Sahte tapu ve vekalete karşı dijital işbirliği

Sahte vekaletle mülk satışına karşı Tapu Kadastro ve Noterler Birliği harekete geçti. İki kurumun oluşturduğu ortak altyapı ile satış sırasında tapu görevlisi vekaletin sahte mi yoksa gerçek mi olduğunu anında görebilecek ve müdahale edebilecek.

Tapu dairelerinde sahte vekaletle mülk satışının önüne geçmek isteyen Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Türkiye Noterler Birliği ile işbirliğine gitti. Bilişim Hukuku Kurultayı’nda Hürriyet’ten Eray Görgülü‘ye konuşan Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, “Kurduğumuz ortak altyapıyla tapu görevlisi, vekaletin sahte olup olmadığını anında görecek. Çalışmalar tamamlandı, sistemin gerçek zamanlı testleri yapılıyor” dedi.

Türkiye Bilişim Derneği’nin İzmir’de düzenlediği 5. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı’nda kişisel verilerin korunmasından, bilişim suçlarına kadar birçok konu, hukukçu ve bilişimciler tarafından tartışılırken, kurumlar da bu yöndeki çalışmalarını paylaştı.

PROTOKOL İMZALANDI

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, tapu dairelerinde yaşanan sahtecilik olaylarının önüne geçebilmek için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’yle veri paylaşımına yönelik bir protokol imzaladıklarını söyledi. Cin, şu anda gerçek zamanlı testleri yapılan ve yakın zamanda hizmete girmesi beklenen sistemle ilgili şunları söyledi:

“Noterlik bilgi sistemini kurduktan sonra noterlerde yapılan işlemlerin merkezde toplanmasını sağladık. Türkiye haricinde de, 200 konsoloslukta yapılan bütün işlemler anlık olarak bir merkezde toplanıyor. Hannover’de verilen vekalet, 2 dakika içerisinde Türkiye’nin her yerinden görülebilir hale geldi. Bunu bir adım öteye taşıdık ve karşılıklı teyit mekanizmasını geliştirdik. Şu an birçok kurumla bunu yapıyoruz.”

VEKALETİ SİSTEMDEN KONTROL EDECEK

Yakın zamanda Tapu Kadastro ile Karayolları genel müdürlükleriyle de işbirliğine başlayacaklarını söyleyen Cin, “Noter neden evrak üretir, bir başka kurum ya da kuruluşa verilmek üzere. Tapu dairelerinde yaşanan sahtecilik olaylarını da bu sistemle önlemiş olacağız. Tapu diyor ki; ‘A kişisi bana vekaletle mülk satışı için başvurdu. Bu vekaletin doğru olup olmadığını teyit etmem lazım. Bu noktada, kurduğumuz ortak altyapıyla tapu görevlisi Noter Bilgi Sistemi’ne girecek ve bu vekaletin doğruluğunu tespit edecek” diye konuştu.

Karayolları’nda da yaşanan bir başka sahteciliğin ise istimlak edilen yoldaki araziler için sahte tapu ya da vekaletle Karayolları’na başvuru yapıp para alanlar olduğunu dile getiren Cin, şöyle konuştu: “Karayolları da aynı şekilde söz konusu belgelerin doğruluğunu Noterlik Bilgi Sistemi üzerinden teyit edecek. Her iki çalışmanın da altyapısı hazır, şu anda gerçek zamanlı testleri yapılıyor. İki kurum da hazırlıklarını tamamlamak üzere, çok yakında bu sistemi hizmete açacağız.”

KOSGEB DE DİJİTALE GEÇİYOR

Kamu kurumlarının bu tür projelerde yaptıkları işbirliğinin önemine dikkat çeken Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe de, şunları söyledi: “Hükümetin eylem planında var olan ‘Dijital Türkiye’ hedefi için bizler de bilişimciler olarak elimizden geleni yapıyoruz. Gelişen teknoloji, hayatımızı da değiştiriyor ve bir yandan da bu değişime ayak uydurmak zorundayız. Kamu kurumları da bu yeniliklerinde başarılı olabilmeleri için birlikte hareket etmeli. Özel sektör, kamu ve akademik dünya birlikte hareket ederse, vatandaşın hayatına yansıyan bu tür projelerde daha hızlı ve daha başarılı sonuçlar alırız. Örneğin pazartesi günü KOSGEB yetkilileriyle bir görüşmemiz olacak, bizi ziyaret edecekler. Dijital dönüşüm konusunda teşvik ve desteklerle ilgili görüşlerimizi anlatacağız. Bu işbirlikleriyle dijital dönüşümü hayata geçireceğiz.”

Hürriyet