Minimum 7.3’lük deprem geliyor! İstanbul’un yüzde 60’ı çürük!

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, gündeme damga vuran açıklamalar yaptı. Görür, "Minimum 7.3 büyüklüğünde deprem geliyor, şakası yok. İstanbul gibi yapı stokunun yüzde 60’ının zafiyet içinde olduğu bir yerde bunun sonuçları çok büyük olacak" dedi. İşte o röportajdan önemli bölümler...

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Cumhuriyet Gazetesi’ne verdiği röportajda çok önemli deprem ve kentsel dönüşüm uyarıları yaptı. Görür, “Minimum 7.3 büyüklüğünde deprem geliyor” dedi. İşte o röportajdan bölümler…

‘İstanbul’da 900 bin bina güvenli değil’

Türkiye’nin deprem ülkesi olarak dünyada ilk 10’un içinde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Naci Görür, Cumhuriyet Gazetesi’nden İpek Özbey’e yaptığı açıklamada “900 bin bina deprem güvenli değil. Büyük bir risk altındayız” diye konuştu. İşte Prof. Dr. Naci Görür’ün önemli vurguları:

“Ülkemiz bir deprem ülkesi olarak, dünyada ilk 10’un içinde. Dolayısıyla, sürekli depremlerin olması bir yer bilimci için doğal. Endişe etmek yerine olaya bilimsel baktığımızda tecrübemiz de artıyor. Ama tabii bir de afet boyutu var. O zaman da elbette tedirgin oluyoruz. Bu tedirginlikten dolayı da mümkün mertebe topluma, insanlarımıza yararlı olmaya, deprem konusunda bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Merkezi yönetimi ve yerel yönetimi harekete geçirme konusunda uğraş veriyoruz.

(…)

İstanbul’da 1 milyon 600 bin bina var. Yine resmi rakamlara göre bu yapı stokunun yüzde 60’ı mühendislik hizmeti görmemiş. Planı, projesi, hesabı, kitabı, statiği, temel etütleri yapılmamış… Yani bunları oradan, buradan gelen, bu işi bilmeyen müteahhitler kafasına göre yapmış. Ya da her seçim öncesi vatandaş bir kat yapmış, sonra getirip bir kat daha çıkmış… Öyle olunca 900 bin bina deprem güvenli değil. Büyük bir risk altındayız…

(…)

Şöyle düşünün: Burada bir yay olsa, onu üstünden bastırsan, o sert yay senin elini de zorlar. Marmara’nın altındaki kabuk, aynen o yay gibi stres altında. Sen bastırdığın yaydan elini çektiğinde o yay fırlar, sallanır ve durur. O zaman stresi sıfırlar. Marmara’nın altındaki fay, 1999 depreminde aşırı yüklendi. Anadolu’nun büyük bir kısmı Kuzey Anadolu Fayı boyunca Marmara’ya doğru 5.5 metre hareket etti. Marmara’nın altındaki kabuk kırılmadı, eğer boydan boya kırılsaydı, aynı yayın boşalması gibi olacaktı. Yani stresi kaybolacaktı. Halbuki Anadolu levhası 5.5 metre Marmara’ya doğru gelince kırılmadı ama deforme oldu. Aşırı stres yüklendi. Anadolu, Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fayları boyunca Yunanistan’a doğru hareket ederek yılda 2.5 santim yaklaşıyor. Her sene koca Anadolu levhası Marmara’nın altındaki kabuğa 2.5 santime denk gelen stresi yüklüyor. Demek ki 1999’dan beri aşağı yukarı yarım metreye denk gelen stres daha yüklemiş. Kırılmamış, zemberek gibi duruyor. Bu devam ettikçe, çat diye burayı kıracak, deprem olunca rahatlayacak. Dolayısıyla Marmara’nın altındaki kabuk aşırı stres biriktirmiş durumda ve kırılmayı bekliyor.

PROF. DR. NACİ GÖRÜR’ÜN RÖPORTAJINI CUMHURİYET GAZETESİ’NDE OKUMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN!