Pendik Şeyhli imar planında turizm değişikliği

Pendik Şeyhli Bölgesi Nazım İmar Planı’nda Turizm Tesis Alanları plan notu değişikliğine ilişkin 1/5000 ölçekli plan tadilatı, 24 Mayıs Çarşamba günü askıdan indiriliyor. İBB Şehir Planlama tarafından yapılan tadilat, 25 Nisan’da ilanen askıya çıkarılmıştı. İşte 1/5000 ölçekli Pendik Şeyhli Bölgesi Nazım İmar Planı ve detaylar…

Pendik Şeyhli Nazım İmar Planı’nda Turizm Tesis Alanları plan notu değişikliğine ilişkin 1/5000 ölçekli plan tadilatı, 24 Mayıs 2017 Çarşamba günü askıdan indiriliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından yapılan 36235 dosya numaralı plan değişikliği, İBB tarafından 13.05.2016 tarihinde onaylandı ve 25 Nisan 2017’de ilanen askıya çıkarıldı.

İşte 24 Mayıs Çarşamba günü askıdan indirilecek olan Pendik İlçesi, Şeyhli Bölgesi Nazım İmar Planı’nda Turizm Tesis Alanları plan notu değişikliğine ilişkin plan tadilatı ve detaylar…

1/5000 ÖLÇEKLİ PENDİK İLÇESİ ŞEYHLİ BÖLGESİ NAZIM İMAR PLANI

GENEL HÜKÜMLER

1- 1/5000 ölçekli Pendik İlçesi Şehyli Bölgesi Nazım İmar Planı plan paftaları, plan raporu ve uygulama hükümleri ile bir bütündür.

2- 1/5000 ölçekli Pendik İlçesi Şehyli Bölgesi Nazım İmar Planı’nda çizilen çeşitli arazi kullanım ve yerleşme alanlarına ait sınırlar üzerinde plan mikyası ile ölçü alınamaz, yer tespiti ve uygulama yapılamaz. Uygulamaya ait sınırlar ve detaylar 1/1000 ölçekli uygulama imar planında belirlenecektir.

3- 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları yapımı ve avan proje uygulamaları sırasında ilgili kurum görüşleri alınacaktır.

4- Açıklanmayan hususlarda Deprem Yönetmeliği, Otopark Yönetmeliği ve İstanbul İmar Yönetmeliği hükümleri geçerlidir.

5- 1/5000 ölçekli Pendik İlçesi Şehyli Bölgesi Nazım İmar Planı’na göre hazırlanacak 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları onanmadan uygulama yapılamaz. Ancak 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı yapılıncaya kadar avan projeye bağlı eğitim tesisleri, spor tesisleri, sosyal tesisler, teknik altyapı tesisleri, kültür tesisleri, sağlık tesisleri, idari tesisler, dini tesisler, kentsel hizmet alanı, belediye hizmet alanı gibi sosyal donatı ve teknik altyapı alanlarında 1/1000 ölçekli yol istikamet etüdü yapılmak kaydıyla uygulama yapılabilir.

6- Kamu alanlarında, İstanbul İmar Yönetmeliği ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün 18/08/2005 tarih ve 847 sayılı genelgesinde belirtilen etüt raporu esaslarına istinaden yapılacak zemin etüt raporlarına göre hazırlanmış olan avan projeye göre uygulama yapılacaktır.

7- 1/5000 ölçekli Pendik İlçesi Şehyli Bölgesi Nazım İmar Planı’na göre hazırlanacak 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları’nda belirlenen sosyal ve teknik, altyapı alanları (yol, yeşil alan, park, spor alanı, eğitim ve sağlık tesisleri, dini tesis, sosyal ve kültürel tesisler vb.) kamu eline geçmeden uygulama yapılamaz.

Donatı alanlarında çevre yapılaşma şartlarını aşmamak kaydıyla uygulama avan projeye göre yapılır. Ancak çevre yapılaşma şartlarının farklı olması durumunda en yüksek yapılaşma değeri dikkate alınabilir.

8- Bu planda gösterilenler dışında kalan araç ve yaya yolları, küçük yeşil alanlar, parklar, çocuk bahçeleri, açık otoparklar, anaokulları, teknik altyapı tesisleri, sosyal-kültürel alanla vb. donatı alanları, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları’nda düzenlenecektir.

9- Ticari alanlarda ve kamu kullanımına ayrılan tüm alanlarda, proje ve uygulama aşamasında özürlüler için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.

10- Planlama alanında merkezi özellik gösteren ve ulaşım alanları yakınındaki açık alan, meydan ve yeşil alanların uygun noktalarında kamu binalarının bahçe ve çatılarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’nın uygun görüşü alınarak Heliport yönetmeliğine uyulmak koşulu ile kamuya aitk “Helikopter iniş-kalkış pistleri” düzenlenebilir.

