artas

970x250

artas 1.alt .320x100 1 2

Kültür ve Turizm Bakanlığı 376 müzeyi kiraya veriyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı 376 müze ve ören yeri gişelerinin 5 yıllığına kiralanmasını işini ihaleye çıkardı. Ayrıca 181 müze ve ören yerinde bulunan satış ve ticari alanlar ile 5 geleneksel el sanatları mağazası da 10 yıllığına kiraya verilecek. İşte Milliyet yazarı Güngör Uras’ın o yazısı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın o ihale ilanı…

Milliyet yazarı Güngör Uras’ın yazısı şöyle;

Turizm Bakanlığı 376 müze ve ören yerini 5 yıllığına kiraya veriyor

“Kültür ve Turizm Bakanlığı 376 müze ve ören yerinin gişelerini 5 yıllığına kiralıyor. Tahmini bedeli 1.2 milyar TL. İkinci bir ihaleyle de 181 müze ve ören yerinde bulunan satış ve ticari alanlar ile 5 geleneksel el sanatları (GES) mağazası 10 yıllığına kiraya verilecek. İhalede tahmin edilen bedel 103 milyon TL. Bakanlığa bağlı müze ve ören yerlerinin 2014 yılı geliri 345 milyon TL, 2015 yılı geliri 357 milyon TL oldu.

2015 yılında müze ve ören yerlerini 28 milyon kişi ziyaret etti. En çok ziyaret edilen müzeler sırasıyla; 3 milyon 467 bin ziyaretçiyle Ayasofya Müzesi, 3 milyon 253 binle Topkapı Sarayı Müzesi, 2 milyon 338 bin ziyaretçiyle Konya Mevlana Müzesi…

Paralı işletmeler

İlgi gören diğer müzeler ve ören yerleri ise, Denizli Pamukkale Hierapolis Ören yeri (1 milyon 731 bin kişi), İzmir Efes Ören yeri (1 milyon 703 bin kişi), Nevşehir Göreme Açık Hava Müzesi 976 bin kişi), İstanbul Topkapı Sarayı Harem Dairesi (877 bin kişi), Çanakkale Troia Ören yeri (491 bin kişi), Nevşehir Derinkuyu Yeraltı Şehri (422 bin kişi), Nevşehir Kaymaklı Yeraltı Şehri (413 bin kişi).

Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, müze ve ören yerlerimizin giriş ücretleri Avrupa’da bulunan müzelerin giriş ücretlerine göre düşük.

Girişlerden elde edilen gelirlerle müze ve ören yerlerinin bakım, onarım, temizlik, güvenlik vb. hizmetleri sağlanıyor. Gelirlerden % 8 KDV, % 5 belediye payı, % 15 Hazine’ye ve % 1 Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na pay ödeniyor.

Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yerleri gişelerinin işletim işi 2010 yılından buyana ihaleyle özel işletmecilere veriliyor. Özelleştirmeye “Müze ve Ören Yerleri Gişelerinin İşletimi, Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyonu ve Yönetimi” ihalesiyle başlandı. İlk ihalede 50 müze ve ören yeri gişesi kiraya verildi.

Tüm giderleri yükleniciye ait olmak üzere sözleşme çerçevesinde yürütülen projeyle, gişelerin bilgisayar aracılığıyla ortak işletim sistemine entegrasyonu sağlandı. Akıllı bilet uygulamalarına geçildi. Müze giriş biletlerinin internet üzerinden satışına başlandı.

Bölgesel olsa…

İhalelerde müze ve ören yerlerinde ayırım yapılmadan tamamı, “toptan” ihaleye çıkarılıyor. İhaleyi kazanan, 376 müze ve ören yerinin 5 yıl süreyle gelirini topluyor.

181 müze ve ören yerindeki satış alanlarını, ticari alanları ve 5 geleneksel ürün satış mağazasını kiralayan 10 yıl süreyle, bu satış alanlarından, ticari alanlarda ve satış mağazalarında ticaret yapma hakkını elde ediyor.

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği’nden yapılan açıklamada, “müze ve ören yerlerinin toplu olarak ihaleye çıkarılacak yerde, bölgesel ihalelerin daha yararlı olacağı” belirtiliyor. Pamukkale ve Laodikya ören yerlerinin toplu ihale kapsamından çıkarılması halinde Denizli’deki yerel yönetimlerin ihaleye katılarak, bu ören yerlerini işletebileceklerine işaret ediliyor. Yerel yönetimlerin kendi bölgelerindeki ören yerlerinin değerlendirilmesine daha fazla özen göstereceklerine dikkat çekiliyor.”

Milliyet

Müze ve Örenyerleri Gişelerinin Kiraya Verilmesi İşi İhalesi
Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü

İhale Duyurusu

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 376 (üçyüzyetmişaltı) Müze ve Örenyeri için “Müze ve Örenyerleri Gişelerinin Kiraya Verilmesi İşi İhalesi” yapılacaktır.

İhale 07 Eylül 2016 Çarşamba günü saat 10:00’da, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) 10. Kat Toplantı Salonunda, Çiğdem Mahallesi Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi No:50 06530 Çukurambar Çankaya/ANKARA adresinde gerçekleştirilecektir.

