artas

970x250

artas 1.alt .320x100 1 2

Yavuz Işık: Türkiye hala depreme hazır değil

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, 1999 yılında yaşanan 17 Ağustos Depremi’nin 16. Yıldönümünde, Türkiye’nin hala depreme hazır olmadığına tekrar dikkat çekti.

Tehlikenin sanılandan daha büyük olduğuna ve üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen hala bir “deprem bilinci” oluşturulamamasına dikkat çeken Işık, kentsel dönüşüm çalışmalarının deprem araştırmalarına uygun olarak hızlanması gerektiğine dikkat çekerek KGS belgeli kaliteli hazır betonun kullanımının olası bir depremde birçok hayat kurtaracağı da ekledi.

Birliğin Başkanı Yavuz Işık yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Öncelikle 17 Ağustos Depremi’nde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımızı saygıyla anıyoruz. Türkiye nüfusunun yüzde 95’i deprem bölgelerinde yaşıyor. Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan risk tespiti ve yıkımlarda İstanbul başı çekiyor. İstanbul’da 27 adet “Riskli Alan” var. Şehirde bugüne kadar maalesef riskli binaların yaklaşık %15’i yenilenebildi. Bunun yanı sıra neredeyse 7 milyondan fazla konut depreme dayanıksız. Depremle ilgili yapılan açıklamalar ise büyük depremin çok da uzak olmadığını gösteriyor. Bu da işin aciliyetini gösteriyor.

Bundan 16 yıl önce maalesef ihmalkârlığın ve umursamazlığın sonuçlarını çok acı ödedik. On binlerce vatandaşımız yaşamını yitirdi. Uzmanlar defalarca İstanbul’da büyük bir deprem olacağı ile ilgili uyarılarını yeniliyor. Peki ne kadar hazırız? Depreme karşı Türkiye’de sağlam ve sağlıklı kentleşme yolunda önemli adımlar atan THBB olarak, depreme dayanıklı yapılar için tüm malzemelerde olduğu gibi hazır betonun da üretim sürecinin tamamını kapsayacak şekilde denetlenmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Bu hususta THBB üyelerinin ürettiği KGS belgeli kaliteli hazır betonun kullanılması büyük önem teşkil ediyor.” dedi.

Sanılandan daha büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalacağımızı yineleyen Yavuz Işık, “Marmara Denizi’nin dibinde tespit edilen gaz ve su sızıntıları tehlikenin ne ölçüde büyük olduğunu bize kanıtlar niteliktedir. Kentsel dönüşüm konusunda ciddi kararlar alınması, bu kapsamda yapılacak çalışmaların deprem bilinci ile deprem araştırmalarına uygun olarak daha da hızlandırılması gerekiyor.” dedi.

Dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinde yer alan Türkiye’de depremin hayatımızın bir gerçeği olduğuna dikkat çeken Işık, sözlerine şöyle devam etti; “THBB olarak hem üyelerimiz hem de kamuoyu için depreme dayanıklı yapı tasarımı ve hazır beton uygulamalarını konu alan bilgilendirmeler yapıyoruz. Diğer taraftan ise üyemiz olan şirketlerin çalışanlarını olası bir depremde acil müdahale edebilmeleri için eğitiyoruz. Son olarak İstanbul Kalkınma Ajansı’nın deprem sonrasında müdahale kapasitesini geliştirmek amacıyla verdiği fon kapsamında AKUT ile işbirliği içinde üyelerimiz için bir tatbikat düzenledik.” dedi.

Türkiye Hazır Beton Birliği Acil Müdahale Gönüllüleri

Türkiye Hazır Beton Birliği, “THBB Bünyesinde İstanbul’da Olası Bir Afet Durumunda İlk Müdahaleyi Yapacak Kurumsal Kapasitenin Oluşturulması” projesi ile İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan almaya hak kazandığı fon ile üyeleri için bir deprem tatbikatı düzenledi.

tatbikat

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın yaşam ve mekan kalitesi yüksek güvenli İstanbul şehrini yaratmak üzere; riskli bölgelerin tanımlanması ve risk azaltmada afet yönetimi konusunda kurumsal kapasitenin arttırılmasına yönelik afet yönetim sisteminin etkinleştirilmesi için hazırlanan “Afetlere Hazırlık” projesi kapsamında, AKUT tarafından THBB üyelerine 128 saatlik 7 farklı başlıkta verilen eğitim (Yangın Güvenliği ve Yangına Müdahale Eğitimi, Kapalı ve Kısıtlı Alan Eğitimi, Yüksekte Çalışma Eğitimi, Afet Organizasyonu, Enkaza Yaklaşma ve Enkaza İlk Müdahale Eğitimi, Teknik Kurtarma Malzemeleri ve Acil Durum Lojistiği Eğitimi, İlkyardım Eğitimi, Acil Durum Yöneticisi Eğitimi) sonucunda tatbikat gerçekleştirildi.