11- Başbakanlık Afet ve Acil durum Yönetimi Başkanlığı’nca 19/01/2010 tarihinde onaylanan Anadolu yakası mikro bölgeleme projesi kapsamında hazırlanan ve İmar Planlarına esas olan 1/2000 ölçekli yerleşime uygunluk haritalarına göre zemin durumu ile ilgili Planda belirlenen yerleşime uygun alan, yerleşime önlemli alanlar ile yerleşime uygun olmayan alanlarda yapı yapılamaz. Ancak bu alanlarda yapılaşmaya ilişkin fonksiyon verilmişbe; bu fonksiyonun imar hakkı ilgili parsellerin yerleşmeye uygun olan kısımlarında kullanılabilir.

12- 20 metre ve 20 metreden geniş yollarda, yola cepheli binalarda, İlçe Belediyesi’nin uygun görüşü doğrultusunda ticari birimler zemin kat üstünde de yer alabilir.

13- Bu planda verilen yoğunluk ve nüfus değerleri 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları’nda tanımlanan net konut yapıları üzerine yansıtılmak suretiyle KAKS değerleri hesaplanacaktır. Her bir kişi için inşaat alanı 25 metrekare alınacaktır.

14- İmar uygulamasından sonra oluşacak ifraz işlemlerinde parsel büyüklüğü 300 metrekareden az olamaz.

15- Daha önce uygulama görmüş veya rızaen terk yapılmış imar parsellerinde, bu plana göre ilave terkler çıkması ve toplam terk miktarının yüzde 40’ı aşması halinde terklerin rızaen yapılması kaydıyla emsal hesabı parselin kadastral alanının yüzde 60’ı üzerinden yapılır. Bu hüküm bu plana göre terk miktarı yüzde 40’ı aşan parsellerde de terklerin rızaen yapılması koşulu ile uygulanır.

16- Planlama alanında ifraz yapılan parsellerdeki yapılaşma değeri Konut Alanlarında verilen kademeli yoğunluk değerini aşamaz.

17- Meydan, Parklar ve Dinlenme Alanları, Oyun Alanları, Çocuk Bahçeleri, Kavşak ve Yol Alanlarının tabii zemin kotu altında kalan kısımlarında ilgili kurum ve kuruluşların (Planlama ve İmar Daire Başkanlığı, İSKİ Genel Müdürlüğü, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü, UKOME, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Zemin Deprem İnceleme Müdürlüğü gibi vb.) uygun görüşü alınmak koşulu ile verilen görüşler doğrultusunda ağaç ve bitki yaşamının sürdürülebileceği toprak derinliği bırakılarak ve tabii zemin kotları değiştirilmeyecek şekilde olağanüstü durumlarda da sığınak olarak kullanılmak üzere kamuya ait zemin altı otopark yapılabilir.

18- Kamu alanlarında ilgili idarelerce uygun görülmesi, özel ve tüzel nitelikli alanlarda ise ilgililerin muvaffakatı ve ilgili idarelerince de uygun görülmesi halinde, Trafo, Doğalgaz Bölge Regülatörü vb. altyapı yapıları yapılabilir.

19- İmar Planlarında Kentsel ve Sosyal Altyapı Alanı olarak ayrılan alanlarda (Dini Tesis, Eğitim, Sağlık, Kültürel Tesis, Sosyal Tesis, Spor Alanı, Belediye Hizmet Alanı ve Özel Sosyal Tesis vb) ilgili kurum ve kuruluşların uygun görüşleri alınmak ve tabii zemin altında yoldan çekme mesafesi korunmak şartı ile parsel bütününde zemin altı katlı otopark yapılabilir.

20- Parsel maliklerinin muvafakati alınmak, o parseller tarafından kullanılmak, ilgili kurum ve kuruluş görüşleri alınarak önerilen görüşlere uymak koşulu ile ada içindeki arka bahçeler birleştirilerek zemin altında zemin altı katlı otopark (gerektiğinde sığınak) zemin üstünde ise park ve yeşil alan, çocuk bahçeleri olarak kullanabilir.

21- Ticaret ve Konut+Ticaret+ fonksiyonu verilen alanlarda ilgili kurum ve kuruluşların uygun görüşü doğrultusunda Özel Eğitim Tesisi (yüksek öğrenim hariç) Özel Sağlık Tesisi, Özel Kültür Tesisi, Özel Yurt, Özel Kreş, Özel Anaokulu) fonksiyonları yer alabilir.

22- 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarında ilgili kurumlarca belirlenen “Hava Alanı Mania Planı Kriterlerine” uyulacaktır.

