Levent Hisarüstü metro güzergahı

Levent Hisarüstü metro güzergahı, Levent’i Boğaziçi Üniversitesi’ne bağlayacak şekilde planlandı. Bu yüzden metroya Boğaziçi Üniversitesi mini metro hattı da deniliyor. İşte Levent Hisarüstü metro güzergahı, istasyonları, mimari ve teknik özellikleri ile proje maliyeti…

Levent Hisarüstü metro güzergahı, Levent, Nispetiye, Etiler ve Boğaziçi Üniversitesi şeklinde düzenlendi. İşte 19 Nisan 2015, Pazar günü saat 17:00’de düzenlenen törenle hizmete açılan Boğaziçi Üniversitesi metrosu, mini metro veya Levent – Rumeli Hisarüstü metro hattının teknik özellikleri…

LEVENT-HİSARÜSTÜ METROSU AÇILIŞ TÖRENİ NEREDE? KİMLER KATILIYOR? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN!

LEVENT-HİSARÜSTÜ (BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ) METRO HATTININ KÜNYESİ

Hat uzunluğu : 4 km
İstasyon sayısı : 4 (Levent, Nispetiye, Etiler, Boğaziçi Üniversitesi)
Sefer süresi : 6 dakika (gidiş yönü ile dönüş yönü 5 dk 20 sn ile 5 dk 50 sn arasında değişmektedir.)
Sefer aralığı : Pik saatlerde 5 dakika, diğer saatlerde 9 dakika olarak uygulanacaktır.
Kapasitesi : Saatte tek yönde 12.000 yolcu, günde toplam 400.000 yolcu taşıyabilir.

Bu metro ile nereden nereye kaç dakikada gidilecek?

metromini

Yolcular Boğaziçi Üniversitesi İstasyonu’ndan

Levent’e : 6 dakikada

Taksim’e : 16 dakikada

Yenikapı’ya : 23 dakikada

Bakırköy’e : 32 dakikada

Bağcılar’a : 54 dakikada

Atatürk H.limanı’na : 57 dakikada

Başakşehir’e : 72 dakikada

Üsküdar’a : 34 dakikada

Kadıköy’e : 45 dakikada

Çekmeköy’e : 59 dakikada

Kartal’a : 66 dakikada ulaşabilecek…

Rekor hızla inşa edilen metro

3 Ocak 2013 tarihinde inşaatına başlanan bu metro hattında, 20 Kasım 2014 tarihinde test sürüşü aşamasına getirildi. Böylece 2 yılı bulmadan tamamlanıp testlerine başlanan, 28 ay dolmadan hizmete açılan ve kendi alanında rekor bir hızla tamamlanan örnek bir metro projesi oldu.

Test sürüşü döneminde yapılan sürüş sayısı 8.000 çevrimi buldu. (Leventten Boğaziçi Üniversitesi’ne trenin gidip-dönmesi bir çevrim sayılmaktadır.)

Ekonomik mühendislik çözümü üretildi

Bu bölgenin ulaşım etütlerinde yolculuk verileri, anahat metrolarından daha az yolcu sayısını göstermiş, İstanbul’da diğer ana hat metrolarında bir gidiş bir dönüş olmak üzere iki tünel varken, burada istasyonlar arası tek bir tekil tünel tasarlanmıştır. İki istasyon arasında sadece bir tren oluyor. Trenler, peron bölgelerinde teşkil edilen çift hat marifetiyle karşılaşıp geçiş yapıyor. Böylece, ana hat metrodaki tünel uzunluğuna göre %35 daha az tünel inşa edilmiş oldu.

İstasyonlarda da tasarruf

Yolculuk talep değerlerine bağlı olarak istasyonlar ana hat metro istasyonlarına göre daha küçük, kompakt çözüldü. Anahat istasyonları 10.000 m2 -20.000 m2 arasında değişen alanlara sahipken, bu metro hattımızda istasyon alanları 4.500 m2 ile 7.000 m2 arasında değişiyor.

Özel çözüm, Büyükşehirler için örnek model proje

Trafik yoğunluğu fazla, karayolu yol ağı yetersiz durumdaki bölgeleri ana hat metrolarına bağlayan, kısa mesafede seri erişim sağlayan, tek tüplü özel bir çözüm modeli oluşturuldu.

Özel mimari konsept: Türkiye’de bir ilk!

Bu metro hattının istasyonlarında; koridorlarda ve peronlarda ışık, metal ve renk çalışmalarıyla estetik bir görünüm oluşturuldu.

Türkiye’de ilk defa yapılan ve “Gökkuşağı” temalı uygulama yeraltının sıkıcı havası kırılıp neşeli seyahatler oluşturmak hedeflendi.

Boğaziçi mini metrosunun maliyeti

Türk mühendis, mimar ve işçisinin emeği ile ortaya çıkarılan bu projede 1.200 kişi çalıştı.

Proje maliyeti: 92,5 milyon EURO