970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

Parselasyon planı nedir?

Parselasyon planı ne demektir? Parselasyon planı nasıl hazırlanır? Parselasyon planı neden hazırlanır? Parselasyon planının amacı nedir? Parselasyon planı niçin yapılır? Parselasyon planı ne zaman yapılır? İşte Parselasyon planı nedir, sorusunun cevabı…

Parselasyon planı, yasal düzenlemelere ve imar planına uygun olan yapılaşmayı olanaklı kılmak ve genel hizmet alanlarının kamunun eline geçişini sağlamak amacıyla düzenlenen, kesin parselasyon durumunu gösteren ve tapu kütüğüne yazım işlemlerine taban oluşturan plandır.

İmar Kanunu’nun 19. maddesi uyarınca; imar planlarına uygun olarak yapılan parselasyon planları, belediye ve komşu alanları içinde belediye encümeni, dışında ise il özel yönetiminin onayından sonra yürürlüğe girerler. Bu parselasyon planları bir ay süreyle ilgili yönetimlerde askıya çıkarılırlar. Ayrıca alışılagelen araçlarla duyurulurlar ve bir aylık sürenin sonunda kesinleşirler.

Kesinleşen parselasyon planları, ilgili taşınmazların tapu kütüklerine yazılmak üzere tapu yönetimine gönderilir. Tapu yönetimleri, ilgililerin uygun görüp görmemelerini aramaksızın, tapu kütüklerini bu parselasyon planlarına göre düzenler.

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 24. maddesine göre; bir parselin bulunduğu imar adasına ilişkin parselasyon planı yapılıp belediye encümenince onaylanarak tapuya yazımı yapılmadan, o adadaki bir parselle ilgili yapı ruhsatı verilemez. Tapu yönetimlerince tapu kütüğüne yazım işlemlerinin bölümler biçiminde yapılması durumunda, parselasyon planının yazımı işlemlerinin tümden bitirilmesi beklenmeksizin, tapuya yazımı yapılmış imar parselleriyle ilgili yapı ruhsatları verilir.