artas

970x250

artas 1.alt .320x100 1 2

Katar krizindeki fırsat: Yatırımda mecburi istikamet Türkiye!

Katar ile diplomatik ilişkilerini kesen ülke sayısı, 4’ten 7’ye çıktı… Özellikle Körfez ve Ortadoğu ülkelerinin ilişkileri kestiği saatlerde Türkiye’nin Twitter gündemi bir anda #TurkeyWithQatar oldu; yani, Türkiye Katar ile birlikte… Peki Türkiye-Katar ilişkilerinde son durum ne? En son Expo Turkey by Qatar Fuarı için Doha’da buluşan Türk firmalar ve Katarlı yatırımcılarla neler görüşüldü? Türkiye-Katar ilişkilerinin ekonomik karnesi ne durumda? İşte Türkiye-Katar analizi…

Emre Kulcanay yazıyor...
Emre Kulcanay yazıyor…

Katar ile ilişkilerini kesen kesene… Katar, bir günde Körfez’in yalnız ülkesi haline geldi. Peki neden? Hangi ülkeler Katar’la ilişkileri kesip attı?.. Hangi ülkeler Katar’a destek bildirdi?

Katar ile diplomatik ilişkileri kesen ülkeler hangileri?

Önce Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır, Katar ile diplomatik ilişkileri keserken, daha sonra Yemen, Libya ve Maldivler de Katar’la ilişkiyi kesti.

Katar’a destek veren ülke var mı? 

Bu esnada Ortadoğu ülkelerinden Irak, Meclis Başkanı Cuburi’nin ‘iki ülkenin ortak hareket edeceğini’ açıklamasıyla Katar’a destek verdi.

Katar ile ilişkileri neden kestiler?

Dün sabah saatlerinde ilişkiyi kesen dört devlet, Katar’ı ‘terörist gruplara destek vermek’ suçlamasını yöneltti.

Türkiye’nin Katar ile ilişkisi ne durumda?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Körfez İşbirliği Konseyinin bazı üyelerinin Katar’a yönelik diplomatik ilişkileri kesme ve yaptırım kararına ilişkin, “Tüm bölge ülkelerinin ortak hedefler doğrultusunda gerekli adımları atmasına ihtiyaç duyulduğu bir dönemde, bölge ülkeleri arasındaki ilişkiler birtakım asılsız haber ve söylentilere binaen değil, birlik ve beraberlik temelinde değerlendirilmelidir” açıklamasında bulundu. Kalın, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesi tccb.gov.tr üzerinden yaptığı açıklamada “Mübarek Ramazan ayının ruhuna uygun bir şekilde dost ve kardeş ülkeler arasında yaşanan bu tatsızlığın bir an önce çözüme kavuşturulması için Sayın Cumhurbaşkanımız diplomatik temaslara başlamışlardır. Bu vesileyle önümüzdeki süreçte Türkiye olarak üzerimize düşen vazifeleri yerine getirmeye hazır olduğumuzu tekrar ifade etmek istiyorum” dedi.

 

Expo Turkey by Qatar (18-20 Nisan 2017 ) nasıl geçti? Türk gayrimenkul sektörünün önemli isimleri, Türkiye-Katar işbirliği için ne dedi?

“2018’de fuar yüzde 20, ticari hacmi yüzde 50 büyüyecek”
Hakan Kurt (Medyacity YKB): 

“Mobilya, bilişim, sanayi ve diğer sektörlerde yaşanan başarılı gelişmelere, gayrimenkul sektörü de eşlik etti. Fuara iyi hazırlanarak gelen şirketlerden henüz ilk gün gelen 5’er, 6’şar konut satış haberleri, ikinci gün 10 milyon dolarlık satış ve benzer güzel açıklamalarla devam etti. Fuarın son gün bereketi, gayrimenkul sektörüne de yansıdı. Birçok firmanın doğrudan sıcak satışlar gerçekleştirdiği, yatırım ve ortaklık bağlantıları kurduğu fuara iyi hazırlanan bazı gayrimenkul firmaları da son gün bereketinde rekor sonuçlar aldı. Bir firma 45 konutluk toplam satışının 36’sını, fuarın son gününde gerçekleştirdi. Fuara gelen Katarlı ziyaretçilerin büyük bölümü; satın almak, ortaklık yapmak için geldi ve bunu gerçekleştirdi. Fuara gezmek için gelen sayısı ise gerçekten de çok düşüktü. Bu açıdan fuara gelen ziyaretçi profili çok verimliydi. Ziyaretçi verimliliği çok üst düzeyde gerçekleşti. İnşallah iki ülke adına çok önemli yeni iktisadi gelişmeleri de birlikte getirecek, güçlendirecektir. Biz de EXPO TURKEY by QATAR’ı düzenleyen Medyacity olarak bundan son derece mutluyuz. Dolayısıyla her geçen yıl büyüterek fuarı yapmaya devam edeceğiz. Her geçen yıl da hem Katarlı yatırımcıların hem de Türk firmalarının EXPO TURKEY by QATAR’a ilgisinin artacağına inanıyorum. Gelecek yıl fuarı net yüzde 20, yaratacağı ticaret hacmini ise yüzde 50 büyütmeyi hedefliyoruz.”

