Konkordato nedir? Konkordato ilan etmek ne demek?

Konkordato ne demek? Konkordato ilan etmek ne anlama gelir? Konkortado ilan etmek nasıl olur? Konkordato nasıl ilan edilir? Konkordato neden istenir? Konkordato TDK anlamı nedir? İşte son zamanlarda inşaat şirketleriyle de anılır hale gelen konkordato kelimesinin detayları...

Konkordato sözlük anlamı olarak bir borçlunun ticari durumunun sarsılmış olmasıyla alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları konusunda kendi aralarında vardıkları ve mahkemece onaylanan anlaşması demektir. Alacaklılara karşı borçların ödenmesini sağlayan bir sistemdir.

Konkordato için TDK ne diyor? 

Konkordato kelimesi, Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde şöyle açıklanıyor:

konkordato İt. concordato
a. (konkorda’to) ekon. ve huk. 1. Anlaşmalı iflas.

Konkordato nedir?

Borçlarını ödeyemeyecek duruma gelen her şirket bunu kanıtlayıp konkordato ilan eder. Konkordato uygulamasında alacaklı ve borçlular konkordato müessesesi dahilinde borcu yeniden yapılandırma işlemine tabi tutar. Oluşturulan ödeme planıyla beraber anlaşma yapılır. Anlaşmada alacaklıların en az üçte iki oranında çoğunluğu alacaklarının bir bölümünden vazgeçer ve geri kalan ödeme tahsil edilmeye başlanır. Konkordato, Ticaret Mahkemesi tarafından onaylanarak geçerlilik kazanır.

Neden konkordato ilan edilir?

Ticari durumu sarsılan ve finansal olarak zora düşen işletme, şirket veya kooperatiflerin iyi niyeti ve dürüstlüğü esas alınarak konkordato aracılığıyla korunmaları amaçlanır. Çünkü bu müessesede ‘şirketin kendi kusuru olmadan mali durumunun bozulmuş olması’ kıstas alınır. Konkordato ilan edilebilmesi için borçlunun talebinin bulunması gerekir. Talep üzerine müessese işlemeye başlar.

Konkordato türleri

Konkordato 4 bölümden oluşur.

1- Adi konkordato
2- İflastan sonra konkordato
3- Mal varlığının terki suretiyle konkordato
4- Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması

Konkordato şartları nelerdir? 

Ödeme gücünü yitiren ve konkordato hükümlerinden yararlanmak isteyen borçlular, İcra Tetkik Mercii Hakimliği’ne başvuruda bulunur. Başvuru dilekçesinde, ayrıntılı bir bilanço ile borçlarını nasıl ödeyebileceğini beyan eder. İcra Tetkik Mercii Hakimliği ödeme teklifini ve konkordato için şartların uygun olup olmadığını inceler. Borçlunun varlıklarının, borçların minimum %50’sini karşılamaya yetip yetmediği, borçlunun ödeme teklifi ile varlıkların uygun olup olmadığı gibi hususlarda tetkik makamı bilirkişi değerlendirmesine başvurur. Yapılan inceleme sonucunda, borçlunun konkordato süresi için gerekli şartları taşımadığı kararına varılırsa, başvuru reddedilir. Şartların taşınması halinde başvuru onaylanarak süreç başlar ve komiser ataması yapılır.

Konkordato komiseri kimdir? Ne iş yapar?

Konkordato başvurusunun onaylanmasının ardından atanan konkordato komiseri, alacaklıların çıkarlarını korumak için borçluyu ve işlemlerini denetler. Konkordatoyu hazırlayıp ticaret mahkemesine sunmak, borçlunun mal varlığına ilişkin defter tutmak, alacaklılara ilan yapmak, alacakların bildirilmesi ve incelenmesi, alacaklıların toplanması ve konkordatonun kabulü için gerekli çoğunluğun sağlanıp sağlanmadığının tespiti gibi başlıca görev ve sorumluluklara sahiptir

Konkordato belgesi nedir, nereden alınır?

Konkordato belgesi bağlı bulunulan ticaret sicil müdürlüklerinden alınır. Belgenin alınabilmesi için ilgilinin yazılı talebi gereklidir.

Konkordato dilekçesi nereye verilir?

Konkordato hükümlerinden faydalanmak isteyen borçlu kişiler dilekçe yoluyla gerekçe belirterek icra mahkemesine başvuru yapar.