23- Planda Sağlık Tesisleri Alanı ve Özel Sağlık Tesisleri Alanı olarak belirtilen alanlarda; otopark ihtiyacının parsel bünyesinde karşılanması kaydıyla iskan edilen 1. bodrum kat emsale dahil değildir.

Plan Değişikliği Onama Sınırı

Turizm amaçlı yapılarda, tek bağımsız bölüm olarak binanın tamamının konaklama tesisi yapılması ve otopark ihtiyacının parsel bünyesinde karşılanması kaydıyla bodrum katlar; sinema, konferans salonu, tiyatro, müze, sanat galerisi, fitness, spor merkezi, yüzme havuzu, spa merkezi, termal tesis, kütüphane, yemek salonu, balo salonu, sergi salonu gibi sosyal ve kültürel birimler olarak kullanılmak koşuluyla emsale dahil değildir. Açığa çıkan bodrum katlarda TAKS sınırı aşılamaz. Bu yapılarda zemin kat yüksekliği 7 metreye kadar düzenlenebilir.

İmar planında turizm tesisi, özel sağlık tesis alanı, özel eğitim alanı, özel sosyal kültürel tesis alanı fonksiyonlarına ayrılan bölgelerde ve imar planı notlarına göre bu fonksiyonların yapılabildiği alanlarda yapılacak olan turizm tesisi, özel sağlık tesisi, özel eğitim tesisi, özel sosyal kültürel tesisi binalarında; binanın tek bağımsız bölüm olarak yapılması, bağımsız bölüm olarak ticaret ve konut birimlerinin bulunmaması ve otopark ihtiyacının parsel bünyesinde karşılanması kaydıyla 1. ve 2. bodrum katlarda, bu fonksiyonlara hizmet edecek şekilde yapılan konferans salonu, toplantı salonu, tiyatro, müze, sanat galerisi, teknik odalar, personel soyunma-giyinme odaları, personel yemekhanesi, tesis yönetimi ile ilgili idari birimler, spor merkezi, spa, yüzme havuzu, kütüphane, mescit, yemek salonu, balo salonu, ameliyathane, morg, laboratuvar, görüntüleme merkezi, yoğun bakım ünitesi, temizlik odaları vb. birimler yapılabilir, emsale dahil değildir. Bu alanlarda doğal zemin kotu üzerine çıkan kısımlarda TAKS değeri aşılamaz. Turizm tesislerinde bağımsız bölüm oluşturmamak kaydı ile tesise hizmet edecek şekilde ticari birimler yer alabilir. Zemin kat yüksekliği 7 metreye kadar yapılabilir.

İmar planında donatı alanı olarak ayrılan alanlar, (yol, yeşil alan, park alanı, çocuk bahçesi alanı, okul alanları, sağlık alanları, belediye hizmet alanı, idari tesis alanı, yönetim merkezi alanı, teknik altyapı alanı, sosyal kültürel tesis alanı, spor tesis alanı, otopark alanı, toplu taşıma alanı ve triyaj alanları vb. kamu kullanımına ayrılmış tüm alanlar) kamu eline bedelsiz geçmeden parselin imarlı kısımlarında uygulama yapılamaz.

Bu plan notu ile meri plan notları arasında çelişki olması halinde tasdik tarihinden önce ruhsat işlemleri başlatılmış, devam eden veya tamamlanmış yapılar hariç olmak üzere bu plan notları geçerli olacaktır.  İskan (yapı kullanma izin belgesi) sürecini tamamlamamış yapılarda geçerli olacaktır. Yapı kullanma izin belgesi almış yapıların 1. ve 2. bodrum katlarında uygulanır.

ÖZEL HÜKÜMLER

1. KONUT ALANLARI

1.1- İmar uygulaması görmeyen parsellerde uygulama 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. Maddesi’ne göre yapılacak olup, bu alanlarda yapılacak olan uygulamanın etaplar halinde yapılması durumunda etaplar arası Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) farkı en fazla yüzde 5 oranında olmak kaydı ile etap sınırları ilçe belediyesi tarafından belirlenebilir.

1.2.- Ayrıntılı yapılaşma koşulları 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları’nda belirlenecek olup emsal değerleri net parsel üzerinden verilecektir.

K1 RUMUZLU KONUT ALANLARI

1.3.- K1 Rumuzlu Konut Alanlarında yoğunluk 450 ki/ha’dır. Ancak bu alanlarda tevhit veya imar parseli oluşturularak elde edilen;

300 m2 -1000 m2 arası olan parsellerde yoğunluk 550 ki/ha,
1000 m2 – 3000 m2 arası olan parsellerde yoğunluk 600 ki/ha,
3000 m2 üstü parsellerde yoğunluk 650 ki/ha olarak uygulanacaktır.

