Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kentsel Dönüşüm Kurultayı’nda konuştu
Cumhurbaşkanı Reecep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı’nda konuşuyor. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından notlar…
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı’nda konuşuyor:
“Belediye Başkanı olduğum günden beri şehrin mimarisine dikkat ediyorum. Belediye Başkanlığı dönemimde İstanbul’un dörtte üçü imar tekniği anlamında kaçaktı. Esenler Havaalanı Mahallesi’nde kentsel dönüşüm yapılan bölgeler hazırdır. Anahtarları teslim edilecektir. Esenler’de ilk kazmayı vurduğumda demiştim; bizim derdimiz yuva yıkmak değil, ailelerin daha güvenli ve huzurlu evlerde oturmasıdır.
Biz yapmak için mücadele ederken birileri de yıkmak derdinde. Ne zaman bir kentsel dönüşüm çalışmasına girsem malum oda hemen mahkemeye koşuyor. Sizin derdiniz yapmak mı yıkmak mı? Ama bir sonuç alabiliyorlar mı hayır, hiç bir sonuç alamıyorlar.
Güneydoğu’da kanallar kazılıyor. Ama dertleri bir elektrik tesisatını, su tesisatını yapmak değil. Amaçları güvenlik güçlerinin o bölgelere girmesini engellemek. Teröristlerden temizlenen ilçelerimizde imar çalışmaları başladı.
Ne dedim fezlekeler verilsin terör örgütüne silah taşıyanların, destek verenlerin dokunulmazlıkları kaldırılsın ve yargıya gidilsin. Kim suçluysa cezasını çeksin.
Hakkari’yi nasıl şehir yapmışlar anlamak mümkün değil. Fakat Yüksekova daha müsaittir.
Şırnak’a şehir demek mümkün değil.
Arkadaşlar Kanal İstanbul’u kim ne derse yapacağız. Kanal İstanbul yapıldığı anda Kanal İstanbul’un her iki tarafında gerçekten İstanbul’un şanına yakışır konutlarla, Kanal İstanbul’un farklılık arz etmesi gerekiyor. Buna da hep ‘Olur mu canım’ diyenler çıktı. Arkadaşlar, Kanal İstanbul olacak. Kanal İstanbul’u yapacağız. Kim ne derse desin yapacağız.
Yaklaşık üç yıl oldu. Marmaray’dan geçenlerin sayısı 130 milyon oldu. Ray sistemle insanlar buradan geçti. Artık araçlarıyla geçmeye başlayacaklar. 26 Ağustos’ta Yavuz Sultan Köprüsü açıldığında ağır vasıtalar buraya yönlendirilecek. Böylece İstanbul trafiğinde bir rahatlama meydana gelecek.
İstanbul’un 6 milyon konuta ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor. Sosyal konut dediğimiz dar gelirli vatandaşlarımıza sunmamız gerekiyor.
Katılımcı kuruluşlarımız bankalarımız faizleri düşürsün ki vatandaşlarımız gerekli kredileri alabilsinler.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 26 Ağustos’ta açıldığı anda kamyonlar birinci ve ikinci köprüden geçemeyecekler.
Türkiye’nin 6 milyon ilave konuta ihtiyaç duyacağı var sayılıyor.
Vatandaşların yüksek hayat kalitesi sunacak konutlara sahip olmasını istiyoruz.”