Slash Architects’ten doğa dostu ofis tasarımı: The Business Year

 

İç mekan tasarımı Mimar Şule Ertürk Gaucher ve Mimar İpek Baycan öncülüğündeki Slash Architects imzasını taşıyan The Business Year Office, plaza hayatının dezavantajlarını, sıcak ve samimi detaylar ile doğa dostu bir tasarım kurgusunda eriterek, avantaja dönüştürüyor.

Mimari, iç mimari ve kentsel tasarım alanlarında pek çok ödüllü projeye imza atan Mimar İpek Baycan ve Mimar Şule Ertürk Gaucher liderliğindeki Slash Architects tarafından İstanbul Beşiktaş’taki Barbaros Plaza’da tasarlanan medya ofisi The Business Year, şehir manzarasına hakim konumu ve plaza hayatının mesafeli ve soğuk algısını ortadan kaldıran sürprizli ve canlı detaylarıyla ilgi çekiyor.

The Business Year firmasının değişen kurumsal kimliği ve imajı ile uyumlu bir ofis ortamı yaratmanın yanı sıra bahçeli, müstakil bir villadan plazaya taşınma durumunun yaratabileceği yabancılık hissiyle baş etmek Slash Architects için tasarımı biçimlendiren önemli girdiler arasında yer almış.

The Business Year Office’te, sıcak, yaratıcı ve doğa dostu bir ortam yaratmayı amaçlayan Mimar İpek Baycan ve Mimar Şule Ertürk Gaucher, üç cephesi Boğaziçi ve kent manzarası ile çevrili ofisin uluslararası yapısına ve işleyişine uygun çalışma bölüntüleri oluşturmayı hedeflemiş. Derginin editörlerinin ve tasarımcılarının bulunduğu bölümlerin açık ofis mantığındaki ortak çalışma alanlarında çeşitlilik sağlamak en önemli hedeflerden biri olmuş. Ofisin beyni olan ‘üretim’ grubunun yer aldığı açık ofiste tasarlanan “Meet-Up Room”, “Open Research Library” ve “Idea Wall” sayesinde de ekip çalışmasının güçlenerek üretim sürekliliğinin sağlanması hedeflenmiş. Ortak çalışma alanlarının yanı sıra, sirkülasyon alanları ve sosyal alanlarda yer alan nişler de ofisin ihtiyaçlarına yönelik fonksiyonel tasarımlarla canlandırılmış. Koridorlarda yer alan “Kitchenette”, “Lounge Point” ve “Printing Point” gibi donatılarla, ofis çalışanlarının bir yandan soluklanırken bir yandan da sosyalleşmesi amaçlanmış.

The Business Year Office’in iç mekan kompozisyonunun manzara ve gün ışığından maksimum verimde faydalanacak şekilde geliştirilmesi, planlama ve konfigürasyona önemli bir parametre oluşturmuş. Yapının çeperlerindeki atıl alanlarda 360 derece manzaraya bakarak ayakta çalışılabilecek noktasal tasarım elemanları ile canlılık sağlanırken, tasarlanan mobilyalarda ve kullanımlarda medya iletişim ofisinin kimliğini yansıtacak nüanslar, mobilya detaylarında kitaplıklarla ve basılı görsellerle kendini göstermiş.

The Business Year’ın daha önceki ofisinde müstakil ve yeşille iç içe yaşam alışkanlıkları ve natürel kurgu, çeşitli ve nitelikli peyzaj elemanları ve bitkilerle oluşturulan geçirgen ve yarı geçirgen seperatörlerle yeni ofiste de devam ettirilmiş. Giriş bölümünde yer alan logo duvarına yerleştirilen teraryum’lardan başlayarak tüm ofiste kendini gösteren yeşil dokunuşlar, mobilyalarda yer alan saksı detaylarına kadar tasarımın önemli bir parçası olarak ele alınmış.

Yalnızca bitkisel detaylarla sınırlı kalmayan doğa dostu tasarım anlayışı, tercih edilen doğal ve sürdürülebilir malzeme seçimiyle de ofisin tüm bölümlerinde kendini göstermiş. Zeminde kullanılan organik vinilden, masalarda tercih edilen doğal meşeye kadar tüm malzeme seçimlerinde ofisin yeşil kimliğiyle bütünleşen bir yaklaşım sergilenmiş.

SLASH ARCHITECTS

Slash Architects kentsel bağlamda mekan üretim biçimlerini araştıran, mimarlığı kentsel, işletimsel ve mekansal potansiyelleri ortaya çıkartmak için ara yüz olarak kurgulamayı hedefleyen bir mimari oluşumdur. Tasarlanabilir her konu ve ölçeği girift bir şekilde ele alarak, hepsine aynı hassasiyette yaklaşımı önemser. Mimari mekan üretimindeki yaklaşımını, tipolojilerinin yeniden düşünülmesi ve kent bağlamı içinde yeniden yazılması yönünde geliştiren Slash Architects, 2013 yılından bu yana farklı ölçeklerde proje geliştirmektedir.

Mimarlık pratiğini mimarlığı besleyen bütün tasarım kanallarını birleştirerek ele alan ofis, ismini “slasher” kavramından alır. Günümüzde “slasher” kavramı, farklı uzmanlıkları bünyesinde barındıran ve bu şekilde daha bütüncül tasarımlara ulaşmayı hedefleyen bir yapıyı ifade eder. Çağdaş mimarlığı “tek kişinin elinden çıkan” bir üretim olmaktan öte, daha bütüncül ele alınması gereken farklı vasıf ve deneyimlerin ortak ürünü olarak ortaya koymayı hedefler.

2013 yılında Şule Ertürk Gaucher ve İpek Baycan Glaister tarafından “glaisterllgaucher architects” adı altında kurulan ve çeşitli ortaklıklarla kendini çoklamayı hedefleyerek kurumsal kimliğini yenileyen Slash Architects, kentsel tasarım, mimari, iç mimari ve uygulama alanlarında çalışmalarına devam etmektedir.

2015 yılında Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması’nda alınan “Mansiyon Ödülü” ve Antalya Kepez Belediyesi Turgut Cansever Ulusal Mimarlık Yarışması’nda alınan “Birincilik Ödülü”, 2014 yılında TAK – Tasarım Atölyesi Kadıköy’ün düzenlediği Kıyı Köşe Yarışması’nda alınan “Birincilik Ödülü”, 2010 yılında Kızılay Meydanı ve Çevresi Kentsel Tasarım Ulusal Fikir Yarışması’nda alınan “Mansiyon Ödülü” ve Compasso Volante Uluslararası Yarışması’nda alınan “Mansiyon Ödülü” Slash Architects’in önemli başarılarından bazılarıdır.