“İşbirliğinin gelişmesi için önemli alt yapı oluşturuldu, gerekli tüm destek verilecek”
Katar Belediye ve Çevre Bakanı Mohammed bin Abdullah Al Rumaihi:

“Türkiye ve Katar arasındaki iyi ilişkilere ve başta gayrimenkul, inşaat, mobilya olmak üzere çeşitli sektörlerde karşılıklı fırsatlar bulunuyor. Bu işbirliğinin arttırılması için her iki devletin de önemli bir alt yapıyı oluşturduğunu ve geliştirmek için gerekli tüm destek verilecek.”

“Türk şirketlere daha çok iş vermek istiyoruz”
Katar Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Kawari:

“Katar’ın Türkiye’ye yaptığı 20 milyar dolarlık yatırımı artış eğilimindedir. Türkiye’yle mevcut 800 milyon dolarlık ticari hacmi önümüzdeki yıllarda artacaktır. Türkiye’de yatırımları destekleyen kanunların çıkmasıyla beraber özellikle özel sektörün ilgisi hızla yükselecektir. Türk şirketleri de burada önemli projelere imza attıklarını biliyoruz. Katar’ın kalkınmasında büyük katkıda bulunmuştur. Özellikle altyapı projelerinde Türk şirketlerine daha çok iş vermek istediğimizi belirtmek isterim. Türk şirketleri gerçekten de faaliyet gösterdikleri alanlarda standardı yüksek işlere imza atmaktadır. Bu nedenle onlarla çalışmak istediğimi belirtmek istiyorum.”

“Türkiye’ye Katar’dan daha fazla yatırım çekecek güce sahibiz”
GYODER Başkanı Aziz Torun:

Türkiye, 19 milyar dolar yatırım değeriyle Katar’ın dış yatırımlarında dördüncü sırasında. Türkiye-Katar ekonomik ilişkilerinin gelişmesi, gerek bölgede faaliyet gösteren Türk firmaları, gerek Türkiye’de yatırım yapmak isteyen Katarlı yatırımcılar için çok önemli. Türk şirketlerin Katar’daki etkinliği her geçen gün artarken, Katarlı yatırımcılar da Türkiye’deki gayrimenkul yatırımı seçenekleri ile tanışıyor. Gayrimenkul sektörü olarak, Katar ile ilişkilerimizi geliştirerek, ülkemize çok daha fazla yabancı yatırımcı çekecek potansiyele sahibiz”.

Teknik Yapı, 20 milyon TL’lik ön satış yaptı

Katar Fuarı’na 6 proje ile katılan Teknik Yapı, verimli geçen üç gün sonunda yaklaşık 20 milyon liralık ön satış sözleşmesi imzaladı. Katılımın “az ama öz” olduğunu ifade Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, fuarı tam hedefe yönelik isabetli bir organizasyon olarak değerlendirdi.

Kuzu Grup, Katarlı yatırımcıya Türkiye fırsatlarını anlattı

Fuara SeaPearl Ataköy projesiyle katılan Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, “Sektörümüz, her geçen gün adını global platformlarda duyurarak bu alandaki gücünü tüm dünyaya gösteriyor. Bu fuarda da Katarlı yatırımcılara ülkemizi ve ülkemizdeki yatırım fırsatlarını anlattık. Türkiye, konumu ve sahip olduğu özelliklerle yabancı yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği marka bir ülke. Bunu bu platformda bir kez daha anladık” dedi.

Fikirtepe’nin dev projesine Katarlı ortak

Katarlı Al Bawakir Grup, Pana Yapı tarafından Kadıköy Fikirtepe’de hayata geçirilen Brooklyn City projesine 200 milyon dolarlık yatırım ile ortak oldu…

FİKİRTEPE’DE DEV ORTAK HABERİMİZ İÇİN TIKLAYIN!

EXPO TURKEY BY QATAR HABERLERİMİZ İÇİN TIKLAYIN!

KATARLI YATIRIMCI’NIN FİKİRTEPE İLGİSİ İÇİN TIKLAYIN!

Dünyanın en zengin ülkesi: KATAR

Sayılarla Katar:

Kişi Başı Milli Gelir: 74 bin 700 dolar…
Son 10 Yılda Yıllık Ortalama Büyüme: Yüzde 13,5 büyüme…
2022 Dünya Kupası için Alt ve Üst Yapı Yatırımı: 170 milyar dolar…
Doğrudan yatırım yapılan ülke sayısı: 100+ ülke…
Son 10 Yılda yapılan doğrudan yatırım: 324 milyar dolar…
Katar’ın en çok yatırım yaptığı 4. Ülke: TÜRKİYE
Afrika ülkeleri ile işbirliği anlaşmalarının süresi: 100 YIL
Katar-Türkiye ilişkilerinin tarihi: Osmanlı İmparatorluğu’ndan bu yana devam eden köklü ilişki hatta şu andaki Katar Emiri’nin Osmanlı döneminde Valilik yapan aile üyesi olmasıdır…

Katar-Türkiye ilişkileri, krizden fırsat çıkarır mı? 

Uluslararası politikaları dışarıda tutarak salt Türkiye-Katar ekonomik ilişkileri gözünden bakarsak; 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında yurt dışından ilk desteği veren Katar yönetimi ile Türkiye ilişkileri, bu süreçte ekonomik yatırımlar açısından fırsata dönüşebilir.

Fikirtepe kentsel dönüşüm bölgesinde projelere ortak olan, özelleştirme ihalelerine en yüksek teklifleri veren, Türkiye’nin mega projelerini ilgi ve destekle yakından takip eden Katar için Türkiye, yeni yatırımlar için MECBURİ İSTİKAMET olabilir…

Bekleyelim görelim…

imarpanosu.com