Turizmin 3.3 milyar dolarlık kabusu

Kötü bir yaz sezonu geçirmeye hazırlanan turizm sektörünün bu yıl bankalara 2.5 milyar doları ana para 800 milyon doları da faiz olmak üzere toplam 3.3 milyar dolarlık ödemesi var.

Jeopolitik riskler, art arda patlayan bombalar sonrası pek çok ülke vatandaşının Türkiye’yi turizm alternatifleri arasından çıkarması, Rusya ile yaşanan gerilim Türk turizminde ciddi doluluk sorunu habercisi görülürken finansal olarak da turizm sektörü bu yıl epey zorlanacak. Tesislerin büyük bölümü ya açılmamayı ya da açılsa bile tesislerin belli bölümlerini açmayı planlarken, düşen cirolarla birlikte finansal kredileri nasıl döndüreceklerini de düşünmek zorunda kalacaklar. DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş bugüne kadar en az sorunlu kredinin turizm sektöründe olduğunu belirtirken, bundan sonraki süreçte ise sektörde dönmeyen kredilerde artış yaşanabileceğini ifade etti.

Ateş, bu sektöre 2-4 yılı geri ödemesiz 15 yıllık kredi verildiğini söyledi. Ateş, bu yıl turizm sektöründe daralma yaşanacağının herkesçe bilinen bir gerçek olduğunu, borçluların kredi kullandıkları bankalarına giderek yapılanma talebinde bulunabileceklerini ifade etti. Hakan Ateş, bu yıl turizm sektörünün bankalara 2.5 milyar dolar anapara, 800 milyon dolar faiz ödemesi yapacağını hatılatarak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e sözlü olarak turizmde alınması gereken önlemler olduğunun aktarıldığını kaydetti.

Bir kapı kapanıyor, öbürü açılıyor

Hakan Ateş, şunları kaydetti: “Girişimcimiz adaptasyon kabiliyeti yüksek ve yeni şartlara ayak uydurabiliyor. Bu kadar kötü şartlarda iyi işler yapılabiliyor. Tabi ki bu bir takım sıkıntıların olmadığı anlamına gelmiyor. Problemli kredilerin biraz artışını, ödememe eğilimlerinin artmasını ve belli bazı sektörlerde daralmaların yaşandığını görüyoruz. Buna mukabil otomotiv ve dayanıklı ev aletleri sektörü iyi gidiyor. Bir kapı kapanınca öbür kapı açılıyor.”

Vatan