Konut satışları düştü

TÜİK açıkladı: Ekim’de konut satışları yüzde 5.7 azaldı. Markalı konut üreticilerinin sıcak para kaynağı, ipotekli (kredili) satışlar ise Eylül’deki 3.7’lik düşüşün ardından Ekim’de yüzde 19.8’e geriledi… İlk kez satılan konut sayısı yüzde 7.6 ve ikinci el konut satışı da 3.9 düştü…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim ayına ait konut satış verilerini paylaştı. TÜİK’in açıklamasına göre ülke genelinde 122 bin 882 konut satışı ile satışlar yüzde 5.7 oranında azaldı. Markalı konut üreticisi müteahhitlerin nakit para kaynağı ipotekli (kredili) satışlarda ise Eylül ayındaki 3.7’lik düşüş 5.3 katlanarak 19.8’e çıktı. Peşin veya takas gibi diğer konut satışları ise sadece yüzde 2.6 artış göstermişti. Eylül’de diğer konut satışları kalemindeki artış oranı yüzde 49.3’tü. Yani Eylül’e göre Ekim’deki diğer konut satış türünde artışta yüzde 46.7’lik düşüş var.

0 konut satışı düştü

Türkiye genelinde ilk kez satılan (0) konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.6 azalarak 56 bin 994 oldu. İlk satışlarda İstanbul 10 bin 321 konut satışı ve yüzde 18.1 ile en yüksek paya sahip olurken, İstanbul’u 4 bin 451 konut satışı ile Ankara ve 2 bin 839 konut satışı ile İzmir izledi.

İkinci el de güldürmedi

Ülke çapında ikinci el konut satışları da yüzde 3.9 düştü. İkinci elde 65 bin 888 konut satılırken; İstanbul 10 bin 585 konut satışı ve yüzde 16.1 pay ile ilk sırada yer aldı. İkinci el satışların payı İstanbul’daki toplam konut satışları içinde yüzde 50.6 olarak ölçüldü. 7 bin 679 konut satışı ile ikinci sırada yer alan Ankara’yı 4 bin 419 konut satışı ile İzmir izledi.

Umut, Araplar’a satışta

TÜİK verilerine göre Ekim’de yabancılara 2 bin 677 konut satışı gerçekleşirken; bu sayıyla yabancılara yapılan konut satışları yüzde 70.9 artmış oldu. Yabancıya satışlarda sırasıyla İstanbul (1.321 satış) Antalya (465 satış), Bursa (121 satış), Yalova (108 satış) ve Aydın (93 satış) rağbet gördü. Ekim ayının en çok konut alan yabancıları ise 528 konut satın alan Suudi Arabistan vatandaşları oldu. Suudiler’i 344 konut alımıyla Iraklılar, 278 satın alma ise Azeriler, 154 alım ile Kuveytliler ve 125 konut alma ile Ruslar izlediler.

PATRONLAR NE DİYOR?

Peki konut satışlarındaki düşüş müteahhit cephesinde nasıl yankılandı? İşte marka konut sektörünün önemli aktörlerinün görüşleri…

‘Destekler sona erince…’
Ali Dumankaya (DKY İnşaat YKB):

“İnşaatta KDV oranının ve tapu işlemleri üzerinden alınan harçların düşürülmesi gibi uygulamaların Eylül ayına kadar geçerli olması sebebiyle rekor satışlar gerçekleşmişti ve sektöre ciddi ivme katmıştı. Desteklerin sona ermesi, ekim satışlarına düşüş olarak yansıdı. Bu düşüşü normal olarak değerlendiriyoruz. Yılsonunda gayrimenkul sektörünün yeni bir rekora daha imza atarak 1.5 milyonluk konut satışı sağlayacağını öngörüyoruz.”

‘Yabancı için hala cazip pazar’
Tamer Özyurt (Özyurtlar Holding YKB):

“Geçen ay, ‘konutta üçüncü seferberlik kampanyası’nın etkisiyle satışların rekor seviyeye geldiğini söylemiştik. Kampanyaların sona ermesinin etkisiyle ekimde gerçekleşen yüzde 5,7’lik düşüşü normal kabul etmek lazım. Yabancılara yapılan konut satışlarının ise yüzde 70.9 arttığını görüyoruz. En büyük etken Körfez bölgesinde huzur ve istikrar bozuldukça güvenli bölge olan Türkiye’ye ilgi artıyor olması. Türkiye yabancı yatırımcı için hala cazip ve güvenilir bir pazar, rakamlar bize bunu söylüyor.”

‘Destek aralıksız devam etmeli’
Şenol Üçüncü (Kar Group YKÜ):

“Bizler önümüzdeki yılın sektör açısından hareketli geçeceğini söyleyebiliriz. Konut sektörü daha uzun yıllar üretmeye ve istihdam sağlamaya devam edecek. Yüksek prim getirisine sahip olan gayrimenkul sektörü, en iyi yatırım aracı… İnşatta KDV oranının ve tapu işlemleri üzerinden alınan harçların düşürülmesi gibi uygulamalar sektöre ciddi ivme katmıştı, yatırımların hız kesmemesi için ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün devlet tarafından desteklenmeye devam edilmesi en önemli konuların başında geliyor.”