artas

970x250

artas 1.alt .320x100 1 2

Konutla vatandaşlıkta yabancıya büyük indirim

Konut satın alma yoluya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak için yabancıya büyük indirim yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla yabancıya Türk vatandaşlığın yolunu açan gayrimenkul satış sınırı 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekildi. İşte o karar ve müteahhitlerin tepkileri...

Yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedeli de 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekildi. 

Vatandaşlık 250 Bin Dolara Düştü

Bugün resmi gazetede yayınlanan “Türk Vatandaşlığı Kanunu Uygulamasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” çerçevesinde yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedeli 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirildi.

1 Milyon Yerine 250 bin $ Yeterli

İşte o karar:

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “12.01.2017 tarih 29946 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2016/9601 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte daha önce bu rakam en az 1.000.000 Amerikan Doları olarak belirtilmişti. Yeni düzenlemeye göre, artık sadece 250 bin dolar tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi konulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen yabancı uyruklu gerçek kişiler için Türk vatandaşlığı mümkün olacak”

İlk 7 Ayda 14.674 Satışla İstanbul Önde

Konuyu daha öncede dile getirdiklerini ve uygulamanın yabancı yatırımcılar açsından talebi artırıcı bir etki yapacağını düşündüğü dile getiren Altın Emlak Genel Müdürü “Bu oranın düşmesi talebe olumlu bir etki yapacaktır. İlk 7 ayda toplamda 14.674 konutun satışı yabancılara yapıldı ve bu satışlar sırasıyla en çok İstanbul, Antalya, Bursa, Yalova ve Trabzon’da gerçekleşti. Ülke uyruklarına göre baktığımızda ise Irak, Suudi Arabistan, İran, Rusya ve Afganistan hem bu yıl hem de geçen yıl ilk 5 ülke olarak öne çıkıyor” dedi.

Değerleme Raporları 1 Ay Geçerli

Yabancıların taşınmaz edinimi sırasında sunacakları raporun düzenlenme tarihinin başvuru tarihinden en az bir ay öncesine ait olması gerektiğini belirten Altın Emlak Genel Müdürü  “Taşınmazların değerinin belirlenmesi hususunda ve yabancıların taşınmaz edinimi sırasında sunacak değerleme raporu için, düzenlenme tarihinin, vatandaşlık için başvuracakları tarihinden en az bir ay öncesine ait olması gerekiyor. Taşınmazlara ilişkin piyasa değerini gösterir bu rapor, SPK onaylı değerleme şirketleri tarafından hazırlanmaktadır. Edinimi tamamlanmış yerlerde ise o tarihteki değeri dikkate alan raporlar sunulması isteniyor. Taşınmazın Amerikan Doları cinsinden değerleme raporunda yer alan değerinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının efektif satış kuru üzerinden esas alınacak.” dedi.

Terkin Aşamasında Nüfustan Onay Alınacak

Türk vatandaşlığına geçiş çerçevesinde taşınmazı satın alan kişinin edinim tarihinden itibaren 3 yıl süre ile taşınmazı satmayacağını taahhüt ettiğini ve bunun tapu kütüğünde beyanlar hanesine işlendiğini belirten Altın Emlak Genel Müdürü Özelmacıklı “Üç yıllık süre sonrasında bu beyanın kaldırılmasının talep edilmesi durumunda, tapu sicil müdürlükleri, nüfus ve vatandaşlık il müdürlüklerinden onay alacaklar. Alınacak cevaba göre de terkin işlemini yapacaklar” dedi.

H. İnanç Kabadayı (Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı):

“Sektör temsilcileri olarak bu tutarda indirim talep ediyorduk. Hükümetimizin bu yönde attığı adımı çok olumlu karşılıyorum. Yabancı yatırımcılara tanınan vatandaşlık hakkı için gerekli gayrimenkul satın alma bedelinin düşürülmesi hem döviz girdisine katkı sağlayacak hem de gayrimenkul sektörü için oldukça önemli bir adım olacak. Dünyada da birçok ülkede örneğini gördüğümüz uygulama ile gelişmiş ülkeler ciddi gelirler sağlıyor. Ülkemiz konumu, tarihi ve kültürü ile eşsiz bir lokasyonda yer alıyor. Çok büyük bir potansiyelimiz var. Benzer metropollere baktığımızda bu potansiyeli görüyoruz. Yabancılara satıştan elde edilen gelirin de 4,6 milyar dolardan bu yıl 6-7 milyar dolara çıkacağını düşünüyorum.

Yabancıya satışta önümüzde daha çok yol var. Toplam satışların içerisindeki payı sadece %1,5 ‘lar seviyesinde. Birçok ülke yabancıya gayrimenkul satmak için adeta yarışıyor. Bu konuya sadece ekonomik olarak bakmamak lazım. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bir yabancı kendi ülkesinde de ülkemizin tanıtımını yapacak hatta ülkemizin tanıtım elçisi olacaktır. Ülkemizden konut alan bir yabancı beyaz eşyadan, gıdaya, elektronik ürünlerden, züccaciyeye, mobilyadan bir evin temel ihtiyaçlarına kadar birçok satın alma yapıyor.

