3. Havalimanı, İstanbul Yeni Havalimanı için 154KV iletim hatlarından enerjisini karşılayacak Türkiye’nin ilk ve tek ‘Enerji Merkezi’ kuruluyor…
3. Havalimanı, İstanbul Yeni Havalimanı’nın enerji ihtiyacını karşılamak için kurulan ‘Enerji Merkezi’, orta büyüklükteki şehirlerin enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede. Ana terminal binasına Haziran ayında enerji verilecek.
Dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı projesi olan İstanbul Yeni Havalimanı’nda inşaat çalışmaları son hızla devam ediyor. Gelinen aşamada havalimanı ve havalimanı şehrinde kurulacak tüm yapılar için gerekli enerjiyi sağlayacak ‘Enerji Merkezi’nin kurulumuna başlandı. Enerji Merkezi, Sakarya, Samsun, Çanakkale, Nevşehir ve Amasya gibi orta büyüklükteki bir şehrin tüm enerji altyapı ihtiyacını karşılayabilecek özelliğe sahip olacak. Dünyanın en büyük tek çatı terminal binası, Haziran ayında iletim hattına bağlanarak enerjiye kavuşacak.
Türkiye’nin havalimanına yerli ‘Enerji Merkezi’
İstanbul Yeni Havalimanı projesi için Balıkesir’de özel olarak üretilen ve tamamen yerli cihazlarla donatılan Enerji Merkezi, TEİAŞ ve TEDAŞ’ın şehirlerin ihtiyaçlarını karşılamada kullandıkları enerji ikmal hatları ile eşdeğer altyapıyı sunuyor. İlk etapta özel sektörün yüklendiği bir projede ilk kez kullanılan 3 adet enerji ikmal sistemi devreye alınacak. Havalimanının tüm fazları tamamlandığında ise toplamda 4 adet enerji ikmal sistemi ve yedek sistemler kurulmuş olacak.
Enerji Merkezi kurulumunun proje açısından önemli bir adım olduğunu belirten İGA Havalimanları İnşaatı CEO’su Yusuf Akçayoğlu: “İstanbul Yeni Havalimanı’nı tüm dünyaya bağlayacak ve yolcu deneyimini kesintisiz kılacak Enerji Merkezi’nin kurulması, projemiz için önemli bir eşik. Enerji Merkezi’nin tamamlanması ile ana terminal binasına Haziran ayında kalıcı enerji vermeyi planlıyoruz. Trafolar, her biri 135 ton ağırlığında 3 Adet 154/34,5 KV 100/120 MVA toplam 360 MVA kurulu güce sahip olacak. Kurulan donanım, TEİAŞ üzerinden ulusal şebekeye bağlı olarak hizmet verecek. İstanbul Yeni Havalimanı’nın yıllık 250 megavatlık bir enerji ihtiyacı bulunuyor. Bu da yaklaşık 60 bin konutun ya da 2 MVA Kurulu güce sahip 180 tane fabrikanın enerji ihtiyacını karşılamaktadır. Bu bakımdan Enerji Merkezimizin kapasitesi, pek çok şehrin ihtiyacını karşılayabilecek bir altyapı sunuyor.” dedi.
Tüm fazları tamamlandığında, yıllık 200 milyon yolcuya çıkarılabilir kapasitesi ile 350’den fazla destinasyona uçuş hizmeti verecek olan havalimanımızın tüm ihtiyacını karşılayabilecek bir sistem kurduklarını belirten Akçayoğlu, bu bağlamda enerji merkezinin çok önemli olduğunu ve İstanbul’a yakışır bir havalim anı için son teknolojiye odaklandıklarını söyledi.
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı
#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024
#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş
#ÇEDBİK #YeşilBinalarZirvesi