MÜSİAD ‘İnşaat Sektöründe Uzun Ömürlü Ortaklık Kültürü’ Panelini Düzenlendi
MÜSİAD İnşaat, Çevre ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu tarafından ‘İnşaat Sektöründe Uzun Ömürlü Ortaklık Kültürü’ konulu panel düzenlendi.
MÜSİAD İnşaat, Çevre ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Raha Yeltekin’in moderatörlüğünde yürütülen panele, Asteknik Mühendislik Ltd. Şti. Genel Müdürü M. Nurdoğan Ural, Ak Yapı AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı ve İGİAD Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Dinçel katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan MÜSİAD İnşaat, Çevre ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Raha Yeltekin,” Yaşım itibariyle uzun yıllar ortaklık kültürüyle yönetilmiş şirketleri göremedim. Panelimizde, İnşaat Sektöründe Uzun Ömürlü Ortaklık Kültürünün nasıl yaşatılacağını sorgulayacağız. Bugün burada bu işi yaşayarak başarmış üstatlardan bu işin sırlarını ve püf noktalarını öğreneceğiz” dedi.
‘Ortaklıklarda Güven Çok Önemlidir’
MÜSİAD İnşaat, Çevre ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu tarafından organize edilen ‘İnşaat Sektöründe Uzun Ömürlü Ortaklık Kültürü’ paneline konuşmacı olarak katılan Asteknik Mühendislik Ltd. Şti. Genel Müdürü M. Nurdoğan Ural, sahip olunan birçok değeri kaybedince, devşirilmiş değerleri almak için çaba sarf edildiğini belirtti. Ortaklık kültürünün temelinin Peygamber efendimizin hadislerinde ve İslam dininin özünde yer aldığını söyleyen Ural, “Ortaklık kurulurken tüm kavgalar yapılıp, ihtilaflı konular halledilmeli süreç sulh ile sürdürülmelidir” dedi. Ortaklıklarda güven duygusunun çok önemli olduğuna değinen Ural, ” Okul arkadaşımla ben 22 yıl ortaklık yaptık. Ortaklığımız zarar görmesin diye şirketimize, aile bireyleri de dâhil kimseyi ortak olarak dâhil etmedik” diye konuştu.
‘Dünyayı Ülkeler Değil Şirketler Yönetiyor’
Ak Yapı AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı ve İGİAD Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Dinçel panel oturumunda yaptığı konuşmasında ortaklık konusunun günümüzde sıkça gündeme geldiği ifade etti. Uzun ömürlü ortaklıklarla kurulan şirketlerin günümüzde sağlam yapılarıyla birçok şirkete örnek olduğuna vurgu yapan Dinçel, küreselleşmeyle dünyayı artık ülkelerin değil şirketlerin yönettiği sözüne katıldığını beyan etti. Şirketlerin başarılarıyla artık ülkelerini kalkındırdığını ve devlet başkanlarının da artık uluslararası arenada boy gösteren şirketlerle iş yapmak için görüşme yaptığı yönünde tespitte bulunan Dinçel, uluslararası piyasada istikrarlı dönemlerde şirketlerin ve ortaklıkların arttığını, istikrarsız dönemlerde sayının azaldığını söyledi.
‘Ortaklıklar Evlilik Gibidir’
İnşaat sektöründe proje bazlı ortaklıklıların çok sık görüldüğünü ve bu sektörün ortaklık kurmaya en elverişli sektör olduğunu ifade eden Dinçel, projelerde yaşanacak en ufak bir başarısızlığın ortaklıkları bozduğunu dile getirdi. Ortaklığı evliliğe benzeten Dinçel, “ Uzun soluklu ortaklıkların olabilmesi için en önemli kural dengedir. Emekte, sermayede, harcamalarda, yatırımda v.b konularda denge çok önemlidir. Ticari bir misyon üzerinden kurullar belirlenip kırmızı çizgilerle belirlenen yolda hareket edilmelidir” şeklinde konuştu.
Program, soru cevap kısmının ardından panelistlere armağan verilmesi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.