artas

970x250

artas 1.alt .320x100 1 2

TOKİ Tarımköy projesinde son durum ne? Bakan açıkladı!

TOKİ Tarımköy projesinin İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerden kırsal bölgelere, köylere dönmek isteyenler için hayata geçirildiğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarımköy projesinde son durumu açıkladı. İşte TOKİ Tarımköy detayları ile o açıklama...

TOKİ Tarımköy projesi ile İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerdeki yükün hafifletileceğini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarımköy projelerindeki son durumu açıkladı. Peki Tarımköy projesi ile hangi ilde kaç köy konutu inşa edildi? Bakan Kurum’un TOKİ Tarımköy projesi açıklaması ve son durum bilgileri şöyle…

TOKİ TARIMKÖY İLE İSTANBUL’UN YÜKÜ HAFİFLEMELİ

Deprem konutlarının temel atma töreni için bulunduğu Arnavutluk’ta basına açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, TOKİ Tarımköy projeleri ile ilgili de önemli bilgiler paylaştı.

Hürriyet Gazetesi‘nden Gülistan Alagöz‘ün haberine göre; İstanbul’un yükünün hafifletilmesi gerektiğini belirten Bakan Kurum, “Şehirlere üniversite, hastane iş imkanı gidince ve insanların hayat kalitesini arttıran projeler yapılınca İstanbul’a göç yavaşlıyor. Bizim hedefimiz bu. Şehirlerin ihtiyacı ve vatandaşın talebine göre her ile farklı yatırımlar yapıyoruz. Şehir hastaneleri, üniversiteler, sanayi bölgeleri yatırımları, millet bahçeleri ve sosyal konutlar ile önemli bir gelişme de sağladık ” dedi.

TOKİ Tarımköy projesinde son durum!

Kırsala dönmek isteyenler için Anadolu’da Tarımköy ve ahır projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Kurum, “45 ayrı projede 7 bin Tarımköy konutunun yapımını tamamladık. Elazığ’da 1.515, Malatya’da 654 Tarımköy tipi konut ve ahır projesinin çalışmalarını yürütüyoruz” diye konuştu.

TOKİ Tarımköy projesi nedir?

TOKİ’nin resmi internet sitesinde “Tarımköyler” başlığı altında şu bilgiler yer alıyor:

“1980’lerden bu yana Türkiye nüfusunun neredeyse %18’i kentlere göç etmiştir. TOKİ’nin kentsel alanlara yönelik çalışmalarının odağında, bu nüfus hareketinin yol açtığı kriz yer almaktadır. Bu gidişi bir nebze de olsa durdurmak amacıyla TOKİ, kültürel dokuyu bozmadan, kent merkezlerinde bulunan altyapı olanağını ve sosyal tesisleri köylere götürmektedir. Gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) büyük bir ölçüde tarım ve hayvancılık sektörüne dayandığı Türkiye’de TOKİ, kırsal yerleşimlerin süregiden nüfus kaybı sorununa karşı, bölge sakinleri için çağdaş alternatifler sunma çabası içindedir.

TOKİ tarafından geliştirilen Tarımköy Projeleri ile köylerde ve kırsal alanlarda yaşayan insanların geçim kaynaklarının geliştirilmesi, yerel halkın iş görmede örgütlenmesi, ülke içinde ve dışında pazarlanabilir nitelikte tarımsal ürünlerin üretilmesi, işlenmesi, değerlendirilmesi, depolanması, bozulmadan saklanması, oluşturulacak şirket veya kooperatifler aracılığı ile pazarlanması, üretim ve verimliliği geliştirici bilgi ve yüksek teknoloji yaratılmasına yönelik üreten köylüler oluşturulması ve atıl duran veya verimli kullanılamayan köy kaynaklarının devletin yönlendirmesi ve kamu imkanları çerçevesinde desteklenerek işler hale getirilmesi, buna paralel olarak sosyal yaşamlarının iyileştirilmesi ve köy mimarisinin geliştirilmesi, yöresel mimarinin korunup yenilenmesi, halkın yerinde iskanı, sağlıklı yaşanabilir konutlara kavuşturulmasına yönelik projeler oluşturularak şehre göçün önlenmesini sağlamak; kurum ve kuruluşlarının mevcut imkanlarını bir araya getirmek, iş birliğini geliştirip güçlendirmek, mevcut kaynaklarının verimli kullanılması amaçlanmaktadır.

TOKİ ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün işbirliği sonucu, baraj ya da benzeri altyapı projelerinin inşası için arazileri istimlak edilmiş olan köylülere yönelik yeni yerleşim alanları üretilmektedir. Köylülerin daha önce uyguladıkları tarım ve hayvancılık faaliyetlerine uyumlu bir alana yerleştirilmelerine özel olarak özen gösterilmektedir. Ayrıca İdarenin, talep örgütlenmesine dayalı projelendirme çalışmaları biçiminde de uygulamaları mevcuttur. Bu modelde bir ilin belediye ya da valilikler düzeyindeki yetkili mercileri, sakinlerinin geçim kaynaklarını ve olanaklarını iyileştirmek üzere TOKİ’ye başvuruda bulunabilmektedir. Başvurular, ekonomik ihtiyaçlara ve bölgenin yakın gelecekte bir doğal afetten etkilenme riski gibi faktörlerden oluşan ölçütlere bakılarak değerlendirilmektedir. İdare konut satın almak için başvuruda bulunan vatandaşların sayısının satış kriterleri çerçevesinde yeterli olması durumunda inşaat sürecini başlatmaktadır.”

Hürriyet – TOKİ