İhale, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 51. Maddesinin (g) Fıkrası uyarınca pazarlık usulü ile yapılacaktır.
Tahmin edilen bedel, 1.190.366.053,73 (birmilyaryüzdoksanmilyonüçyüzaltmışaltıbinelliüç-TürkLirası yetmişüçKuruş) TL’dir.

Geçici teminat tutarı, 35.710.981,61 (otuzbeşmilyonyediyüzonbindokuzyüzseksenbirTürk Lirası altmışbir Kuruş) TL’dir.

İsteklilerin tekliflerini ihale günü Türkiye Radyo Televizyon kurumu (TRT) saat ayarına göre, saat 08:30 – 09:55 saatleri arasında, saat 09:55’e kadar ihalenin yapılacağı adrese teslim etmeleri gerekmektedir. Posta ile yapılacak müracaatlar kabul edilmeyecektir. Verilecek tekliflerin geçerlilik süresi en az 90 takvim günü olacaktır.

İhale Dokümanı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğünden temin edilebilecektir.

İhale Dokümanının bedeli, 5.000,00 (beşbinTürkLirası) TL’dir. İhale Dokümanının bedeli, T.C. Ziraat Bankası şubelerinden, 70.00.01 nolu kurumsal tahsilat kodu ile açıklamalı olarak İdarenin kurumsal tahsilat hesabına yatırılacak; EFT ile gönderilmesi halinde, İdarenin T.C. Ziraat Bankası Ankara Kamu Girişimci Şubesinde bulunan TR 4800 0100 2533 0348 3170 5190 IBAN numaralı hesabına EFT yapılacaktır.

İsteklinin sunacağı zorunlu belgeler şunlardır:

İstekli tarafından kaşelenerek imzalanmış, şartnamenin Ek-29.1. maddesinde belirtilen İstekli İrtibat Bilgileri Formu,

İstekliyi temsile yetkili kişilerin kanuni ikametgâhı,

Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren; gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi; tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi; bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri,

Vekâleten ihaleye katılma halinde, vekil adına düzenlenmiş, ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekâletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesi,

Mevzuat gereği kayıtlı olunan Ticaret ve/veya Sanayi Odası veya Meslek Odası belgesi; gerçek kişi olması halinde, ilgisine göre Ticaret Sanayi Odası veya Esnaf veya Sanatkârlar Odasına kayıtlı olduğunu gösterir belge (ihalenin yapıldığı yıla ait), tüzel kişi olması halinde, tüzel kişiliğin idare merkezinin bulunduğu yer mahkemesinden veya siciline kayıtlı bulunduğu Ticaret veya Sanayi Odasından veya benzeri bir makamdan, tüzel kişiliğin siciline kayıtlı olduğuna dair (ihalenin yapıldığı yıla ait) aslı,

İhale tarihinden önceki son 5 iş günü içerisinde alınmış vergi borcu olmadığına dair vergi dairelerinden usulüne uygun şekilde temin edilecek belgenin aslı,

İhale tarihinden önceki son 5 iş günü içerisinde alınmış sosyal güvenlik prim borcu olmadığına dair Sosyal Güvenlik Kurumundan temin edilecek belgenin aslı,

İhale Dokümanının satın alınmış olduğuna ilişkin banka veya internetten aldığı dekontu, isteklinin iş ortaklığı olması halinde, iş ortaklığını oluşturan tüm tarafların İhale Dokümanını satın almış olmaları ve iş ortaklığını oluşturan tüm tarafların ilgili dekontu vermeleri gereklidir,

Her sayfası İstekli tarafından imzalanmış ve kaşelenmiş, İhale Dokümanının aslı, isteklinin iş ortaklığı olması halinde, iş ortaklığını oluşturan tüm tarafların İhale Dokümanını satın almış olmaları ve pilot ortağın satın aldığı İhale Dokümanının her sayfasının, iş ortaklığını oluşturan tüm taraflarca da imzalanarak, kaşelenmesi gereklidir,

Bir örneği şartnamenin Ek-29.5. maddesinde verilen Teklif Mektubu Beyanı,

Bir örneği şartnamenin Ek-29.6. maddesinde verilen Teknolojik Sistem ve Uygulamalara İlişkin Taahhütname,

Özellikleri şartnamenin 15.1. maddesinde açıklanan geçici teminat,

İhale tarihinden önceki son 5 iş günü içerisinde düzenlenmiş, İstekliye, İsteklinin firma olması halinde İstekliyi temsile yetkili kişilere ait adli sicil belgesi aslı,

İsteklinin Ortak Girişim olması halinde, ortak girişimi oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin her birisi, şartnamenin 8.6.1., 8.6.2., 8.6.3., 8.6.4., 8.6.5., 8.6.6., 8.6.7., 8.6.8., 8.6.9. ve 8.6.13. maddelerinde belirtilen belgeleri tanzim edecekler ve ayrıca şartnamenin 29.3. maddesinde örneği verilen Ortak Girişim Beyannamesini noter tasdikli olarak vereceklerdir.

Ayrıntılı bilgi için : www.kulturturizm.gov.tr , dosim.kulturturizm.gov.tr
E-mail : [email protected]
Tel : (0312) 309 49 51 (0312) 309 49 52
Faks : (0312) 312 21 25