‘Uluslararası Gürültü Farkındalık Günü’nde gürültünün etkileri konuşulacak

‘Uluslararası Gürültü Farkındalık Günü’ kapsamında, TAKDER ve İZODER işbirliği ile İstanbul’da bir dizi etkinlik düzenlenecek. İTÜ Taşkışla’da tüm gün sürecek panelin farklı oturumlarında, alanında uzman isimlerin katılımıyla gürültünün hayatımıza etkileri tartışılacak.

Dünya çapında, insanların sağlık ve refahı için gürültü farkındalığını arttırmak amacıyla, ilk kez 1996 yılında başlatılan ve her yıl Nisanayında bir Çarşamba günü gerçekleştirilen ‘Uluslararası Gürültü Farkındalık Günü’kapsamında; Türk Akustik Derneği – TAKDER ve Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği– İZODER işbirliği ile “Gürültünün Hayatımıza Yansımaları” başlığı altında bir panel gerçekleştirilecek.

26 Nisan Çarşamba günü İTÜ Taşkışla’da düzenlenecek etkinlik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, TAKDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Sevtap Yılmaz, İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pelesen tarafından yapılacak konuşmalarla başlayacak, panelde yer alan dört oturumda gürültü sorunu farklı açılardan masaya yatırılacak.

“Gürültü ve İnsan”başlıklı oturumda, Prof. Dr. Ahmet Ataş (İstanbul Üniversitesi Odyoloji Bölümü Başkanı), Prof. Dr. Müjgan Şerefhanoğlu Sözen (Yıldız Teknik Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi) veDr. Gönül Erdal (Psikiyatri Uzmanı) konuşmacı olarak yer alacak.

“Gürültüyle Mücadelede Ülkemizde Mevcut Yasal Durum”başlıklı oturumda ise;Atila Erenler (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı), Fatih Erol (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü) ve Nuray Hüsmen (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Gürültü ve Titreşim Yönetimi Şube Müdürlüğü) gibi uzman isimler konuşacak.

Öğleden sonrakiModeratörlüğünü Prof. Dr. Ahmet Güney’in yapacağı “Ses Yalıtımı İle Sessiz Şehirler Yaratmak”başlıklı oturumda; etkinliğin de sponsorları olan Basf, Filli Boya-Capatect, İzocam, Knauf, Knaufinsulation, Ravaber ve Şişecam yetkilileri kürsüye çıkacak.

Günün son oturumu “Binalarda Gürültü Problemleri”nde ise SİYODER (Site ve Apartman Yöneticileri Derneği) Onursal BaşkanıOzan Özen ve İZODER Ses Yalıtımı Komisyonu Başkan Yardımcısı Volkan Dikmen konuşmacı olarak yer alacak.

Etkinlikler, İZODER Yönetim Kurulu Üyesi Harun Hasyüncü ve TAKDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Sevtap Yılmaz’ın konuşmalarıyla son bulacak.

İZODER

1993 yılında yalıtım bilincini Türkiye çapında yaygınlaştırmak amacıyla kurulan İZODER Isı, Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği, yalıtım konusunda kamuoyunu ve sektörü bilgilendirmeyi , bilinçlendirmeyi amaçlayan ve bu doğrultuda ısı, su, ses ve yangın yalıtım malzemeleri üreticilerini, satıcılarını, uygulayıcılarını bir çatı altında toplayan bir sivil toplum kuruluşudur. Kasım 2016’da düzenlediği ‘Ses Yalıtımı Zirvesi’ ile gürültü kirliliğine karşı farkındalık seferberliği başlatarak Türkiye’de bir ilke imza atan İZODER, kontrolsüz ses ve gürültü kirliliği konusunda kamuoyunu bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyor.

TAKDER

Türk Akustik Derneği, üniversite öğretim üyelerinden oluşan bir grup tarafından 1992 yılında kuruldu. Türkiye’de akustikle ilgili çeşitli alanlarda çalışan, araştırma‐uygulama yapan kişiler arasında iletişim ve işbirliğini sağlamak, akustik ile ilgili konularda kamuoyunu bilgilendirmek, ilgili kılmak ve uyarmak derneğin başlıca hedefleridir. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Prof. Dr. Sevtap Yılmaz’ın yaptığı Türk Akustik Derneği, üyesi olduğu Avrupa Akustik Derneği’nin çağrısına uyarak çeşitli etkinlikler planlamaktadır;

*Avrupa Akustik Derneği tarafından ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin katılabileceği, “Sounds of My Place” yarışması Türkiye’de de duyurulmuştur ve Türk Akustik Derneği, yarışmanın ulusal temsilcisidir.

*24 Nisan 2017’de Brüksel’de Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Komisyonu, Avrupa Çevre Ajansı,
Avrupa ülkelerinden resmi yetkililer ve ulusal derneklerin katılacağı ve Avrupa’da gürültü
politikalarının geleceğinin tartışılacağı konferansa Türk Akustik Derneği de katılacaktır.

Avrupa Akustik Derneği

Avrupa Akustik Derneği (European Acoustics Association ‐EAA) 1992’de, Avrupa’da akustiğin farklıalanlarının hem teknoloji hem uygulama açısından gelişimini desteklemek amacıyla kurulmuştur. Derneğe32 ülkeden ulusal akustik dernekleri üyedir ve Avrupa çapında 9000 bireysel üyesi bulunmaktadır. Uluslararası Gürültü Farkındalık Günü (International Noise Awareness Day ‐ INAD) kapsamında, Avrupa Akustik Derneği her yıl bu kutlamalara çeşitli etkinlikler düzenleyerek katılmakta ve özellikle toplumlarda bu konuya karşı en korunmasız olan gençlerin durumu vurgulanmaktadır. Ayrıca Avrupa’daki ulusal akustik dernekleri de ulusal etkinlikler düzenlemektedirler. 2017 yılı için Avrupa Akustik Derneği, hem üyesi olan tüm ulusal akustik derneklerini içine alacak, hem de Avrupa Komisyonu ve Avrupa Çevre Ajansı ile işbirliği kurulacak etkinlikler planlamaktadır.