1.4- K1 Rumuzlu Konut Alanları’nda 1000 m2’den küçük parsellerin bir araya gelerek tevhidi sonucu oluşacak;

1000 m2’den büyük parsellerde yoğunluk 650 ki/ha,
2000 m2’den büyük parsellerde yoğunluk 700 ki/ha,
3000 m2’den büyük parsellerde yoğunluk 750 ki/ha olarak uygulanacaktır.

Bu planın onayından sonra ifrazen oluşan parsellerin tevhid edilmesi halinde 1.4. maddesindeki hükümler uygulanamaz.

1.5.- K1 Rumuzlu konut alanlarında Hmaks 30.50 metredir.

1.6.- K2 Rumuzlu konut alanlarında yoğunluk 900 ki/ha, Hmaks: 30.50 metredir.

1.7.- K3 rumuzlu konut alanlarında yoğunluk 250 ki/ha’dır.

2. KENTSEL ÇALIŞMA ALANLARI

TİCARET ALANLARI: T, T1, T2, T3

2.1.- Plan bütünlüğü çerçevesinde yer alan, bu plandan önceki planlara göre ruhsatlara uygun olarak yapılan mevcut binaların, tevsii yapılmaması, çevre kirliliğine yol açmaması, ilgili kurumların uygun görüşlerinin olması koşulları ile ekonomik ömürlerini tamamlayıncaya kadar mevcudiyetlerini sürdürebilirler.

2.2- Bu alanlarda uygulama avan projeye göre yapılacaktır.

T RUMUZLU TİCARET ALANLARI

2.3.- T Rumuzlu Ticaret Alanları’nda günlük ve haftalık ihtiyaçlara cevap verebilecek ticaret ve hizmet fonksiyonları yer alabilir. Maks. KAKS=1.00, MaksH=15.50 metredir.

T1 RUMUZLU TİCARET ALANLARI

2.4.- T1 rumuzlu Ticaret Alanlarında günlük ve haftalık ihtiyaçlara cevap verebilecek ticaret ve hizmet fonksiyonları yer alabilir. Maks KAKS=1.50, MaksH= 15.50 metredir.

T2 RUMUZLU TİCARET ALANLARI

T2 rumuzlu Ticaret Alanlarında, iş merkezleri, ofis-büro, çarşı, çok katlı mağazalar, katlı otoparklar, alışveriş merkezleri ile otel, motel, vb. gibi konaklama tesisleri ile sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu gibi kültür tesisleri ve lokanta, restoran, gazino, düğün salonu gibi eğlenceye yönelik kurumlar, yönetim binaları, banka finans kurumları ile özel eğitim (yüksek öğrenim hariç) özel sosyal tesis ve özel sağlık tesisleri gibi yapılar yapılabilir.

500 m2’ye kadar olan parsellerde Maks. Emsal=1.25, HMaks=30.50 metre,
500 m2 ile 1000 m2’ye kadar olan parsellerde Maks Emsal=1.50 HMaks=30.50 metre,
1000 m2 ve üzeri büyüklükte olan parsellerde Maks Emsal=1.75 HMaks=30.50 metre olarak uygulanacaktır.

T3 RUMUZLU TİCARET ALANLARI

2.6.- T3 rumuzlu Ticaret Alanlarında; iş merkezleri, ofis-büro, çarşı, çok katlı mağazalar, katlı otoparklar, otel, motel, vb. gibi konaklama tesisleri ile sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu gibi kültür tesisleri ve lokanta, restoran, gazino, düğün salonu gibi eğlenceye yönelik kurumlar, yönetim binaları, banka, finans kurumları yer alabilir. Maks. Emsal=0.80, Hmaks=15.50 metredir.

KONUT + TİCARET ALANLARI

2.7- Konut+Ticaret alanları yola cephesi ilk parseller olup sınır şematiktir. Sınır 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nda netleşecektir. Bu alanlarda binaların zemin katları ticaret olarak kullanılacaktır. Normal katlar, ticaret veya konut olarak kullanılabilir. Yola cepheli ilk parsellerin tek başına yapılaşamaması durumunda arka ya da yan parsel ile tevhit halinde Konut+Ticaret olarak kullanılabilir. Bu alanlar dahil olduğu, konut alanının yapılaşma şartlarına tabidir. Bu alanlarda perakende ticaret, büro, muayenehane, dernek, çeşitli kurum şubeleri vb. hizmet kullanışları, özel sağlık tesisleri, özel sosyal tesis, tesisler, özel eğitim tesisleri (yüksek öğrenim hariç) ve küçük esnaf faaliyetleri vb. yer alabilir. Ticaret+Konut fonksiyonu verilen aksa cepheli binalar dışında kalan binalar konut olarak kullanılacaktır.

PENDİK ŞEYHLİ NAZIM İMAR PLANINI BİLGİSAYARINIZA İNDİRMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN!

imarpanosu.com