Yazlık evler ve gayrimenkul yatırımı

Okullar tatil oldu ve bir yaz telaşı başladı. Yazlık ev sahibi olanlar, evlerinin bakım onarımından endişe ederken yazlık sahibi olmayanlar sezonluk kiraların yüksekliğinden yakınıyorlar. Gayrimenkul yatırımı açısından bakarsak yazlık ev ne anlama gelir, nasıl daha iyi sonuçlar elde edebiliriz konusunu araştıracağız…

samimkk
Samim HATİPOĞLU Kronos Gayrimenkul Kurucu Ortağı

  Yazlık ev kavramı ülkemizde çok eskilere gider. Padişahlar, Boğaziçi‘nde yazlık küçük saraylar, kasırlar inşaa ettirerek, sıcak yaz aylarında daha serin ve rahat mekanlara gitmeyi tercih ederlerdi. Antik Roma‘da ise villa kavramını soylu aileler ortaya çıkarmıştı. Roma’nın karmaşasından uzak, bahçeli evlere verilen villa adı, günümüzde bizim dilimize bile girmiştir.

Yazlık evlerden oluşan muhitlere büyüklerimiz sayfiye derlerdi. Istanbul’un ilk sayfiyesi Anadolu yakası olmuştur. Boğaz Köprüsü‘nün yapılmasından sonra sayfiye özelliğini yıllar içerisinde yitiren Anadolu yakasının yerine daha uzakta, şehrin iki ucunda Bayramoğlu, Kumburgaz gibi muhitler aldı…Hava ulaşımının gelişmesi ve ucuzlaması ile ise Bodrum, Marmaris, Fethiye, Çeşme, Ayvalık gibi yerler sayfiye olarak kullanılmaya başlandı.

İnşaat maliyeti olarak baktığınız zaman sayfiye ile şehir arasında fazla maliyet farkı bulunmamaktadır. Arsa maliyetleri ise popüler sayfiye yerlerinde yükseldiğinden dolayı, yazlık ev fiyatları el yakmaktadır. Eskiden kullanılan kooperatif modelinin popülerliğinin yitirmesi ile müteahhitler tarafından yapılan daha çağdaş, modern ama aynı şekilde yüksek maliyetli evlerle karşı karşıyayız.

Geçtiğimiz günlerde önemli bir Arap fonunun başkanı yeğeni için 100.000 dolar maliyetli bir yazlık ev benden sordu. Küçük bir araştırma yaptım ve popüler sayfiye mekanlarında bu fiyatlara kaliteli yeni bir ev bulamadım.

Sezon bakımından 3-4 aydan fazla kullanılmayan yazlık evler, ilk alım fiyatının yanında bahçesi ve bakımı ile de yüksek bir maliyet oluşturmaktadır. Ülkemizde yaşam standartı artsa da, gene de özellikle bazı sayfiye yerlerindeki ev fiyatları İstanbul ve İzmir‘i geçmiştir.

YAZLIK EVDE METREKARE HESABI

Arzın azlığından kaynaklanan bu evleri geçersek, gene de ekonomik kullanım ve fayda kavramı olarak baktığınız zaman bana göre yazlık ev fiyatları, metrekare satış fiyatı olarak aynı sınıf ve kalitedeki kışlık ev fiyatlarının yarısını geçmemelidir. Yani şu anda oturduğunuz kışlık evin metrekare satış fiyatı 5.000 TL ise yazlık evin metrekare satış fiyatı 2.500 TL’yi geçmemelidir.

Yazlık evlerin çoğu güneyde villa tarzı olduğu için bahçe ve bakım masrafları da yükselmektedir. İlk başta cazip gelse, büyük bahçeli evlerden kaçınmanızı tavsiye ederim. Ülkemizde su ve elektrik fiyatları dünya ortalamalarının çok üzerindedir. Aynı şekilde bahçe aydınlatmalarınızı güneş enerjili modellerden kullanmanızı, artezyen kuyusu olan yerleri tercih etmenizi tavsiye ederim.

Sezonluk olarak yazlık kiralayan ailelere ise yüksek fiyatlardan yakınmamalarını tavsiye ederim. Düşünün ki en ucuz otel odası bile normal bir konutun fiyatının 4-5 katı fazladır. Sezonluk kiraladığınız evin beyaz eşyaları, sabit giderleri ve eşyalarının aşınmasını ve doluluk oranın göz önüne aldığınız zaman, aslında yatırımcısı için bile geri dönüşü 20-25 yıllara gelir. Bu sebeple hala ülkemizde sezonluk kiralama fiyatlarının makul seviyelerde olduğunu düşünüyorum.

Özetlersek, özellikle çocuklu ailelerin tercih ettiği yazlık evlerin popülerliği devam edecektir. Yatırım ve geri dönüş değerinden çok fayda analizi yapılması daha doğru olacaktır. Yazlık ev satın alırken, içinde bulunduğu bölgedeki, yapılacak olan yeni yol, marina gibi alt yatırımlarını da göz önüne alırsanız yatırım açısından da doğru bir karar vermeniz mümkün olacaktır.

SAMİM HATİPOĞLU’NUN ÖNCEKİ YAZISI İÇİN BURAYA TIKLAYIN!

Eng. Samim Hatipoğlu, M.S.
Founding Partner / Kurucu Ortak
E-Mail: [email protected]
Web: www.krnsgayrimenkul.com
Facebook: facebook.com/samimhatipoglu.kronosgayrimenkul
Twitter: twitter.com/HatipogluSamim
Linkedin: tr.linkedin.com/pub/dir/Samim/Hatipoglu