Kentsel dönüşüme değil İmar Barışı’na başvurulmuş!

Kartal Belediyesi, İstanbul'un Kartal İlçesi'nde önceki gün kendi kendine çöken ve 11 vatandaşımızın hayatını kaybettiği 8 katlı bina ile ilgili çarpıcı bir açıklama yaptı.

Kartal Belediyesi tarafından yapılan açıklamada önceki gün çöken binadaki hak sahiplerinin İmar Barışı’ndan yararlanmak üzere Yapı Kayıt Belgesi başvurusu bulunduğu bildirildi. Kartal Belediyesi’nin açıklamasında binanın belediyedeki yapı ruhsatı kayıtları hakkında bilgiler verildi. Öte yandan kendiliğinden çöken 8 katlı binada ölenlerin sayısı 11’e yükseldi. 2’si ağır 13 yaralı tedavi altında…

Kartal’da çöken binadaki ev sahipleri kentsel dönüşüme değil İmar Barışı’na başvurmuş!

Kartal Beleriyesi’nin açıklamasına göre Kartal’da kendiliğinden çöken binanın 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında herhangi bir riskli yapı tespiti veya tespit başvurusu bulunmadığı ortaya çıktı.

Açıklamada, bina sahiplerinin kentsel dönüşüme değil İmar Barışı’na başvurdukları vurgulandı. Binadaki ev sahiplerinin kentsel dönüşüm yerine “İmar Barışı” olarak bilinen mevzuat kapsamında Yapı Kayıt Belgesi başvurusu bulunduğunun altı çizildi. İşte o açıklama;

Kamuoyuna önemle duyurulur
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak’ta çöken binanın ardından yapılan araştırmalar kapsamında;23.10.1992 tarihinde Kartal Belediyesi tarafından yapı sahibi Hikmet Yeşilyurt adına düzenlenen 2-39 no’lu yapı ruhsatıyla Yeşilyurt Apartmanı’nın inşaatına başlanmış.

Söz konusu bina toplam 6 Kat (Zemin+5 Kat) olarak ruhsatlandırılmışken, projeye 2 kat daha ruhsatsız ilave yapılmış ve bu katlarda oluşan 4 adet daireye de hak sahipleri tarafından 1998 tarihinde bina vergi beyanında bulunulmuş.

Binanın imar arşiv dosyası incelendiğinde 3194 Sayılı İmar Kanununun ilgili 32. ve 42. maddelerine göre ruhsatsız 2 kat ve 4 daire ile ilgili herhangi bir yıkım tutanağı veya para cezası uygulanmadığı görülmüş.

2017 yılına gelindiğinde binanın zemin katında bulunan dükkanın işletme ruhsatı bulunmaksızın gayrı kanuni bir şekilde çalıştığını tespit eden Kartal Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ve Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü ekiplerince bu dükkanın tutanak tutulmak suretiyle ilgili binada faaliyetine son vermesi sağlanmıştır.

Ayrıca önemle belirtmek gerekir ki;

Bahse konu binanın 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında herhangi bir riskli yapı tespiti veya tespit başvurusu bulunmadığı,

Bunun aksine “İmar Barışı” olarak bilinen mevzuat kapsamında da hak sahipleri tarafından Yapı Kayıt Belgesi başvurusu bulunmaktadır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Kartal Belediyesi