısı Ayşe Gökbayrak, İBB ve İTÜ tarafından hazırlanan İstanbul Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’nin geçtiğimiz hafta tamamlandığını açıkladı. Aynı zamanda Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı olan Gökbayrak, önceki gün (10 Mart 2015, Salı) gerçekleşen panelde, yerel belediyelere kentsel dönüşümde yol gösterecek İstanbul Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’nin ikinci adımı olarak Büyükşehir Belediyesi’nin “Kentsel dönüşümün alt ölçeklerinde neler yapılmalı?” sorusuna cevap verecek master plan çalışmasını hedeflediğini de söyledi.

İBB Kentsel Dönüşüm Müdür Yardımcısı Ayşe Gökbayrak, İTÜ Taşkışla'daki panelde çok önemli açıklamalar yaptı..
İBB Kentsel Dönüşüm Müdür Yardımcısı Ayşe Gökbayrak, İTÜ Taşkışla’daki panelde çok önemli açıklamalar yaptı..

İşte İBB Kentsel Dönüşüm Müdür Yardımcısı Gökbayrak’ın İBB ve İTÜ tarafından hazırlanan İstanbul Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’yle ilgili önemli açıklamalarını içeren o konuşması;

“Kentsel dönüşüm sadece mekansal dönüşüm değildir”

“Kentsel dönüşümü şehirleri yeniden düzenlemek adına bir fırsat olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Kentsel dönüşüm sadece mekansal dönüşüm değildir; sosyal, kültürel, ekonomik yapıya etkisi bu süreçlerdeki dönüşüm olarak ele alınması gerekiyor.

Bunu gerçekleştirmek üzere şu anda iki tane yasal aracımız var. Bildiğiniz gibi 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 73’üncü Maddesi ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine yönelik kanun ve uygulama yönetmelikleri. Bu yasa çerçevesinde İstanbul’da özellikle son iki yılda çok hızlı parçacıl uygulamalar başladı. Bu hem sevindiriyor; çünkü yerel yönetimler işin farkında ve taşın altına ellerini koyuyorlar, gerçekten bunu uygulamak istiyorlar. Bu anlamda çok iyi çalışmalar yapıyorlar.

Y. Şehir ve Bölge Plancısı Ayşe Gökbayrak, İstanbul Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi'nin geçtiğimiz hafta tamamlandığını açıkladı...
Y. Şehir ve Bölge Plancısı Ayşe Gökbayrak, İstanbul Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’nin geçtiğimiz hafta tamamlandığını açıkladı…

 

“Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’ni geçen hafta sonuçlandırdık”

Fakat bunun şöyle bir etkisi oldu, parçacıl olduğu için kent bütününde bir takım aksaklıklara sebebiyet vereceğini düşündüğümüzden İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) olarak İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliği ile İstanbul geneline yönelik, biraz önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı Hizmetleri ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Sayın Vedad Gürgen’in de söylediği gibi, Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’ni daha geçen hafta sonuçlandırdık. Bu çalışmanın ilçelere yol bir stratejik belge olmasını hedefliyoruz. Bunun bir sonraki adımında da yine Büyükşehir Belediyesi olarak “Kentsel dönüşümün alt ölçeklerinde neler yapılmalı?”yı ortaya koyacak bir master plan çalışmasını hedefliyoruz.

İstanbul Kentsel Dönüşüm Master Planı’nın ana başlıkları

Bu plan çalışmasında ana başlıkları şöyle açıklayabilirim:

– Altyapı Strateji Belgesi’nin ortaya konulması,

– Afet anında büyük önem taşıyacak olan sürdürülebilir kentsel ulaşım sistemine yönelik kesintisiz tahliye koridorlarının oluşturulması,

– Sanayinin kente getirdiği yükü azaltacak, sanayinin değişim ve desantralizasyonuna imkan verecek mekansal dönüşümün sağlanması,

– Afet öncesi koruma ve afet sonrası müdahale ve iyileştirme çalışması için gerekli mekansal düzenleme yapılması ve etkin kullanımının sağlanması,

– Risk yönetiminin planlanması,

– Kent içinde yer değiştirmesi düşünülen, önerilen, planlanan havaalanı, haller, otogar, cezaevleri, bazı eğitim ve sağlık gibi büyük kamusal alanların taşınacakları ve boşaltıldıkları taktirde yerlerine kentsel dönüşümde nasıl kullanılacaklarını ortaya koyacak bir master plan çalışması amaçlanmaktadır.

Bu çalışmanın sonuçları da, şu anda Şehir Planlama Müdürlüğümüz tarafından çalışmaları başlatılan İstanbul Çevre Düzeni Planı’nın revizyonuna girdi sağlayacaktır.

Sayın Başkanımız, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Bey’in politikası doğrultusunda müdürlüğümüzün yürüttüğü bir takım kentsel dönüşüm çalışmalarımız var.

Bayrampaşa’da 112 bin metrekare üzerinde yeni bir mahalle…

Bizim hedefimiz, anlaşma yolu ile vatandaşı mümkün olduğu kadar yerinde dönüştüren projeler gerçekleştirmek. Bunun bir tanesini şöyle açıklayabiliriz; Boş ve yapılaşılabilir kamu mülklerinin yeniden düzenlenerek kentsel dönüşüm amaçlı kullanılması… Buna en iyi örnek şu anda proje çalışmaları devam eden eski Bayrampaşa Cezaevi projesi… Şu anda İBB mülkünde olan yaklaşık 112 bin metrekarelik alanda bir mahalle oluşturuyoruz; Bayrampaşa ilçesinde çeşitli faktörlerden dolayı risk altında, tehlike altında bulunan 2 bin 500 bağımsız birimi de bu alana anlaşma-değer esaslı ve takas yöntemiyle taşımayı hedefliyoruz. Önce projeyi yapıp vatandaşa nerede yer alacağını gösterip takası böyle gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.

Büyükşehir, imar hakkı transferinin düzenlenmesini ve gayrimenkul sertifikalarının kentsel dönüşümde kullanılmasını destekliyor

Ayrıca bugüne kadar yapılaşmış alanların yeniden düzenlenmesinde bir araç olarak kullanılan emsal artışının tek çözüm olarak kullanılmasının; nüfusun dengesiz dağılımına, trafik yoğunluğuna, yetersiz nitelikte sosyal altyapıya sebebiyet vererek daha sorunlu kent parçaları haline dönüştürüldüğünü biliyoruz. Bu sebeple farklı çözümler bulunması, yasal düzenlemelerde imar hakkı transferinin düzenlenmesini ve gayrimenkul sertifikalarının da kentsel dönüşümde kullanılması yönünde çalışmalara destek verdiğimizi bilgilerinize sunarım.”

Panele başka kimler katıldı? Öğrenmek için tıklayın!