Haluk Hasanoğlu (Hasanoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı):

“Türkiye genelinde konut satışları 2018 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,5 oranında arttı. Geçtiğimiz ay hayata geçirilen ‘Türkiye İçin Kazanç Vakti’ indirim kampanyası ile konut kredilerinde yapılan yeni düzenlemelerin sektörümüzü canlandırdığını görüyoruz.

TÜİK verilerine göre yabancılara yapılan konut satışlarında rekor bir yükseliş yaşandığını görüyoruz. Ağustos ayında yabancıya konut satışında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 129,6 oranında artış gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışlarında, il bazında ilk sırayı bin 141 konut satışı ile İstanbul aldı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Türk vatandaşlığı kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmelikle yabancıların Türk vatandaşlığı almak için karşılamak zorunda olduğu mali ve yatırım kriterleri düşürüldü. Yeni yönetmelikle, yabancıların Türk vatandaşlığını kazanabilmek için karşılamak zorunda olduğu en az sabit sermaye yatırımı 2 milyon dolardan 500 bin dolara indirildi.

Tapu kayıtlarına üç yıl satılmama şerhi koyularak Türkiye’de taşınmaz mal edimi yoluyla vatandaşlık kazanılabilmesi için öngörülen tutar 1 milyon dolardan 250 bin dolara, belirli miktar mevduatı üç yıl süreyle Türk bankalarında tutma şartı veya devlet borçlanma araçlarının alımı suretiyle vatandaşlık kazanılabilmesi için öngörülen tutar sınırı ise 3 milyon dolardan 500 bin dolara düşürüldü.

 

Bu konuyu gerekli mercilere sık sık gündeme getiren bir şirket olarak beklentimiz yönünde bir karar alınmasını çok sevindirici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. TÜİK’in açıklamış olduğu Türkiye’de yabancıya konut satışı istatistiklerinin ilk 8 ay ortalamasına baktığımızda yüzde 42’lik bir artış gözlemliyoruz. Yeni yönetmelikle birlikte önümüzdeki dönemde yabancıya konut satışında yüzde 50’lik bir artış yaşanacağını düşünüyoruz.”

Ziya Yılmaz (DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı):

Yabancıya konut satışta Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık, 3-5 yılda 15 milyar dolara çıkarırız

Bildiğiniz üzere yabancıya geçen sene 22 bin 200 konut satılmıştı. Bu sene daha bugün açıklanan TÜİK verilerine göre sadece Ağustos 2018’de yüzde 129 artışla yaklaşık 4 bin konut satıldı. Cumhuriyet tarihinin rekoru bu. Bu sene ilk 8 ay toplamında yabancıya satılan konut adedi ise 18 bin 540 adede ulaştı. Ayrıca bugün açıklanan yabancıya vatandaşlık hakkında gayrimenkul alım sınırının 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekilmesi ile önümüzdeki ay, geçen sene toplamına ulaşacağımızı öngörebiliyoruz. Toplam yabancıya konut satışında yılı dayaklaşık 30 bin konut satışı ile kapatabiliriz.

Geçen sene biliyorsunuz 4,6 milyar dolarlı konut satışı gerçekleştirmiştik. Ancak yabancıya vatandaşlıkta gayrimenkul alım sınırının 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekilmesi ile Türkiye dünya liginde hızlıca üst sıralara yükselecek ve yabancıya konut satışında payını hızla artıracak. Döviz getirici faaliyet kapsamında konut satışının ihracat sayılması, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sn. Murat Kurum liderliğinde, Emlak Konut GYO ve sektör derneklerinin-firmalarının desteğiyle yurtdışı tanıtım atağının başlatılması ile 3-5 yılda yabancıya 15 milyar dolarlık konut satışı hedefi hayal olmaz.

Biliyorsunuz OECD ülkeleri arasında en fazla konut satışı yapan ülke olan ABD, geçtiğimiz yıl yabancıya sattığı gayrimenkullerden 153 milyar dolarlık bir gelir elde etmişti. Avrupa ülkeleri için de bugün yabancıya konut satışı ciddi bir gelir kaynağı. Örnek olarak İspanya’da geçen yıl 50 bin konut yabancıların mülkiyetine geçti. Toplam pazarın içinde yabancıya satışın oranı yüzde 10’un üzerinde. Bu rakamda, İspanya’nın konut yatırımcılarına verdiği oturum izninin rolü çok büyük. Türkiye’de ise bu oran yüzde 2 bile değil. Ancak bu teşviklerle coğrafik güzelliklerle dolu ülkemizin gelişmiş ülkelerle arayı zamanla kapatacağına inanıyorum.”